Voorbeschouwing – Varsity

Door de VoorbeschouwingscieVarsity voorbeschouwing banner

 

Inleiding
De Varsity is de bekendste roeiwedstrijd in Nederland en werd voor het eerst georganiseerd in 1878.[1] Destijds ging de wedstrijd tussen Njord en Laga, maar inmiddels is de wedstrijd uitgegroeid tot een landelijk evenement.[1] Van Alphen aan den Rijn verhuisde de wedstijd naar Haarlem, Noordzeekanaal, Bosbaan en later naar de huidige locatie in Houten.[1]

Houten is natuurlijk bekend als de gemeente waar de gemiddelde WOZ waarde € 261.000 bedraagt.[2] Daarnaast komen de zeer bekende Nederlanders Chriet Titulaer, Marijn te Kolsté, Gerard ’t Hooft, en Foeke Booy uit Houten.[2] Deze laatste is het hardloopmaatje van de voorbeschouwings-hardloopgroep. Wat een eer voor hem! Houten is daarnaast in 2008 verkozen tot fietsstad van het jaar.[2] Ideaal dus om een roeiwedstrijd te organiseren, vanwege de uitstekende meefietsmogelijkheden. De gemiddelde fietsliefhebber zal direct aan Parijs-Roubaix denken. Wat een romantiek belooft dat! Het Amsterdam-Rijnkanaal is het drukst bevaarde kanaal van de wereld[3] en daarom een uitstekende locatie voor een roeiwedstrijdje met wat vertier (in de vorm van kluiten aarde en vliegend goud gele druppels) langs de kant. Voor meer pollen nieuws verwijzen wij naar referentie [4] en appendix 1.

 

Methode
De voorbeschouwingscie poogt Orcanen van adequate informatie te voorzien aangaande roeiwedstrijden, roeiers, coaches en bestuur. De verhalen worden zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt, door toevoeging van smeuïge details en anonieme informatie uit de nabijheid van iedere ploeg (mogelijk uit de tiende hand, eventueel fictief). De voorbeschouwingscie gaat uiteraard altijd uit van de meest positieve uitslag voor Orcanen. Wel dient de kanttekening gemaakt te worden dat gevoel voor humor subjectief is (namen worden niet genoemd). Het doel is, voor ieder wat wils in de verhalen te stoppen en het is nooit de bedoeling op lange tenen of tere hartjes te staan. Indien dit toch gebeurt, dan is dit zeer te betreuren. Publiek wordt gevraagd indien dit het geval is, de auteurs direct te benaderen, zodat gepaste maatregelen kunnen worden genomen.

 

Resultaten en discussie
Voor het hoofdstuk ‘Resultaten en discussie’ maken wij gebruik van de KNRB inschrijvingen website[5] en actuele feiten, bekend bij de voorbeschouwers.

Het hoofdnummer. De kers op de taart, de slagroom op het toetje, de kaas op de pasta, de schuimkraag op het bier, de prik in de cola. Daar waar de creme de la creme van mannelijk roeiend Nederland aan de start verschijnt, waar heel Nederland haar ondergoed op uit kiest, waar heel Nederland zijn das nog eens goed voor strikt, waar de hele reddingsbrigade van midden-Nederland voor uitrukt, de race waar gouden blikken kunnen worden verdiend, die over 3 lange klotsende kilometers inclusief stuur wordt afgelegd. We hebben het over: de race der oude vieren. Voor Orca is deze wedstrijd niets meer dan een potje peddelen in een klotsbak (eigenlijk net als de Gent Spring Regatta) naast een modderig weiland waar brallende corporalen bier en aarde naar elkaar staan te gooien, waar papa’s en mama’s verbaasd naar hun kroost in blote kont staan te kijken, en waar zelfs een fatsoenlijk toilet of kleedruimte teveel gevraagd is.

De oude vier van Orca bestond oorspronkelijk uit de MGZ 4+, bestaande uit Reinout, Job, Menno en Stefan gestuurd door Marijse. Deze vier start vooral om ervaring op te doen, naast de echte goden van het mannen roeien in Nederland. Helaas sloeg het noodlot toe en raakte Reinout geblesseerd. Niek valt voor hem in en met zijn ervaring zou hij nog wel eens een versterking voor de oude vier kunnen zijn. Het is duidelijk dat onze mannen geen kans maken op het gouden blik, maar wij achten een finale plaats zeker haalbaar, mits de loting gunstig uitvalt.

In het lichte gevorderden skiffveld is het voor de neutrale Orcaan overzichtelijk aanmoedigen. De twee Vincents en Pyt uit de lichte middengroep nemen het tegen elkaar op. De skiffhead werd volgens coach Rutger gestart als een hele lange warming-up. Beide Vincents kregen de coach op dinsdag snel stil met snoeiharde kilometertijden. Ze zullen dus beide mee doen vooraan in het veld, al blijkt uit onze zuidelijke bronnen dat Koen van Vidar ook over een goede baansnelheid beschikt. Voor Pyt is de varsity de eerste wedstrijd van het seizoen, na een winter met wat tegenslagen, zal hij inzetten op een PR. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken. Met een goede snoek van Koen wordt Vincent eerste en Vincent tweede.

In het dames gevorderden skiffveld zal Myrna Orca vertegenwoordigen. Zij mag het in een directe finale opnemen tegen twee Vidraten, twee dames van Skadi en één van Saurus. Nu durven uw voorbeschouwers Saurus natuurlijk nooit te onderschatten, maar vermoedelijk komt deze tweedejaars dame toch wat ervaring te kort om net zo goed als Myrna met de klotsbak om te gaan. De dames van Vidar hebben vorig jaar in de lichte dames eerstejaarsvelden gestart. Tegen Myrna zullen zij waarschijnlijk kracht tekort komen. Als subvraag komt dan naar voren. Is er überhaupt wel concurrentie? Nou, deze concurrentie komt mogelijk uit de Rotterdamse hoek, ondanks dat beide dames vorig jaar nog in eerstejaarsdames zaten heeft één van deze dames in de jeugd al jaren scull-ervaring opgedaan. Kortom op basis van kracht en ervaring lijkt Myrna een uitstekende kans te hebben om zo’n mooi gecertificeerd, zilveren varsity blik mee naar huis te nemen, maar zij zal eerst nog in een tweestrijd moeten afrekenen met de Rotterdamse concurrentie.

In de zware gevorderde 2- starten twee boys met gemiddeld 30 kilo extra vlees dan de drie lichte mannen. Voor Tom en Olivier is het ook de eerste wedstrijd van het seizoen en de klassering is dus nog ongewis. Zij nemen het op tegen een ploeg van de blauwe buren met daarin oud-Orcaan Jeroen Haesenbos. Dat deze 2- naar huis wordt geroeid hopen wij toch van harte.

De eerstejaars lichten hebben de afgelopen weken veel blessureleed gekend. Zij kiezen ervoor tijd te nemen om aan te sterken en komen dus slechts met vier fitte roeiers aan de start in de lichte vier. De lichte mannen hebben in het vroege voorseizoen ook al meters gemaakt in de 4+ en het is dus niet meer nieuw voor ze. Wij verwachten in ieder geval een podiumplek voor deze mannen. Dit betekent dat de unieke situatie ontstaat dat eenzelfde ploeg zowel punten voor het eerstejaars achten klassement haalt, als voor het eerstejaars vieren klassement.

Ook de eerstejaars dames verschijnen in de 4+ aan de start. Zij hebben slechts 1,5 week voorbereidingstijd gehad in dit nummer en starten tegen 10 andere ploegen. De dames ED’en in de 4+ even hard als in de 8+, dus dit een goed voorteken voor niet alleen een PR, maar ook een WR. Wij zetten hoe dan ook in op een finaleplaats. De boot van Theta in hetzelfde veld heeft ook een Orcaan aan boord. Dit kan niet anders dan leiden tot meer snelheid en derhalve ook een finaleplaats.

De eerstejaars zwaren zijn de enige eerstejaars acht die met z’n achten aan de start verschijnt, in het ‘Jonghe Acht’ veld. Enkele tactische wissels in de opstelling na de Head hebben de bootsnelheid goed gedaan. Een bepaalde gastcoach, bekend met het zware roeien en winst op de Varsity in 2011 in het betreffende veld, voorspelt een mooie klassering. Wij zetten in op zeker A-finale, en dan is alles mogelijk.

 

Conclusie
Naast de oude vier bestaat dit jaar ook een hoofdnummer voor de vrouwen. Op basis van de uitslagen van de Amstelbeker[6] en novembervieren[7] concluderen wij dat de ploeg die als eerste over de finish komt, niet de terechte winnaar is. Voor een feestje (voor zowel de mannen als de vrouwen) moet je zondagavond naar Amsterdam, wij raden spoor 7/5 aan. Triton zal op een mooie 2e plek eindigen en Skadi zal het podium completeren.

 

Referenties
[1] https://knsrb.nl/varsity/historie/ geraadpleegd 4-4-2017
[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Houten geraadpleegd 4-4-2017
[3] https://www.schuttevaer.nl/nieuws/havens-en-vaarwegen/nid13550-eurlings-hapt-laatste-bagger-uit-amsterdam-rijnkanaal.html?id=13550-eurlings-hapt-laatste-bagger-uit-amsterdam geraadpleegd 4-4-2017
[4] www.pollennieuws.nl geraadpleegd 4-4-2017
[5] https://inschrijvingen.knrb.nl/nl/1686/vereniging/18 geraadpleegd 4-4-2017
[6] http://www.amstelbeker.nl/2016/09/27/uitslagen-amstelbeker/ geraadpleegd 4-4-2017
[7] http://www.novembervieren.nl/index.php?id=23 geraadpleegd 4-4-2017

 

Appendices
Appendix 1: Pollenstand ten tijde van de Varsity 2017 (Pollennieuws, 2017)pollen Varsity voorbeschouwing