Voorbeschouwing – Tromp Boat Races

Door Maria Mojet

TBRKomend weekend reist een deel van de wedstrijdsectie af naar Hilversum. Daar zal op zaterdag en zondag de Tromp Boat Race, of in het kort de Tromp, gevaren worden. Zoals een typische lange baan wedstrijd behoort, is dit een bumping over 5250 m met maar twee bruggen en twee flauwe bochten. Het is dus de ideale gelegenheid voor de verschillende secties om wat boottypes en opstellingen uit te proberen. Daarnaast kan de Tromp ook gebruikt worden als voorbereiding op de Hel van het Noorden, welke  eind november plaats zal vinden.

Als eerste Orcaan start Rosa Bas in het D2x-veld met Skøllie Elsbeth Beeres. Afgelopen jaar heeft deze combinatie al hoge ogen gegooid door o.a. te blikken op de Damen en door hard te varen op de Holland Beker. In dit veld zullen ze concurrentie krijgen van Karolien Florijn die met Isabel van Opzeeland start. Isabel heeft afgelopen jaar zichzelf bestempeld als het supertalent door brons te winnen op de junioren EK in de skiff. Naast talent is ervaring en kracht ook erg belangrijk. In dat opzicht zal het jonge (16 en 19 jaar oud) duo van die Leythe aan het kortste eind trekken.

Voor Joan Lintmeijer zal dit de eerste wedstrijd zijn die zij als lichte dame mag starten. In het LD2x-veld start zij met donkerblauwe buur Ragna Hoogenboom. Vorig jaar droeg Ragna nog een ander donkerblauw, namelijk dat van Okeanos. Deze nieuwe combi zal in het diverse veld hopelijk bovenin de middenmoot eindigen.

In het zware skiffveld (H1x) zullen Daan Klomp, Henk Jan Schuijt en Vincent Goris de eer van Orca hooghouden. Op de skifftrial van een aantal weken geleden ging Goris nog harder dan Henk. Henk kampte toen met wat fitheid problemen. Daan heeft zijn fitheid verborgen gehouden door niet mee te doen met de skifftrial. Hij zal de snelste Utrechter worden, maar de concurrentie is heftig. Met Guillaume Krommenhoek en Lennart van Lierop (beiden van Skøll) zal Daan hard aan de bak moeten om de snelste tijd neer te zetten.

Voor de jongere skiffeurs is er het onder-23-veld (SB1x). Hierin zullen voor Orca Paul van Vulpen en Vincent de Vries starten. Ook al start de Vries dit weekend zwaar, hij zal vooral kijken naar zijn tegenstand in het lichte veld voor komend jaar. Alle tegenstand is namelijk aanwezig, want naast de drie lichte Tritonezen die het vaak goed doen, zullen Freek Temming (Nereus) en Obbe Tibben (Skøll) ook kans maken op de winst. Voor Paul is het een iets ander verhaal. De Tromp wordt zijn eerste skiffwedstrijd en net als bij de lichten is het zware veld ook sterk vertegenwoordigd. De Tsjech Jakub Grabmuller (uitkomend voor Triton) zal concurrentie krijgen van ergo-kanonnen Jacob van de Kerkhof (ook Triton) en Sander de Graaf (Thèta).

Erin Smeijsters en Timon de Boer hebben met zes tegenstanders een veel kleiner veld. In het H2-veld zal deze nieuwe combi de slagskills van Erin ‘Star-child’ Smeijsters combineren met de kracht en ervaring van Timon. Van de concurrenten zal in ieder geval één boot weggestreept kunnen worden. De ooit rood-grijs-zwarte slag heeft namelijk bij zijn nieuwe donkerblauwe vriendjes een boeg gevonden die zich heeft voorbereid op de wedstrijd bij pannenkoekenboerderij ‘de Smickel’. Dat kan geen snelle tijden opleveren.

De volgende Orca-boot was al een poosje in de maak, maar nu mogen ze toch echt samen starten. In het SB2-veld zullen namelijk de broertjes Rietveld eindelijk hun opwachting maken. Met een verschil van maar één seconde op de skifftrial en een nagenoeg gelijke techniek zal deze boot kaarsrecht over de baan gaan. De concurrentie komt helaas weer van Triton met (oud-Orcaan) Coen Rozema en Thomas van Olderen. Zij zullen het de broertjes proberen lastig te maken.

Erelid Geert Cirkel roeit komend weekend ook in Hilversum, maar dan met de organiserende vereniging Tromp. Hij start in het HV4+-veld. Daarbij zit hij in subklasse C, dat betekent dat zijn boot een gemiddelde leeftijd van minstens 43 jaar heeft.

In het LDSB1x-veld zal Tosca Kettler voor Orca strijden om de winst. Zij neemt het op tegen o.a. Femke van de Vliet van Viking. Deze jeugdroeister heeft al een aantal uitzendingen achter haar naam staan en zal het dus proberen om het Tosca lastig te maken.

MGL heeft zich voor de Tromp opgesplitst in twee boten voor het LH4+-veld. In de ene boot, gestuurd door Julia Orbons, zitten Olof Huiberts, Pelle Laken, Maarten Mein en Pyt Gerbranda. Zij zullen het opnemen tegen Rik van der Veen, Niek Dechering, Valentin Luz en Niels Kanters, onder leiding van Bernard Bronmans. De meesten zullen deze jongens kennen uit EJL 2017, maar er staan een paar nieuwe namen bij. Eén van de nieuwe namen is Valentin. Hij is net terug uit Sarasota waar hij voor Duitsland op de WK brons behaald heeft in het PR3 Mix 2x-veld. Dit veld wordt in de handleiding van World Rowing voor para-roeien gespecificeerd als: “The PR3 class is for rowers with a verifiable and permanent disability who have functional use of their legs, trunk and arms for rowing, and who can utilise the sliding seat to propel the boat.” Hiermee is Valentin dus een geweldige aanwinst voor MGL en zal hij met zijn ervaring de andere jongens veel kunnen leren.

De laatste maar absoluut niet de minste is erelid Elien Meijer (ook erelid van de Blikredaxi). Zij zal met Beatrix starten in het DV4*+-veld. Vorig jaar heeft ze gewonnen, maar dit jaar hebben ze de opstelling enigszins omgegooid om het nog spannend te houden!

Met weercijfers 8 en 10 (!) belooft het dit weekend extra mooi te worden op het al idyllische kanaal van de Tromp en hopelijk mag het Orcalied vaak klinken.