Voorbeschouwing – Skøllcup 2017

skollcup

Door Yuye Lanz en Maarten San Giorgi

We mogen ons weer gaan opmaken voor de tweede wedstrijd van het competitieseizoen. Zaterdag en zondag 15 en 16 april zal de Amstel Skøll Cup 2017 weer van start gaan. Deze zal plaatsvinden op de mooie Bosbaan in Amsterdam, waar maar liefst 34 ploegen in allerlei verschillende velden Orca zullen vertegenwoordigen.

In het NOOC OnervarenC4+ veld, bij zowel de dames en de heren, zijn er tijdens de HNOT al zeer veel goede prestaties neergezet, waarbij de eerste plekken in het klassement zijn verdeeld. Omdat dit jaar elke ploeg 1 wedstrijd niet zal starten ligt alles nog open en zal het na dit weekend iets duidelijker worden welke ploegen waar staan in het klassement. Dit weekend zal er eerst een voorwedstrijd van 1000 meter boord aan boord worden geroeid, met als doel natuurlijk de A-finale te behalen.

Bij de OnervarenC4+ velden wordt Orca in alle damespoules vertegenwoordigd. In totaal dus 6 keer kans op een blik. Om te beginnen bij de D5 poule hebben we Blikken of blozen en Casarowva’s die de spits mogen afbijten in de vroege ochtend. In de D2 poule is het eerst de beurt aan Rowbijntje, die voor de trainingen vaak gespot hebben voor wat buikspierplezier in het krachthonk. Deze extra verworven krachten kunnen op een 1000 meter nog wel eens van pas komen. In dezelfde poule mag ook Strijkkwartet laten zien dat ze hoge ogen kunnen gooien. Zij hebben zelfs een instagram account aangemaakt, waarop een blikkenteller wordt bijgehouden die na de HNOT op 1 staat. Kunnen zij na deze wedstrijd hier nog een blik bij optellen? Later op de middag mogen de stembanden nog eens extra gesmeerd worden om in de D3 poule Irrowplaceable en Paddlington door hun 1000 meter te schreeuwen. Als laatste zullen in de D4 poule en in dezelfde voorwedstrijd Watskeboot en Cup a Snoek naast elkaar starten.

Rond de zondagmiddag zal de Bosbaan voor even voor de helft rood, grijs en zwart kleuren. Hopelijk zal dit veel goeds voorspellen. In de D1 poule worden er namelijk 3 van de 6 banen bezet door ploegen van Orca, dit zijn Row & Merlot, Microw en Irrowsistible. Deze laatste ploeg is nog op zoek naar een stuur en/of roeier. Naar eigen zeggen mag je het volgende verwachten: ‘‘Een slag met een stalen ritmegevoel, een 3 die zwaait naar boze buurmannen en een boeg die hier en daar per ongeluk een meerkoet raakt.”

Al deze afleiding is voor The Crew (HCLC4+) onbekend terrein. Zij hebben zenuwen van staal en dat bracht hen drie weken geleden als eerste over de finish in de A-finale. Zal dit weekend hun stuur weer bevoorrecht zijn om een nat pak te halen? Dat sturen niet altijd van een leien dakje gaat ondervond Tokyrow’20, doordat ze niet in hun eigen baan bleven werden zij tijdens de HNOT gediskwalificeerd in de C-finale. Sturen kan moeilijk zijn, maar gelukkig zijn de banen op de Bosbaan afgezet met lijnen. Het feit dat ze wel eerste werden, ondanks dat ze finishten in een andere baan, verdient nog wel een vermelding. Dat je überhaupt kunt finishen is niet altijd vanzelfsprekend. De heren van Usain Boot gaan voor even als Usain Injured door het leven. Zelfs een groot sportman moet soms even zoeken naar de juiste middelen, om daarna wel weer twee keer zo hard terug te komen. In de H1 poule is het de eer aan Brak Rowbama en Rowdor om de laatste wedstrijden van het Onervarenc4+ veld goed af te sluiten.

Het veld in Bokaal X is dit jaar erg sterk, er zijn veel goede en vooral fanatieke ploegen wat het erg spannend maakt. De IJsbrekert brengt Ramboot 7 zaterdagmiddag naar de start. Deze week zagen we de heren nog sterke posities aannemen tijdens een fotoshoot, kunnen zij na zaterdag ook een sterke positie innemen in het klassement? Zondagmiddag zal Gemiddeld (DCLC4+) de strijd aangaan om de tegenstanders het zwart voor de ogen te roeien. Beide ploegen zijn gebrand om na deze wedstrijd punten te pakken wat ervoor zal zorgen dat ze kunnen stijgen in het klassement.

Naast alle eerstejaars wordt Orca nog door talloze andere ploegen vertegenwoordigd.

Zaterdag mag Jelle de Ru in zijn skiff in het HCL 1x veld aan de start verschijnen. Je kent hem vast wel van de mooie foto’s die hij altijd schiet, wij kijken er dan ook vooral naar uit om dit keer Jelle zelf in zijn skiff over de Bosbaan voorbij te zien schieten.

In de Vlietbokaal wordt Orca in het DErv4+ veld vertegenwoordigd door vier ploegen. De bokaal bestaat uit zes wedstrijden. Door een afgelaste Gyas Hunze zal dit de allereerste meting zijn. Volgens vele ooggetuigen hield Finding Glory tijdens één van de trainingen hun hoofd maar net boven water, zij het niet dat ze gelukkig net op tijd werden gered van een menselijke tewaterlating door hun coach. Roeikaseffect is pas sinds dit jaar bij elkaar, zij mogen tijdens deze eerste wedstrijd de tegenstanders laten zien dat zij, ondanks dat ze nieuw zijn, het samengaan goed onder de knie hebben. Als laatste mogen ook Bootoverend en Tussengroep ‘17 laten zien wat zij in huis hebben.

Het HErv4+ veld start zondag en hier mogen de  Orcasauriërs en Damesch éèn, die vorig jaar zelfs geblikt heeft in de B poule van deze bokaal, de afstand van een 2k gaan bestrijden.

Zowel de Herenclub8+  als de Damesclub8+ zullen dit weekend aan de start verschijnen en ook voor hen is een afstand van 2k weggelegd. Omdat de backslash nog uit de vaart is zullen de dames in de Fz starten. Hoewel de eerste halen in de Fz wat onwennig waren, lijken de dames nu hun draai gevonden te hebben in deze soms wat minder gewaardeerde boot. Hopelijk kunnen ze wat ze de afgelopen trainingen lieten zien op de Bosbaan weer terugroepen. De heren kampen nog steeds met wat blessures en zullen ook deze wedstrijd weer met invallers starten. Dit keer is de eer aan Floris-Jan van Zwaar ’16 en Wouter van Zwaar ’15. Wel hebben ze afgelopen een week een nieuw PR op de kilometer gevaren, dit belooft dus veel goeds voor aankomende zaterdag.

Dit jaar doen ook 2 disputen van Orca mee in het dispuutsC4+ veld. Float zal als Orca het Herenveld vertegenwoordigen. Door 2 dames in hun opstelling te plaatsen tonen ze zeker wel een boel zelfvertrouwen. V.I.N. doet mee in het Damesveld. Op de zaterdag mogen zij tegen 5 andere ploegen strijden om ook in dit veld een blik voor Orca binnen te slepen. Draft stapt dit jaar helaas niet de boot in. Gelukkig maken ze het goed door veel bier te drinken en te schreeuwen vanaf de kant.

In het DCl 2x veld zullen de duo’s Annemiek & Olga en Drie(s) met z’n twee starten. Volgens geruchten zal dit binnenkort helaas Drie(s) in d’r eentje gaan worden. Voorlopig moeten ze het nog samen doen om blikken proberen te vangen.

Bij de herenkoppels starten Floris & Bas in HCl 2x veld en de mannen van Nasi & Adriaan in het HCl 2- veld. Een uitgelezen kans om te bepalen wat nou eigenlijk sneller gaat, boordroeien of scullen.

Ook onze voorzitter Bram Kleinhout, beter bekend als MC Smallwood, zal op zondagmiddag in zijn skiff stappen. Vernomen uit betrouwbare bron mogen we onze eigen Commissaris Competitieroeien Lauren Vos de credits geven voor deze leuke naamspeling. Het aantal trainingen zijn wellicht op 1 hand te tellen, maar zoals een bekende spreuk luidt is trainen voor talentlozen.

De wedstrijden zullen deels tijdens het Paasweekend zijn, maar naast alle roeigekte zal er ook genoeg vermaak zijn langs de kant voor de toeschouwers. Dit jaar is er een heuse Wipeout sweeper aanwezig, dus is er geen reden meer om thuis te blijven.