Voorbeschouwing – Amstelbeker

Het collegejaar is van start en zo ook de roeiwedstrijden. Voor de beste achten van alle verenigingen zal het komende zondag losbarsten op de Amstel. Hier zal het sprintvermogen of de explosieve kracht van de studenten ten opzichte van de burgers gemeten worden. In een afvalrace over 750 meter zullen de sterkste roei(st)ers van Nederland strijden voor de Palm of Fortuna Beker.

Bij de mannen wordt de eer van Orca hooggehouden door Erin Smeijsters, Daan Klomp, Henk Jan Schuijt, Jeppe Rietveld, Timon de Boer, Vincent Goris, Paul van Vulpen, Douwe Rietveld en stuur Kayleigh Polman. Zij zullen lomp vermogen combineren met (voormalig) lichte handigheid. De concurrentie is vooral vanuit Nereus te verwachten. De ploeg heeft het thuisvoordeel en zal een erg sterke acht op het water leggen. Ook de acht van Triton moet genoemd worden. Daarnaast zou Skøll als underdog voor een verrassing kunnen zorgen. Na een derde plek van vorig jaar, zou één treetje hoger voor onze Orca mannen een erg mooi resultaat zijn.

De dames van Orca zullen komende zondag het blik verdedigen. Zij hebben 4 van de afgelopen 6 edities van de Amstelbeker gewonnen. Ook dit jaar zit het goed met de kracht. De acht bestaat uit Kyra de Vries, Rosa Bas, Annemarie Bernhard, Lisanne van der Lelij, Maria Mojet, Danielle Bruel, Myrna Brandt, Loes Verkuil en stuur Anne Berends en heeft een gemiddeld 2k PR van onder de 7 min. op de ergometer. Dit jaar zal Nereus voor het eerst waarschijnlijk niet de grootste concurrent zijn. Die eer is weggelegd voor Okeanos, die de boot heeft aangesterkt met SilVia roeiers. De outsider is dit jaar Njord. Zij gaan half oktober naar Boston voor de Head of the Charles en hebben daarom al vaker in de acht getraind. De Head of the Charles is een 6 km wedstrijd en het is de vraag of de licht blauwe dames goed genoeg kunnen schakelen om het de Orca dames lastig te maken op de sprintafstand.
De laatste boot die nog genoemd moet worden is Willem III. Deze boot zit namelijk ook vol met SilVia roeiers. Door in het burgerveld mee te doen hebben zij maar 3 concurrenten, in plaats van de 12 in het studentenveld. Daardoor zal het al als een verlies beschouwd kunnen worden als ze niet winnen met een bootlengte.

De laatste reden om dit spectaculaire geweld te komen aanschouwen, wordt de weersverwachting voor zondag. Met weerscijfer 9 en temperaturen van rond de 20˚ graden zal het geen straf zijn om aan de Amstel naar deze spetterende sprint te komen kijken. Daarnaast komt de Tussensprint eraan dus wellicht kan menig roeier, coach of stuur hier nog wat van leren. Dus neem je zonnebril en zonnebrand mee en kom de verenigingsachten aanmoedigen in Amsterdam!