Voorbeschouwing – SkiffHead, TweeHead en Bavaria Aegir Lentesprint

Door Yuye Lanz, Maarten San Giorgi, Bram van Schaffelaar en Maria Mojet

Dit weekend zijn niet één maar twee wedstrijden waar Orcanen aan de start verschijnen. Vandaar deze samengevoegde voorbeschouwing, zodat zowel de SkiffHead/TweeHead- als de Aegir Lentesprintgangers weten voor wie ze ‘AOEE Orca’ moeten roepen.

SkiffHead en TweeHeadskiffhead

Voor de mensen die niet de Nereus Carpit Noctrum starten, is dit toch echt de laatste wedstrijd op de Amstel. Gelukkig kunnen ze 7,5 km genieten van het water, de bochten en de weilanden. Bij deze wedstrijd starten de ploegen in Ouderkerk aan de Amstel en is de finish voor de Hoop in Amsterdam. Deze wedstrijd wordt dus in een andere richting geroeid dan de Head. Daarnaast mogen alleen tweeën en skiffjes hem starten, vandaar dat het de SkiffHead en de TweeHead heet. Op zaterdag start men in een twee en op zondag starten de skiffjes. Voor Orca liggen er zeven boten komend weekend aan de start en hier komen ze!

Vorig jaar hebben Wietse Venema en Gerco Beekhof de TweeHead aangeveegd door met een dikke halve minuut te winnen van nummer twee. Met deze vliegende start hebben ze vorig jaar de Ask en Embla bokaal binnen gehaald. Dit jaar gaan ze andere ploegen een kans geven om de bokaal te winnen, door zich niet in te schrijven. De wedstrijden laten winnen is daarentegen weer teveel van het goede. De beste nummer twee zal dan dus met de bokaal aan de haal gaan. De beste nummer twee kan zomaar de andere Orca ploeg in het HCl 2x veld zijn, namelijk Bas van de Coevering en Floris Kooij. Op de NSRF slotwedstrijden van afgelopen jaar waren ze nog concurrenten voor Hemus en Tubantia, maar nu hebben ze hun geschillen opzij gelegd en gaan ze samen pompen op de Amstel.

Bij de DCl 2x starten Alice Driessen en Vera Prins. Deze twee dames hebben beide al redelijk veel ervaring met scullen, en dan met name in een dubbeltwee. Tevens worden ze gecoacht door een van de meeste ervaren coaches die Orca kent, Edwin Zijp. Deze twee componenten samen kunnen alleen nog maar leiden tot een mooie klassering op deze lange afstandswedstrijd.  

Op zondag start Jelle de Ru in het HCl 1x veld. Na veel boeken gelezen te hebben over trainingsopbouw en intensiteit, verwachten wij dat Jelle optimaal voorbereid aan de start zal liggen. Met een goede focus en de genoeg koolhydraatstapeling zal hij waarschijnlijk veel beter de aansluiting met de rest van het veld vinden.

Vincent de Vries moest op de Winterwedstrijden toch nog een paar skiffjes voor laten gaan. Deze zondag is het anders. Hij mag namelijk op de Amstel roeien en hij weet hoe hij een SkiffHead moet winnen (LB 1x 2016). Hij zit nu alleen wel in het LG 1x veld en de winnaar van de Winterwedstrijden (Ben van Brussel, Triton) doet ook mee. Vincent heeft deze blauwe buur aandachtig kunnen bestuderen en daarmee zijn zwaktes ontdekt. Door zijn kennis en ervaringen te gebruiken, verwachten wij mooie resultaten van de lichte Ossenaar.
De iets minder lichte Vincent Goris start dit weekend veilig in het B 1x veld. Met zes inschrijvingen is dit veld beduidend zwaarder (pardon the pun) dan het LB 1x. Hij moet het  onder andere opnemen tegen een jeugdroeier die meegedaan heeft aan het junioren WK van 2014 en een militair die via crowdfunding zijn weg naar Tokio 2020 wil financieren. Of zij de Amstel zullen overleven is de vraag, maar wij hopen dat Vincent van Vincent de ins en outs van het bochtige parcours heeft kunnen leren.

De laatste Orcaan die op zondag de SkiffHead start is Inge Janssen. Na het eerste Elite-blik binnengetikt te hebben op de Winterwedstrijden, zal zij ook voor het blik gaan op de SkiffHead. Dit weekend zal ze concurrentie krijgen van Lisa Scheenaard, Marieke Keijser en Amber van Zomeren in het DE 1x veld. Met nog de winst van vorig jaar en op de Winterwedstrijd in gedachten zal Inge alles op alles zetten komende zondag om als eerste over de finish te vliegen.

Bavaria Aegir Lentesprintaegir lentesprint 2

Dit weekend staat de Bavaria Aegir Lentesprint alweer voor de deur, tijd om bij te komen van de HNOT is er nauwelijks. Er zullen 9 ploegen het Groningse roeiwater gaan betreden, waar zij 3 keer een 500 meter sprint zullen starten. Zij zullen de mooie prestaties die al zijn geleverd proberen voort te zetten.

Een oude bekende bij de dames is VLOT. Deze ploeg kwam vorige weekend al in actie op de HNOT, waar ze een 2e plek wisten te bemachtigen in de A-finale. Net geen blik helaas… Kunnen zij komende zaterdag nogmaals laten zien dat zij een 500m sprint goed beheersen en wel dat blik binnenslepen? Andere dames die al fanatiek bezig zijn geweest, zijn de Hottubs (odz opwarmen is het halve werk). Met deelname aan beide sparavonden zijn deze meiden hopelijk genoeg opgewarmd voor het echte werk. Een ploeg die wel op de HNOT aanwezig was, maar niet heeft gestart is Rowcus Powcus. Als trouwe supporters hebben ze de rest van Orca kunnen aanmoedigen. Dit weekend mogen ze dan eindelijk laten zien wat ze zelf waard zijn. Sommige ploegnamen stralen van te voren al een boel zelfvertrouwen uit. Zo ook Prowminent. Net zoals bij oversteken is zelfvertrouwen de helft. Nu mogen ze de andere helft dit weekend laten zien bij onze prominente collega’s van Aegir. Als laatste van de startende dames in het DOnervC+ veld willen we nog even Haribootje benoemen. Hopelijk zijn ook hun prestaties om van te snoepen!

In het HOnervC+ veld starten dit weekend 4 mannenploegen. De Kanorca’s zijn helaas niet compleet en moeten dus zien te presteren met een externe roeier in de boot. De vraag is dus of dit hun prestaties zal beïnvloeden. Ongelijkheid in de boot op gebied van tempo en kracht is natuurlijk niet iets wat gewild is. In zo’n geval heb je echte broederschap nodig. The Browcode staat voor deze broederschap. Een geoliede machine die keihard naar de finish beukt. Niet alleen gelijkheid is belangrijk, maar ook Meer Harambenen. Een instelling die deze herenploeg moet gaan vertalen in harde halen en een mooie tijd. Wanneer dit allemaal goed zit, kan je, zoals de Astrownauten, de sterren van de hemel roeien.

We kijken dan ook weer vol verwachting uit naar dit weekend vol roeigeweld.