Voorbeschouwing – NK roeien (in kleine nummers) en de andere velden op de Hollandia

Door de Voorbeschouwingscie

Hollandia Aegon NK klein

Dit weekend (vrijdag tot en met zondag) wordt op de gezelligste roeibaan van Nederland (de Bosbaan in Amsterdam) het NK klein geroeid; in boten met twee riemen. Dit betekent dat we met slechts 1 uur treinen, trams en een paar meters lopen onze verenigingsgenoten winnend over de finish kunnen zien komen! Nederlands Kampioen worden is bijzonder, naast de gouden medaille komt je naam dan op de NK Tuinbank! Een hele eer, dus we verwachten veel Orcanen langs de kant om onze toppers naar de overwinning te schreeuwen. Fietsverhuur is aanwezig, maar uw favoriete OV fietsverhuurders zijn ook op de hoogte en hebben extra fietsen klaarstaan voor alle Orcanen die komen supporten! Het weer is perfect meefietsweer! We hebben er allemaal zin in!

Onder de grote namen die aan de start verschijnen op dit NK zijn uiteraard ook verschillende Orcanen. Voor sommigen een wedstrijdje om ervaring op te doen, voor anderen gaat het om de knikkers. Hieronder beschrijven wij wie jullie vooral in de gaten moeten gaan houden, zodat je geen start hoeft te missen en altijd op tijd bent voor het Orca-lied op het erevlot. Extra bij deze voorbeschouwing is het reisadvies in samenwerking met de NS, Prorail, Google Maps en van A naar Beter.nl, 9292ov (nu maar 2.99 voor advertentievrijeversie! (zowel voor iOs als Android)).

In het zware mannen skiff veld start de als 8e geplaatste Daan Klomp. In een veld met gladiatoren aan de start, is het een uitstekende prestatie als Daan de A-finale haalt. Concurrentie verwachten wij van Stef Broenink, die vorig jaar heeft laten zien niet alleen hard te kunnen ergometeren (Nederlands record met 5.42) maar ook een goede skiff 2 kilometer in de benen te hebben. Op de laatste wereldbeker wedstrijd vorig jaar in Luzern, werd hij 4e. Koen Metsemakers troefde vorig weekend op de Skoll Cup Niki van Sprang en Amos Keijser nog af. Met Niki die de Skiffhead won belooft het dus spannend te worden. Volgens verschillende bronnen dicht de voorbeschouwers ontloopt de top 8 van het veld elkaar niet veel. Dit betekent dat het Orca legioen de kelen schor kan schreeuwen.
Broenink (1), Metsemakers (2), Van Sprang (3), Daan Klomp (6)
Reisadvies:
Op zaterdag (halve finale start 16.25 uur): trein 15.11 uur spoor 7 op Utrecht CS.
Op zondag (finales start 15.13):  trein 13.56 uur spoor 5 op Utrecht CS.

Bij de dames starten de Orca vrouwen in het skiff veld. Hoewel bondscoach Josy Verdonkschot de selecterende dames het liefst in de 2- ziet starten, is dit veld toch goed bezet met eigenwijze elite roeiers. Inge Janssen is als tweede geplaatst en zal er op gebrand zijn om in haar tweede home-town de eerste plek te veroveren. Hoewel de KNRB Lisa Scheenaard als eerste plaatste, durven wij als voorbeschouwingscie wel te stellen dat drievoudig kampioene Inge top favoriet is voor de titel Nederlands Kampioen. Rosa Bas en Kyra de Vries hebben geprobeerd aan Josy’s eisen te voldoen en daarmee het NK tot een huisfeestje te maken in de 2-, maar uiteindelijk kozen beide dames toch voor de skiff. Rosa eindigde vorig jaar nog net naast het podium, in de barre omstandigheden op de WAB. Zij zal starten voor revanche. Kyra de Vries is de regerend Nederlands Kampioen in de 2- en zoekt dit jaar een nieuwe uitdaging door beide riemen zelf te controleren. Myrna Brandt won afgetekend op de Varsity, zoals wij destijds al voorspelden. Het veld op het NK is iets bitser en daarom zou het mooi zijn als Myrna de halve finale haalt. Met 31 deelneemsters is dit nog een hele uitdaging.
Inge Janssen (1), Scheenaard (2), Beukers (3), Rosa Bas (6), Kyra de Vries (11), Myrna Brandt (16)
Reisadvies:
Op zaterdag (halve finale start 14.40 uur): trein 13.26 uur spoor 5 op Utrecht CS.
Op zondag (finales start 14.38):  trein 13.26 uur spoor 5 op Utrecht CS.
Op zondag (start Orcalied 14.56): looptijd tribune – erevlot: 20 seconden in zuidelijke richting (of op je allerhardst fietsen vanaf de finish langs het bosbaancafe).

Ook het lichte heren skiff veld belooft een spannend spektakel te worden. Net als op de Varsity nemen de twee lichte Vincents het tegen elkaar op. Op de Varsity was het spannend, dankzij enkele kleine schoonheidsfoutjes. Dit had iets te maken met balletjes, waarvan er in A’dam alleen nog maar meer zijn. Wij zijn erg benieuwd of zij deze ditmaal wel kunnen ontwijken. Bovendien scheelde het weinig of Goris had óók nog zijn zwemkwaliteiten aan het massaal toegestroomde publiek getoond. Helaas had hij een kleine tegenslag in zijn voorbereiding op het NK en raakte op de fiets licht (haha!) geblesseerd aan zijn knie. We zullen zien of De Vries hier optimaal gebruik van kan maken en het gat op de finish bij dit Orca onderonsje groter zal zijn. Voor de winst in het NK veld kijken we naar namen als Heijbrock, Van Lierop, Van Gennep, Lukkes, Pijs, Van Zeijl, Temming, Van Dijk, Van Brussel en Mortier. Het wordt ongekend spannend op de meet hoe deze jongens met 72.5 kilogram schoon aan de spreekwoordelijke haak ten opzichte van elkaar liggen.
Van Lierop (1), Heijbrock (2), Lukkes (3), Vincent de Vries (11), Vincent Goris (12)
Reisadvies:
Op zaterdag (halve finale start 16.35 uur): trein 15:11 uur spoor 7 op Utrecht CS.
Op zondag (finales start 15.23):  trein 14:26 uur spoor 5 op Utrecht CS.

Het laatste NK nummer waar Orcanen in actie komen is het dames 2- veld. De huidige kampioene Annemarie Bernhard start hier in een combinatie met burgervereniging Willem III en is als vierde geplaatst. Een deel van de Olympische equipe die afreisde naar Rio in de damesacht, vinden we terug in dit veld. Topfavoriet is het jonge toptalent Karolien Florijn, die start met de ervaren Nereus dame Aletta Jorritsma. Ander geweld is te verwachten van de Gyas/Nereus combinatie (Clevering/Meester), Tromp/Skoll (Van Veen/Rustenburg) en Triton/Okeanos (Vossen/Spruit). Annemarie en Marleen zitten nog maar kort bij elkaar in de boot, maar met hun kwaliteiten verwachten wij een mooie klassering op het podium.
Florijn/Jorritsma (1), Van Veen/Rustenburg (2), Bernhard/Verburgh (3)
Reisadvies:
Op zondag (finales start 15.50):  trein 14.41 uur spoor 7 op Utrecht CS.

In de andere NK velden zijn de helden van de afgelopen Olympische Spelen aan de start terug te vinden, die worden uitgedaagd door nieuw talent. Hieronder de top 3 in de verschillende velden, volgens de voorspelling van uw voorbeschouwers:
Zware mannen 2-
Steenman/Versluis (1), Meylink/Van den Ende (2), Knab/Braas (3)
Lichte mannen 2-
Visser/Meijer (1), Wolbink/Hoffman (2), Bergman/Mika (3)
Lichte dames 1x
Keijser (1), Paulis (2), Kraak (3)

Voor de zware 4- is het de eerste krachtmeting van het seizoen en het gaat gelijk om de punten. Het veld is zwaar (haha!) met maar liefst 16 inschrijvingen! De pittigste concurrentie is ook rood en komt uit Amsterdam. Wij zetten echter positief in op deze eerste wedstrijd en verwachten dus dat er punten worden meegenomen naar Utrecht. Op zondag is het veld nog zwaarder, als het om de tellende blikken gaat. De andere vier van de MGZ kent het nodige blessureleed. Supersubs Jort en Jonathan zijn ingevlogen om de twee tweedejaars op boeg de fijne kneepjes van het zware roeien bij te brengen. Met de nieuwe veld indeling verwachten wij een spannende pot waarbij tegenstand valt te verwachten van Njord en Proteus/Nereus. Beide vieren nemen het tegen elkaar op in de 8+ op zondag, in verschillende combinaties. Het eliteacht veld is een mooi veld om in te strijden, daar verschillende verenigingen hun middengroepen aanvullen met equipe roeiers. De voorbeschouwers zijn benieuwd hoe de Orca mannen met hun gelegenheidscombinaties presteren. Ook op zondag starten Tom en Olivier in de 2-. De Varsity zagen zij waarschijnlijk slechts als warming up, aangezien niemand voor zijn lol op die klotsbak vaart. We verwachten dat deze mannen op de altijd eerlijke (ahum) bosbaan beter tot hun recht komen.

De jongere zware boys van EJZ zijn gebrand op revanche. Op de Varsity bleek dat de tijden uit de voorwedstrijd geen garantie zijn voor een mooi resultaat in de finale. Dat de mannen finale halen is geen vraag, maar wij zetten in op het podium deze keer! Op zondag telt alleen de eerste plek in het beginnelingen veld. Met het vertouwen van een goede race op zaterdag zullen zij op zondag meedoen om de knikkers.

Voor middengroep licht starten Robert en Frank in de 2x. Voor hen is het ook een eerste treffen met de tegenstand. Daarnaast is het ook het eerste inweegmoment waar het gaat om de punten. In het veld zit veel ervaring en we zullen zien hoe de jonge honden van Orca vergaat. Natuurlijk verwachten we A-finale en dus punten mee naar huis. Op zondag starten de mannen in ruwweg hetzelfde veld. Pyt start alleen op zondag in het LB1x veld. Hij heeft sinds de Varsity (toen in het LG1x veld) de nodige stappen kunnen zetten en vanuit de underdog positie kan je eigenlijk alleen maar winnen.

De lichte eerstejaars starten nog een keer in de 4+. Het veld is met een extra inschrijving ten opzichte van de Varsity iets spannender geworden. Maar met de extra wedstrijdervaring & de procentueel snelste tijd op trainingskamp Tilburg van de Orca mannen, verwachten wij toch weer een spannende race tot op de streep. Op zondag starten dezelfde ploegen nog een keer. Een bron dichtbij de ploeg fluisterende uw voorbeschouwers in dat deze mannen makkelijk inwegen. Dit kan een groot voordeel zijn op de zondag, omdat zij op zaterdag een echt herstelmaaltijd kunnen eten. Wij fietsen mee of positioneren ons alvast dichtbij het erevlot!

De middengroep dames heeft de afgelopen maanden versterking gekregen van Maria. De voorbeschouwingscie onderhouden zeer (ultra?!) korte lijntjes met deze ploeg. Het vertrouwen in de ploeg is dan ook groot en wij verwachten dat de A-finale gehaald wordt, na het vernederen van Phocas en Proteus in de voorwedstrijd. Anders is het op de zondag, waar slechts de eerste twee ploegen doorgaan. Natuurlijk verwachten wij dat na het opwarmertje op zaterdag er op zondag volle bak gestreden kan worden voor mooie resultaten. Loes Verkuil start beide dagen in de 2x met een Vidraat (Niet Marcus, onze vaste half-Vidraat) en heeft ervaringen kunnen uitwisselen met de middengroeplicht roeiers. Wij verwachten dat dit een positieve bijdrage zal leveren aan de uitslag.

De eerstejaars dames gaan voor de morele (en materiële) winst in het eerstejaarsviermet veld. Zij zijn door de andere ploegen niet toegelaten in het klassement, maar zullen de rest van het seizoen laten zien dat zij ze allemaal aan kunnen en kapot maken. Op de Varsity voeren de dames al een sterke race en wij verwachten dat ze met meer trainingsuren de laatste twee ploegen ook achter zich laten. De dames starten op zondag niet voor de figuurlijke spek en bonen en gaan vechten voor het beginnelingen blik. Op zaterdag oefenen zijn hun race tactiek vast, zodat de messen geslepen zijn op zondag.

Onze lichte middengroep dames Tosca en Pauline komen voor het eerst dit roeiseizoen uit in de 2x. Na eerdere solo successen van Tosca zullen zij nu de krachten bundelen. Dit is ook nodig, aangezien het veld met 18 inschrijven ronduit zwaar te noemen is. Lichte velden liggen van oudsher dicht bij elkaar en zonder informatie van voorgaande wedstrijden licht alles open. Wij verwachten natuurlijk een super start voor onze dames en direct punten voor het klassement. Op zondag is het veld iets minder vol dan de zaterdag, drie ploegen zijn reeds afgeschrikt na dag 1. De uitslag van de zondag heeft alles te maken met herstellen op weinig eten en drinken. We zullen zien hoe de rest van het veld het hier van af brengt.

De ouderejaars zware mannen Timon en Timen starten alleen op zondag. Timen heeft de afgelopen maanden getraind volgens een strikt (!) geheim schema in Amsterdam. We zijn benieuwd tot welke resultaten dit leidt op de streep. Timen vaart in elk geval één A-finale op zondag, aangezien hij ook in het G2x veld start met een roeier van Euros (traint in A’dam, start met iemand uit Enschede, wie volgt dit nog? Wat een gekkigheid). De Griekse coach van de ouderejaars zware mannen was na de warming up wedstrijd in Gent nog kritisch en we hopen dat beide mannen op de Hollandia wel aan zijn verwachtingen kunnen voldoen.

Met rood-grijs-zwarte groet,

Uw voorbeschouwingscie

 

Disclaimer
<dingdongdung> De voorbeschouwingscie is niet aansprakelijk voor vertragingen veroorzaakt door NS, Prorail, of andere falende instituties. Voor de meest actuele reisplanning verwijzen wij naar www.ns.nl <dingdongdung>.
Looptijden zijn gebaseerd op de gemiddelde ED tijden van C4en, 2x, 4*, C8, C1x. Voor vragen aangaande deze formule verwijzen wij naar de penningmeester van de voorbeschouwingscie, dhr. Goris.
Mocht de voorbeschouwingscie onverhoopt Orcanen zijn vergeten in de voorbeschouwing, dan spijt ons dat zeer. Mail a.u.b. klachten, vragen, aanvullingen etc. naar info@voorbeschouwingscie.orcaroeien.nl
Spelfouten hebben een speciale functie in deze voorbeschouwing, De penningmeester van de voorbeschouwingscie houdt u graag op de hoogte.