Voorbeschouwing – PEiK en PEiL 2017

Door Yuye Lanz en Maarten San GiorgiPeiK PeiL

Wekenlang kijken wij al met een observerende blik naar comporoeiend Orca. Bij sparavonden, wedstrijden en zelfs baravonden loeren wij hoe hard de C4+’en gaan, hoe vaak de ploegjes trainen en ja, zelfs hoeveel bier er gedronken wordt. Al met al genoeg informatie om Orca te laten zien wie deze prachtige vereniging representeren ieder weekend. Toch miste er iets. Een coach zal ook vaak genoeg puntjes zien van buiten de boot, maar het echte werk gebeurt toch binnenin. Daarom lieten wij deze week de ploegen zelf vertellen waarom zíj nou juist dit weekend gaan blikken.

We beginnen vandaag bij de heren in het H2- veld, waar Nasi & Adriaan zeer te spreken waren over hun coaches. In een ode aan vijf heren wordt ten eerste Rogier ‘Man man man’ Kox benoemd, een man van ‘2 meter en 25 centimeter’ met een passie voor coachen en trouwpakken. Daarnaast coacht Robert ‘Beste coach van 2014-2015’ Groen (te herkennen aan zijn enorme biceps) ook mee. Jethri ‘Vliethri’ van Vliet heeft zich hieraan mogen toevoegen sinds hij geen wedstrijdboot meer coacht en omdat hij zo’n ‘aanstekende lach’ heeft. Als laatste coach werd Okke ‘Fökkö’ Koel benoemd. Een grotendeels externe kracht die tips van ‘roei- en coachlegendes’ doorspeelt naar deze heren vanuit het verre Wageningen. De vijfde persoon, weliswaar geen coach, is Rikkert ‘even foto’tje schieten’ Wijrdeman, die de grootste fan van deze mannen is. Naast deze ode voorspellen ze voor zichzelf een tweede plek op de PEiL. ‘zoals vanouds’.

Het andere duo in het H2x veld uitten zich meer vanuit een tactisch perspectief. Het grote geheim achter Floris & Bas is namelijk dat hun uithoudingsvermogen de brute kracht overklast. Met effectieve en nette halen kunnen deze twee lichte heren dan ook zeker presteren op de 4,5k van de PEiL.

Van de duo’s gaan we over naar het H1x veld. In je eentje kan 4,5k toch een behoorlijke lijdensweg zijn, zo vindt Jelle de Ru, die toch de voorkeur geeft aan het sprinten. ‘Snelheid en de wind door mijn vetkuif’ dat zijn voor hem de elementen die er toe doen. Hij staat momenteel op een zeer mooie 3e plek in zijn bokaal die hij dit weekend zal gaan verdedigen. Samen sta je sterker dan alleen dus kom hem zondag zeker aanmoedigen tot over de finish.

In het H4+ veld heeft elke ploeg zo zijn eigen tactieken. Underdog Dikke Vis die welgeteld drie trainingen hebben verricht, bestaat uit allemaal oud lichte pikken. De techniek zit daarom wel goed, maar tijdens de Rottebokaal kwamen ze erachter dat aan de conditie nog wel wat gewerkt kon worden. Het zal aankomen op uithoudingsvermogen; voordeel dat het dit keer 450m zal zijn die ze zullen moeten afleggen. Damesch een heeft zo een andere tactiek: zo hard shinen in hun gloednieuwe wedstrijdpakjes wat de tegenstanders zal verblinden. Deze tactiek mogen ze maar liefst twee keer toepassen, want deze heren starten zowel de PEiK als de PEiL. Hopelijk verblinden ze Anna-Erowtisch en de Orcasauriërs niet, want ook deze ploegen zullen in hetzelfde veld de PEiL starten.

Er spelen veel factoren mee om uiteindelijk een goede race neer te zetten en een eerste blik binnen te halen. De dames van Finding Glory mogen nog voor zes uur hun bed verlaten om fris en fruitig voor het eerste blok in Delft te staan. Dit hebben ze er echter helemaal voor over, want met een eerste plek in de B-poule hebben ze een goede kans om morgenochtend hun eerste blik te trekken. Je boot met liefde behandelen kan ook een bepalende factor zijn wat dan resulteert tot  Bootoverend(e) resultaten. Doorslaggevende factoren zijn o.a. toch wel die mooie lange halen wat Tussengroep’17 zeker aan ons kan laten zien en een ijzersterk doorzettingsvermogen waarmee Roeikaseffect het veld achter zich kan laten. Dit kunnen we allemaal terug zien het in het D4+ veld

De helft van de eerstejaarsploegen kreeg tijdens de Rottebokaal op zondag te maken met zware weersomstandigheden. Iedereen heeft zich kranig gehouden en zo zijn er naast extra spieren gekweekt te hebben ook twee blikken binnengetikt. Dit betekende voor Rowdor hun  eerste blik! Kunnen deze nuchtere heren door, zoals ze het zelf zeggen ‘gewoon hard te roeien’ dit evenaren in het H3 veld dit weekend? Het bloed van de heren van The Crew gaat sneller stromen van meerdere blikken, hoe meer hoe beter! De blikkenteller van deze ploeg staat al op 2. Hoewel zij zeggen dat blikken in hun bloed zit moet er ook gewoon keihard gestaan worden. Des te meer komt het aan op mentale wilskracht, wat zeker goed zit bij de Ergonauten die ook hun plekje mogen verdedigen in het H1 veld. 

Tokyrow’20 wil in het H2 veld gewoon ‘keihard palen’, wat ze tijdens de Rottebokaal bracht tot een eerste plek in de C-finale. Het doorzettingsvermogen van deze ploeg is bewonderenswaardig en dit weekend is er zeker kans op een plek in een hogere finale. Dit geldt ook voor Brak Rowbama die in hetzelfde veld die lange afstand van een 4,5k gaat afleggen. Een noemenswaardige eerste plek in de B-finale tijdens de Rottebokaal biedt zeker perspectieven voor meer dit weekend.

Een ploeg die lekker met beide benen op de grond staat is Usain Boot die weg zal starten in het HOnerv c4+ veld, welke bestaat uit zeer sterke tegenstanders. Maar zo staan ze ook keihard met beide benen in de boot, want deze heren wisten zich staande te houden tegenover die bizarre zijwind. Hun tegenstanders hebben tijdens de Rottebokaal geen last gehad van de zware wind, aangezien zij allemaal op zaterdag startten. Misschien pakken ze hiermee wel een klein voordeel.

Bij de dames in het DOnerv c4+ veld start dit keer VLOT. Opvallend is de motivatie van deze dames wat zeer aanstekelijk werkt en we kunnen hier spreken van persoonlijke ervaringen. Zelfs na de training wordt er nog een fanatiek potje tafelvoetbal eruit gegooid. Wat ook zeker werkt is dat de coaches zeer betrokken zijn. Er waren nog een beetje twijfels over wat de juiste opstelling zou zijn, maar na het meefietsen van een ervaren wedstrijdcoach zijn deze dames helemaal klaargestoomd voor aankomend weekend.

Liefde voor coaches komt vaker aanbod in deze voorbeschouwing, zo geldt dit ook voor Paddlington. Deze dames, die zichzelf de ‘peddels’ noemen, hadden een zeer alternatieve trainingsplan om de PEiL voor te bereiden. Via een potje tennissen, bakken, JustDance (met sterke coaching van ‘dansend bloemetje’ Corné) op de wii en invallen bij andere ploegjes hebben ze hun ‘peddelpower’ naar een maximaal niveau gebracht. Het uiteindelijk doel is om hun coaches dan ook ‘peddelproud’ te maken. Orcaholics geeft een wat kortere uitleg: ‘Ter ere van Bernard’. Een simpele, doch betekenisvolle uitspraak. Beide ploegen zullen starten in de D3 poule. Voor Tubstep en Watskeboot geldt dat ze dit keer het maximale eruit gaan halen om weer een kans te maken op dat felbegeerde blik.

Maar hoe haal je dan het maximale eruit? Zo’n lange afstand is toch wel wat anders dan de relatief korte afstanden die tijdens de vorige wedstrijden zijn afgelegd. In het D4 veld mogen de Casarowva’s en Row & Merlot zich hieraan wagen en laat Cup a Snoek zich niet gek maken tussen de anderen in het D5 veld.

De dames van Microw gaan door middel van hun enthousiasme, teambonding en fanatieke coaches alles eraan doen om te blikken komend weekend. Op de Skøll Cup stonden ze al in de A-finale, dus dit geeft al een boel vertrouwen. Naast Microw starten ook Rowbijntje, Irrowsistible en Irrowplaceble in de D2 poule. Genoeg mogelijkheden dus om in dit veld een blik voor Orca binnen te slepen. Opvallend is dat al deze ploegen ‘row’ in hun naam hebben zitten. Toeval? Dat lijkt ons niet. Chill 45 zou  tijdens de Rottebokaal in de A-finale hebben gestaan. Door de wind, we blijven het herhalen, werd deze helaas afgelast. Zij mogen in het D1 veld revanche nemen en weer voor die A-finale gaan.

Tijdens de Rottebokaal heeft Gemiddeld zich goed staande weten te houden in het DC4+ klassement, het verschil was minder groot dan voorgaande wedstrijden en dat geeft toch weer wat extra motivatie. Meerdere malen kwamen ze tijdens de training Heren Zwaar tegen die de ogen van de dames toch uit de boot trokken die de term ‘keihard pompen’ zeker waar maken. Ook Ramboot 7, die van zichzelf alle felle halen maakt, mag 4,5k lang pompen in het HC4+ klassement.

De Herenclub8+ start net zoals de Damesclub8+ zowel de PEiL als de PEiK. De dames zullen beide wedstrijden starten met een andere invaller. Marieke van Deelen mag tijdens de PEiK  en Anne Wildeman tijdens de PEiL de dames versterken. Twee afstanden, dus twee keer de kans om te laten zien wat ze waard zijn. Voor de heren is dit toch wel een speciale wedstrijd, dit zal de laatste wedstrijd zijn als clubacht. Door blessureleed zullen er maar 5 heren overblijven, aangezien er ook  twee roeiers het water verlaten en zich op het land gaan begeven. Of dit vakantie is of veldwerk daar zijn de meningen onderling over verdeeld. De afgelopen twee jaar heeft de herenclub8+ geblikt op de PEiL. De heren gaan voor een top 3, maar een blik zou een mooie afsluiter zijn.

We sluiten af met Kantoorhalen die Orca mag vertegenwoordigen in het Bedrijfsachtveld.
We zouden het bijna vergeten, maar de PEiK zou de eerste wedstrijd zijn die de Lenteleden zouden gaan starten. Helaas was dit veld zo geliefd dat het overvol zat. Voor hen is er een alternatief programma op Orca bedacht en zij zullen zich eerst stukbijten op een allereerste wedstrijd op de ergometer en later ook nog in de boot.

Al met al belooft het weer een mooi weekend te worden in Delft, wat toch weer anders wordt dan alle andere wedstrijden. Roeiliefhebbers kunnen naast het sprintgeweld ook 4,5k lang genieten van mooie sterke halen. Bij een wedstrijd met zo’n lange afstand hoort natuurlijk ook een lange voorbeschouwing, dit was dan ook de langste voorbeschouwing tot nu toe! Hulde als je hem tot hier hebt uitgelezen.