Voorbeschouwing – NSRF slotwedstrijden

nsrfDe NSRF slotwedstrijden zijn de laatste wedstrijden van het Nederlandse wedstrijdroeiseizoen. De competitieroeiers hebben de riemen twee weken geleden al in de wilgen gehangen voor dit seizoen, maar voor de wedstrijdroeiers zijn dit de laatste 2-kilometer meters voor het zomerreces (of de échte piekmomenten op het internationale toneel). Veel Orcanen (maar ook de rest van Nederland) grijpen de gelegenheid aan om in feestnummers te starten. Dit vinden zij heel leuk, maar voor ons als voorbeschouwers is dit een uitdaging en het is ronduit dramatisch voor bowa- op- en afladers (die zijn komen opdagen). Dit laatste weekend staat natuurlijk eigenlijk geheel in het teken van de uittraining en het circus op de bosbaan is niets meer dan een voorspel. Inmiddels zijn bierbuiken ingewisseld voor six-packs en staan voorbesprekingen in het teken van uittrainings-outfits en -objecten. Waar een verlaagde standaard garantie is voor succes op het vunzigste feest van Orca, geldt dat niet voor de races. We hopen dus dat alle Orcanen in staat zijn hun focus te behouden tot de late uurtjes van het wedstrijdseizoen.

Zaterdag wordt afgetrapt door de talentenachten. Wij weten allemaal dat trainen voor talentlozen is, zij zullen dat snel leren. Deze achten trainen daarom slechts twee weken, om op de valreep in het allerlaatste weekend hun shine-moment in de spotlight te pakken. De dames talenten starten in de Anne-sandwich, een garantie voor succes. Bij de mannen is het gehele EJZ 2018 coachteam aangetreden, dus onze verwachtingen zijn hooggespannen. Orca presteert doorgaans zeer goed in dit veld, in tegenstelling tot onze corporale vrienden die máánden trainen voor dit hoofdnummer.

Henk kende een seizoen waarin studie-perikelen overheersten. Dat hij het toch elk weekend presteerde om finale te varen noemen wij het ‘wonder van Schuijt’. We gaan er natuurlijk vanuit dat deze lijn wordt doorgezet. Bovendien heeft deze man al enige tijd een relatie, waardoor zijn piekmoment daadwerkelijk op de bosbaan ligt en niet op de uittraining. De lichte middengroep roeiers starten ook in de skiff op zaterdag en zondag. Na een thriller tussen de twee Vincents op de ZRB zal nu ook Frank zich in het geweld mengen. De twee Vincents verwachten wij weer van voren mee te zien doen, Frank zal meedoen voor een scherp PR. Voor Vincent de Vries en Myrna (die ook in de skiff start) staat niet alleen een mooi slotblik op het spel, maar ook de Elite status: de handdoeken liggen al bij de drukker. Voor de ouwe lullen onder ons: wat wij vroegâh kenden als SA. Twee dames die nog iets verder verwijderd zijn van de elite status zijn Tosca en Pauline. Op zaterdag nemen zij het tegen elkaar op in het gevorderde veld voor lichte dames skiffs. Op zondag pieken de dames nog een keer samen; overdag in de boot in de 2x en in een 8+ met Vidar combinatie en ’s avonds ergens anders….

Job en Reinout uit de MGZ 4+ sparen hun krachten voor de uittraining en gaan maar één keer de baan over dit weekend, en wel op zondag. Daarover later meer. Hun ploeggenoten Stefan en Menno  starten (over?)moedig ook op zaterdag, namelijk in de 2x. Wij zijn benieuwd of de heren hun beide handen nog wel kunnen gebruiken op zondagavond, of dat die toch te leiden hebben onder de overstap van boord naar scull. De development vierzonder van de MGZ roeit het hele jaar al sterk, maar het veld bleek helaas uitzonderlijk bits. Op de snelle tijden die deze boys op de klok zetten kunnen zij hoe dan ook trots zijn. Wij hopen dat zij dit weekend kunnen laten zien wat ze in huis hebben, met een mooie klassering in de A-finale. De zware middengroep doet op zondag traditiegetrouw een recordpoging veel velden starten: Douwe start met een mattie van Skadi in het Elite 2- veld. In dit bitse veld zullen zij inzetten op een finale plaats. In de 8+ starten de mannen van de 4- en de 4+ samen in het elite veld. Daar waar veel elite achten hun krachten meten in Henley dit weekend, liggen er kansen voor het grijpen. Niet in de laatste plaats om het Orca-record (5.54) aan te scherpen. Om het af te leren gaan beide viertjes gaan ook nog een keer in hun vaste opstelling de baan over.

De liefde voor Tilburg zit diep. Zo diep dat hij niet alleen met een Vidraat in de 2- de baan over gaat, maar ook dat hij zelfs voor de uittraining naar Tilburg afreist. Daan stond, geheel volgens verwachting, op de shortlist voor meest begeerde Orcaan. De Orca-Vidar liefde krijgt een vervolg op zondag met een combinatie van Daan, Henk, Anne, een Vidraat en Phocaan. Inzet is natuurlijk blik en een lekker biertje om op te warmen voor de uittraining. Daarom, dames opgelet: jullie vinden Daan zondagavond in Tilburg of Normandië 87. Op dit adres kan ook Loes aangetroffen worden, die ook al het hele seizoen voorliefde lijkt te hebben voor het Tilburgse. Loes start dit op zaterdag echter niét met de chick van de partner van Daan. Wel stapt ze de boot in met dame van Skoll. Zij gaat naar verluid onder de 7 minuten op de ergometer, dus snelheid zal deze dubbel twee in potentie wel hebben.

De eerstejaars zwaren hebben aangekondigd dit weekend een poging te doen in de voetsporen van het illustere zwaar 2014 te treden. Zij staan net als zwaar 2014 6e in het klassement en hebben nog slechts één poging het felbegeerde beginnelingen blik binnen te slepen. EJZ 2014 voer twee records (EJ en B8+), dus Meye zal met haar stopwatch in de aanslag meefietsen. Wij hopen dat de mannen deze keer laten zien wat ze waard zijn en niet bezwijken onder (zelf opgelegde) druk. De lichte eerstjaars ronden hun speelkwartier (quote dichtbij de ploeg) af op zaterdag. Op zondag gaat het om de knikkers. Na een gedegen trainingsperiode in de 8+ en met de nodige progressie, zal het raceplan zijn: 4x 500 meter knallen en direct aanleggen bij het erevlot. Na het piekmoment op het water zullen deze mannen met gezwinde spoed  afreizen naar de donkere krochten op A.U.S.R.

De EJD starten op zaterdag versplinterd over tweetjes. Joan start met coach Carlijn in de DB2x. Dit veld is druk bezet, maar Carlijn zal met haar ervaring zeker starten voor een finale plek. De andere eerstejaars dames starten in het gevorderde 2- veld. Dit veld vol 3e en 4e jaars roeiers zal naar alle waarschijnlijkheid wat te zwaar zijn om uitzicht te hebben op een finaleplek.  Echter, als de dames zonder brokken bij de finish komen, is dat een overwinning op zich. Op zondag zullen de dames de krachten weer bundelen in de 4+ om voor de laatste keer dit seizoen de krengen uit de rest van Nederland kapot te maken.

De middengroep dames in de development 4- is er op gebrand met een goed resultaat twee plekken te stijgen in het klassement. Op zondag gaan ze vol voor de winst in het 4+ veld, de 2- inschrijving is er zelfs voor teruggetrokken. De dames kennende, zijn de voorbereidingen voor de uittraining al in volle gang. Wij gaan er van uit dat zij als volwassen vrouwen perfect kunnen multi-tasken en dus zowel op het water als op de kant kunnen pieken. Bronnen dichtbij de ploeg juichen dit van harte toe.

De twee lichte Vincents zullen op zondag samen de boot in stappen, voor het eerst dit seizoen. Daar zij ook nog zwaar starten, zal dit een waar feestnummer worden! De planning is wat aan de krappe kant daar de lichte elite skiff 4 minuten eerder start dan de 2x. Wij zetten in op een dubbel wereld record voor de heren: naar de finish in de skiff, boot wisselen en weer naar de start voor de 2x finale. Een andere optie is dat de heren spel tip 7 (spreidt uw kansen) in de praktijk gaan brengen. Ook Myrna zal op zondag in de dubbeltwee starten met een Lagaaier. Deze combi vaart nog maar kort samen, maar het resultaat op de ZRB smaakte blijkbaar naar meer.

Kersvers Nederlands Kampioen in de 4-, Annemarie Bernhard, sluit het seizoen af in de eenvrouwsboot. Concurrentie is te verwachten van oud junioren roeisters Lotte Pronk en Bente Paulis. Ook Mieke Wilms zou sterk voor de dag kunnen komen. Wij zetten natuurlijk in op winst voor onze Annemarie!

Lieve Orcanen, dit was de laatste voorbeschouwing van uw voorbeschouwingscie. Wie weet wat het nieuwe roeiseizoen gaat brengen? Tijdens het overbruggen van de zomerperiode kan er van alles gebeuren. De toekomst is ongewis. Lees daarom ook nog even onze vacatures hieronder.

Als laatste willen wij graag de commissaris catering Abel Wolterbeek bedanken voor zijn inzet om deze voorbeschouwing mogelijk te maken. In nauwe samenwerking met de firma Domino’s en de bakkerij Mestrom. Ook penningmeester dhr. Goris wordt bedankt.

——————

Vacature traineeship

Ben jij die creatieve denker die de behoefte en belangen van Orcanen centraal stelt? Is het ontwikkelen, positioneren en vermarkten van roeiprestaties jou op het lijf geschreven? Maar zoek je bovenal een functie met veel verantwoordelijkheid en een goed opleidingsprogramma? Vertel ons jouw verhaal. We zijn benieuwd! Als je goed bent, kun je bij ons nog beter worden. Dit is je kans om de professional te worden die je wilt zijn.

Bij dit traineeshop ontdek je in 12 maanden wat voorbeschouwingen schrijven jou kan bieden. Je bijt je vast in meerdere grote wedstrijden en leert veel gebieden binnen de roeiwereld kennen. Ook werk je aan een kortere opdracht waarin je écht kennis maakt met onze lezers en ontdekt hoe jij de lezer met een goed verhaal kan vermaken. In dit jaar werk je intensief aan je persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling. Hierin krijg je de vrijheid om de keuzes te maken die bij jou passen en ontdek je waar jouw talent het best tot z’n recht komt. Je wordt begeleid door ervaren voorbeschouwers.

Bij de voorbeschouwingscie zetten we onze kennis, kunde en ons netwerk in voor lezers. Zodat zij geïnformeerd roeiwedstrijden kunnen volgen, in Nederland en daar buiten. Hierbij staat Orcabelang altijd voorop. We willen dat lezers roeiwedstrijden begrijpen en verkopen soms een negatief advies als de kans op winnen gering is. Orcabelang is ook: helder communiceren en leuke grappen bedenken die echt het verschil maken. Dat is ons doel.

Mail bij interesse je CV naar onze penningmeester of spreek hem aan op Orca tijdens de uittraining.

——————

Vacature junior facilitair manager

Je weet dat je vooruit wilt maar je zoekt nog richting. Je wilt aan de slag en jezelf tegelijkertijd blijven ontwikkelen. Het lijkt je leuk ervaring op te doen bij verschillende roeievenementen, met coaching door ervaren professionals. Je wilt snel eigen verantwoordelijkheid en je eigen richting bepalen. Dan is de functie junior facilitair manager iets voor jou. Dé functie waarbij je brede ervaring opdoet, jezelf maximaal ontwikkelt en je niet direct bindt aan één ploeg of wedstrijd.

Ongeacht je achtergrond ligt de weg open voor een toekomst in de facilitaire dienstverlening. Een toekomst vol uitdaging, afwisseling en persoonlijke groei. Wij bereiden je goed voor, niet alleen aan de tap, maar ook achter de tikdoos. Samen met andere young professionals haal je meteen je tap basis certificaat. Tijdens de bootcamp donderdagavonden wissel je inhoud af met bier en ontspanning. Zo maak je een sterke start in je carrière en bouw je gelijk een mooi netwerk op. En kun je al snel aan je eerste opdracht beginnen.

Mail bij interesse je CV naar onze penningmeester of spreek hem aan op Orca tijdens de uittraining.