Botendoop ‘4 just is’ & ‘Aan de Zij(p)’

Door Yuye Lanz

Botendoop '4 just is'

Op donderdag 1 juni 2017 ’s avonds rond een uurtje of 21.00 hing menig Orcaan over het balkon en anderen verzamelden zich rond het vlot. ‘Botendoop’ hoorde ik hier en daar schreeuwen. Als eerstejaars was ik dan gelijk getriggerd en voegde me tussen alle andere Orcanen. Dit moest ik toch wel meemaken.

In de maand juni zijn er op Orca twee boten gedoopt, een skiff en een gladde vier. Maanden geleden is er door Oud-Orca een gladde vier geschonken. Het liet een tijdje op zich wachten, maar de lichte/dames 4+ boot is door Oud Orca ‘4 just is’ gedoopt. Oud-Orca heeft al meerdere keren boten geschonken, vorig jaar tijdens het lustrum jaar was dit zelfs een acht. Na een praatje van de voorzitter van Oud-Orca, Thijs Boxem, werd de naam van de boot onthuld en werd de boot met water uit het Merwedekanaal officieel gedoopt.

Leuk om te weten is dat onze blauwe buren de boten vernoemen naar personen, maar zoals iedereen weet hebben alle boten op Orca een naam met drie betekenissen, zo ook deze boot. De ‘4’ staat voor de hoeveelheid roeiers die erin kunnen. Vanzelfsprekend zijn dit er vier. De tweede betekenis van deze naam is een eerbetoon aan ons erelid Rob van den Heuvel. Een paar maanden geleden is Rob van den Heuvel door een tragisch roeiongeluk om het leven gekomen. Hij oefende het beroep van rechter uit, vandaar dat de link just is -justice is gemaakt.

Voordat de boot gedoopt werd is er al meerdere keren in geblikt. De laatste betekenis slaat dan ook op het feit dat de allereerste wedstrijd die gestart is in deze boot gelijk gewonnen is. Dit was de Novembervieren, welke vorig jaar in 2016 plaats vond. In de boot zaten Inge Janssen, Kyra de Vries, Rosa Bas, Annemarie Bernhard met stuur Anne Berends en coach Reinder Nijhoff. Deze betekenis ligt iets minder voor de hand, maar de naam verwijst naar dat het gewoon zo had moeten zijn, ‘4 just is’, ‘het is zo’. Opdat er nog vele overwinningen gevaren gaan worden in deze boot!

Op 21 juni 2017 tijdens de pauze van de ALV werd er nogmaals een boot gedoopt. Een prachtige witte skiff was al een paar maanden in gebruik en werd in de volksmond ‘Manon’ genoemd, aangezien dit het favoriete nummer is van de Matcie. Deze naam heeft het helaas niet gehaald, maar de skiff zal nu voortaan door het roeileven gaan als ‘Aan de Zij(p)’. Ook deze naam heeft wederom drie betekenissen. Ten eerste is dit een ode aan ons erelid Edwin Zijp. Daarnaast is een goede coach aan de zij van de roei(st)ers zeer van belang om het optimale uit een training te halen. En de derde betekenis zal gelden voor een groot deel van de Orcanen, namelijk dat ze ook even aan de zuip kunnen na een training, of in geval van de wedstrijdroeiers, als ze uit training zijn. Goede-gewoonte-getrouw werd er meteen na de doop in de boot geroeid. Dit keer was het de eer aan Vincent Goris, die met een opzetje van het vlot wegstartte.

Vincent Goris 'Aan de Zijp'