Voorbeschouwing – Damen Raceroei Regatta

Door Maria Mojet en Lex van der Hulst

Na het gezellige spektakel van het NK Klein op de Bosbaan is het tijd voor de wedstrijdroeiers om af te reizen naar de minimalistische en moderne Willem-Alexanderbaan in de Eendrachtspolder. De Damen Raceroei Regatta is één van de nieuwere wedstrijden en ook één van de meest roeier-vriendelijke wedstrijden van het 2km-seizoen. Zo zijn de gratis pastalunches en massages uiteraard zeer geliefd binnen de wedstrijdsectie. Mede hierdoor zijn er dit jaar weer een groot aantal inschrijvingen!

Voor alle andere ploegen in het HG1x-veld is het te hopen dat Vincent Goris niet zijn favoriete thermo aan heeft. Dat ding heeft namelijk meer dan een half jaar in zijn boot gezeten. Nou is het niet geheel de fout van Vincent, die een half jaar pijnlijk gepest is omdat niemand hem geloofde dat zijn lievelings thermo in de boot zat, maar hij schuift nu wel alle schuld af op een hele bevolkingsgroep waarvan meer dan 99% onschuldig is. Terwijl hij zonder deze bevolkingsgroep of dit individu zijn mooiste thermo nooit weer terug had gekregen.

Eén van de tegenstanders die zal proberen om zo ver mogelijk voor Vincent uit te roeien is Henk Jan Schuijt. Op basis van het NK Klein is Guido de Ruiter (Thêta) favoriet in dit veld. Henk heeft alleen een grillig voorseizoen gehad met co-schappen. Hij kan dus zeker voor een verrassing zorgen komende zaterdag.

Op zondag starten Vincent Goris en Henk Jan Schuijt in het HG2x-veld. Nadat Henk en Vincent elkaars concurrenten zijn geweest, zullen ze nu de krachten bundelen. De tegenstand uit Tilburg is vooral erg bekend aangezien ze met de Jochems een huisje deelden in Sevilla. Daar hebben ze al kennis kunnen maken met de interessante eetgewoontes van de jongens van Vidar. Wij verwachten dat de ‘Brie-Musketiers’ hierdoor geen concurrentie zullen zijn voor de Orcanen.

Daan Klomp start dit weekend twee keer in splinternieuwe boten. Eerst start hij in het HE1x-veld in zijn nieuwe Filippi genaamd Capabel. Hij heeft zes tegenstanders, maar daar zit wel de kersverse Nederlands lichte kampioen Obbe Tibben (Skøll) bij. Een finaleplaats is zeker, maar Daan weet als geen ander dat lichten ook hard kunnen gaan. Later op de dag start hij samen met Henk Jan Schuijt, Vincent Goris en Jelmer Bennema (Viking) in het HE4x-veld. Op dit moment is de tegenstand nog maar één andere ploeg. Deze Proteus/Okeanos/Willem III/Skadi-combi was tijdens het NK Klein verdeeld over de A- en B-finale bij de lichte heren skiff. Onze Orca/Viking-combi zal dan ook vooral gaan putten uit de extra kilo’s aan kracht van Henk en Daan. Daarnaast zal de splinternieuwe boot De Lakens uitdelen ze helpen om dichterbij Pim Laken te komen op de blikkenlijst.

In het HG4+-veld liggen er op zaterdag twee Orca-boten aan de start. MGZ met Timon de Boer, Erin Smeijsters, Douwe en Jeppe Rietveld en Kayleigh Polman gaan het opnemen tegen Tom Monster en Luuk Schoenmakers van EJZ aangesterkt met Allard Veenstra en Floris-Jan van der Woude onder leiding van Nynke Kok. Het veld bestaat voornamelijk uit tweedejaars ploegen met af en toe een ervaren slag. Dit was twee weken geleden bij de Hollandia ook het geval. We hopen dat die ervaring MGZ heeft wakker gemaakt om nu te domineren. Op diezelfde Hollandia zat EJZ er niet ver achter en dat zal zeker een doel zijn voor dit weekend.

MGZ heeft op zondag een tweede kans om te domineren in het HG4+-veld. De tegenstand is dan vergelijkbaar. Om het spannend te houden hebben ze volgens de inschrijving de opstelling omgegooid. We hopen dat ze het omriggeren van hun boot ook in het wedstrijdplan hebben gecalculeerd zodat ze zondag op tijd aan de start zullen verschijnen.

Op de tweede wedstrijddag zal EJZ concurrentie krijgen van Cas Klingenberg, Boyd Beerling, Bas van der Veen, Menno de Vries en Marijse Hofstede in het HB4+-veld. Dit veld bestaat geheel uit ploegen die op zaterdag het eerstejaarsklassement in de 4+ hebben gestart. MGZ gaat daarom door het veld heen pompen alsof ze Koen Metsemakers zijn op het NK Klein.

EJZ is tegenwoordig niet meer tevreden met iets minder dan een A-finale. Zaterdag zullen ze in het HEj8+ veld eerst de voorwedstrijd door moeten komen met directe concurrenten Skoll en Skadi. Gyas en Nereus waren tot nu toe alleen nog sneller. De zware mannen hebben echter gezien dat ze te verslaan zijn, zeker op de onvoorspelbare Willem-Alexanderbaan. Op zondag in het HB8+ staat er wederom veel op het spel. Vooral nu Gyas en Nereus al beginneling af zijn. Naar verwachting zal het heel spannend worden en zullen we zeker niet gek opkijken als Orca naar huis gaat met een blik.

Op zaterdag zit MGL in het LHDev4-veld in de voordelige voorwedstrijd. Ze zijn bij de Hollandia al sneller gegaan dan Skøll en Euros. Dus nu hoeven ze nog maar één extra ploeg voor te blijven om de a-finale te halen en de daarbijbehorende punten mee naar Utrecht te nemen. Op de tweede dag van het weekend starten Maarten Mein, Olof Huiberts, Kai Mos en Valentin Luz het LHGb4-veld. Weer hebben ze een goede loting te pakken! Doordat er weinig inschrijvingen zijn in dit veld gaat alleen de langzaamste niet door naar de finale. MGL zal weer de strijd aangaan met Skøll en Euros. Die finaleplaats ligt dus voor het grijpen!

Voor MGL starten Pelle Laken en Niels Kanters in het LHDev2x-veld op zaterdag. In dit veld hebben ze een grimmige voorwedstrijd. Daarentegen glimt hun boot nu zo hard dat ze waarschijnlijk de tegenstanders zullen verblinden en alsnog punten gaan pakken in de finale. De voorwedstrijd op zondag is voor deze twee gemakkelijker in het LHB2x-veld. Aangezien het haast onmogelijk is om een gesprek met Pels en Nels te houden zonder dat ze zeggen dat ze gaan blikken of het veld aanvegen, zal dat deze zondag moeten gebeuren. Mocht dit echter niet lukken dan zijn wij van mening dat ze zich minder moeten bezig houden met andermans boot en zich meer zorgen moeten maken over zelf leren roeien. Het doel zou moeten zijn om eerst goed te worden in je eigen boot voordat je jaloers gaat kijken naar andere boottypes, ook al is de Empacher altijd geler in het andere gangpad.

EJL wil zich nu eindelijk gaan bewijzen. Op de trainingen gaat het beter, maar nu willen ze dit ook gaan vertalen naar wedstrijden. Zaterdag starten ze in het LHEj8+ veld. Een zware voorwedstrijd staat ze te wachten met Gyas en Nereus samen. Ze zullen dus boven zichzelf uit moeten stijgen om de A-finale te halen. Zondag maken ze meer kans in het LHB8+ veld. Een eerste A-finale kan hier zeker behaald worden.

In het DG1x-veld op zaterdag starten voor Orca Margriet Lantink en Carlijn Haringsma. Ze zitten samen in de tweede voorwedstrijd met genoeg concurrentie. Met Elsbeth Beeres (Skøll), Baukje Zaaijer (Gyas) en Marleen Verburgh (Willem III) heeft Margriet genoeg tegenstand om het spannend te maken. Voor Carlijn zal a-finale halen een doel op zich zijn.

Op zondag gaat Margriet de strijd aan in het DE1x-veld. De concurrentie is vergelijkbaar met zaterdag, dus als het de eerste dag niet lukt om officieel beginneling-af te worden dan heeft Margriet op de tweede wedstrijddag weer een kans!

Carlijn gaat op zondag drie keer de baan over. Ze zal eerst aan de start van het DB1x-veld verschijnen. Bij de Hollandia werd ze in dit veld derde, maar de nummer één van toen doet nu natuurlijk niet meer mee. Nu is het blik dus weer een stapje dichterbij!

Daarna zal ze instappen bij Skøll in het DE4x-veld. Gelukkig heeft ze alleen finale. In die finale gaat ze het opnemen tegen Rosa Bas die in een combi met Lisa Scheenaard, Roos de Jong en Marieke Keijser zit. Dat zijn de Nederlands kampioenen en de tweede van Nederland in de Lichte Dames en de Dames skiff. Voor Carlijn zal het een ‘fly and die’ worden en voor Rosa zal het een leuk wedstrijdje uitproberen zijn voordat ze een World Cup mag starten.

Dat er in Utrecht relatief veel vrouwen studeren en dat roeien ook populair is onder die studenten, wordt bewezen in het DG2-veld. Van de startende ploegen komen 5 van de 8 uit Utrecht (en nog één uit Wageningen, zij tellen als wannabe-Utrecht). De kans is dus redelijk groot dat het blik naar Utrecht meegenomen wordt. Voor Orca zullen Danielle Bruel en Lisanne van der Lelij het opnemen tegen Myrna Brandt en Maria Mojet en nog drie boten van de donkerblauwe buren. Deze onderlinge rivaliteit zullen ze voor zondag opzij moeten zetten wanneer ze de WAB samen gaan trotseren in het DG4-veld. In de directe finale zijn de twee boten van SilVia de voornaamste concurrenten.

De twee punten van de Hollandia ruiken naar meer! MGD gaat zaterdag weer de strijd aan in het DDev4-veld voor een plek in de a-finale en daarmee meer punten. Op zondag zullen Wia Ruiter, Tami de Lange, Emma Verkaaik en Pien Barnas in het DGb4-veld starten. De kleine ‘b’ is een nieuw veld dat op de Hollandia geïntroduceerd is. Voor de oude wedstrijdrotten onder ons komt het eigenlijk neer op het oude ‘nieuwelingen’ veld. De roeiers mogen in dit veld maximaal 2 blikken hebben. Hierdoor zijn de velden iets kleiner en hebben tweede- en derdejaars meer kans om te blikken. Naast blikken heeft MGD ook nog het doel om harder te gaan dan Asopos, die gelukkig in de andere voorwedstrijd zit zodat de focus in de boot blijft. Het is te hopen dat ze in de finale niet vlak naast elkaar liggen.

EJD houdt onze eer hoog in het DEj8+ veld zaterdag. Nadat ze op de Hollandia 2e werden in de B-finale, gaan de dames nu zeker voor een A-finale. Ze hebben een uitdagende voorwedstrijd met Njord die vorige week gediskwalificeerd werd in de A-finale. Op zondag zullen de dames alleen maar tevreden zijn met een A-finale in het DB8+ veld. Kunnen de dames voor een verrassing zorgen?

Op dit moment is Tosca Kettler aan het racen voor een uitzending naar het WK onder 23 in juli. Wij duimen voor haar en hopen dat we haar komende zomer kunnen aanmoedigen in Polen. Voor de lol sluit zij haar weekend nog af door de starten in het LDE1x-veld. Haar coach wilde er niet al te veel woorden aan vuil maken: ‘Tosca gaat wel hard.’

Joan Lintmeijer heeft voor de Damen een maatje gevonden bij Proteus. Samen met Mirja Dooren start ze gelijk de finale van het LDB2x-veld. Mirja heeft al heel wat ervaring en met Joan’s de-dood-of-de-gladiolen-insteek, kan dit zeker een goede combinatie zijn! In hetzelfde veld start Manouk Sinnema met Emma Liv Weintraub (Triton). Zij hebben de ultieme underdog positie. Zij kunnen vanuit de flanken van het veld (baan 2) iedereen voorbij roeien.

Op zondag zullen de twee Orcanen elkaar weer tegenkomen in het LDB1x-veld. Joan heeft hard geoefend op de eerste 500m en zal daar het verschil maken en de wedstrijd winnen. Voor Manouk is een skiffwedstrijd starten iets wat op haar bucketlist staat. Wij hopen dat na dit weekend er ook een vinkje staat achter een a-finale in een skiff roeien staat.

EJLD staat het hoogste van alle eerstejaars wedstrijdploegen, op een mooie 4e plaats. Bij de Hollandia zijn ze zelfs 3e geworden. Wie weet wat er dit keer gebeurt in het LDej4* veld. Op zondag gaan de meiden voor het begeerde beginnelingen blik in het LDB4*veld. Al zullen Gyas en Aegir precies hetzelfde denken…

Naar de wijze woorden van de commentatoren van de Hollandia, hopen wij dat alle ploegen naar tevredenheid presteren en niet vergeten om te hydrateren en insmeren!