Voorbeschouwing Rottebokaal 2018

Door Max Groot

Waar de SKADI Rottebokaal vroeger nog werd gevaren op de Rotte, zullen dit jaar maar liefst 41 ploegen van Orca de Willem-Alexanderbaan trotseren. Niet alleen vanuit Orca zal het druk worden aan dit mooie roeiwater, aangezien er bijna 600 inschrijvingen zijn dit jaar. Een korte blik op Facebook suggereert dat er meer dan duizend mensen aanwezig zullen zijn op dit festijn (Da heb op Feesboek gestaan!)

Dat er zoveel lui zullen vertoeven is eigenlijk helemaal niet zo gek. Sinds de herstructurering van de NOOC, is de Rottebokaal dit jaar de enige wedstrijd waar zowel voor de Stuur- als Bakboord bokaal én het onervaren C4+ klassement wordt gestreden! Naast deze overvloed (ha want wind) aan C4en, zullen er ook veel ouderejaars- en wedstrijdnummers geroeid worden dit weekend.

De C4en zullen een voorwedstrijd van 1000 meter vanuit doorstart roeien en een finale van twee kilometer vanuit vaste start. Alle andere nummers moeten zowel in voorwedstrijd als finale twee kilometer overbruggen vanuit vaste start.

De Rottebokaal staat bekend om de harde (zij)winden die de wedstrijden kunnen teisteren. Dit zou wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat er enkel laag rietland te vinden is rondom de Willem-Alexanderbaan. Was toch handig geweest als Willy in plaats van geschiedenis, infrastructuur had gestudeerd!

 

Op zaterdag, precies 399 jaar nadat Johan van Oldenbarneveldt ter dood veroordeeld werd vanwege landverraad, barst het roeigeweld los.

 

Uiteraard zijn beide clubachten aanwezig. De Herenclubacht+  zal al om half tien aan de start moeten verschijnen. Na het noteren van de vijfde tijd op de PEik is er een goed begin maar wij hopen dat de stijgende lijn wordt doorgezet. De Damesclubacht+ behaalde de derde plaats op de PEiK met een nipte voorsprong op Njord. Hoe beide ploegen het zullen doen als ze in plaats van het zonnetje een stormwind moeten trotseren zal afwachten worden.

Bas van de Coevering en Floris Cooij zullen zaterdag in het H 2x veld starten. Vorig jaar liepen zij in Rotterdam op 0,18 seconde de overwinning van de B finale mis, een prestatie die zij deze keer zullen willen overtreffen. Zij zullen het ook opnemen tegen Tim Donker en Robin van Putten van Met gestrekte benen, die wellicht nog op rozen zitten na hun overwinning op de PEiL. Beide tweetallen zullen in dezelfde voorwedstrijd starten, en per voorwedstrijd zijn slechts vier plaatsen beschikbaar voor de A-finale. Het belooft een mooie strijd te worden!

In het H 4+ veld vinden wij Oink Oink. Deze ploeg, onder coaching van Vincent de Vries, is een interessante combinatie van licht en zwaar. Hoewel zij allen licht hebben vertegenwoordigd, heeft Paul van Vulpen ook zwaar geroeid. Hoewel deze ploeg in een competitie veld start, is er meer dan genoeg ervaring aanwezig om een knappe prestatie neer te zetten.

In het Onervaren C4+ Sprint veld start één damesploeg en één herenploeg. Intieme Riemen zullen in een A-ronde en B-ronde strijden bij de heren, terwijl bij de dames Rowlaris zal starten.

Op zaterdag starten ook maar liefst 15 NOOC ploegen. In het DCL4+ klassement starten de dames van Arrow. Waar zij in het verleden nog wel eens een invaller nodig hebben gehad, lijkt het erop dat zij dit keer met hun eigen ploeg kunnen varen. In een erg sterk veld zullen zij strijden voor een plek in de A of B-finale.

Aangezien bakboord superieur is Aangezien het roeien begint bij de slag, en de slag in een C4 bakboord roeit, zullen we eerst de bakboord ploegen bespreken. Gezien het feit dat ‘dames eerst’ een geforceerde sociale standaard is  de herenploegen hier in het overtal zijn zullen we hen als eerste de revue laten passeren.

Bij de heren is er bij bakboord één ploeg ‘lonely at the top’ : Rownald Drunk. In tegenstelling tot iemand met een zeer vergelijkbare naam, is deze ploeg wél capabel, want zij zullen starten in de H1 poule. De competitie in deze poule is bijzonder sterk, maar de ploeg heeft op de PeiL al laten zien dat zij hun mannetje staan.

Een veldslag lijkt op handen in H2. Vanuit H3 is La compagnie des sept rameurs gepromoveerd na een snelle tijd op de PeiL. In de H2 poule zullen zowel de mannen van De Ark als van Bootram hen verwelkomen. Wellicht zal na deze veldslag een van deze drie ploegen Rownald Drunk vergezellen in de H1 poule.

Dan de dames. Bij de D3 poule belooft daar zaterdag een mooie strijd los te barsten: zowel De 7 dwergen, Carpe Riem als Moby Blik zullen proberen dat felbegeerde blik in de wacht te slepen. Waar de 7 dwergen vorig weekend nog Berlijn onveilig maakten, zullen zij nu de kans krijgen om te demonstreren wat ze op het water kunnen doen. Moby blik was op de PEiL nog goed voor een derde plaats in poule 4 en is daarvoor terecht gepromoveerd. Carpe Riem heeft na de PEiL juist een stapje terug gedaan van poule 2. Hoe deze drie ploegen zich tot elkaar verhouden, zullen we na dit weekend weten.

Dan volgt het inferieure boord stuurboord.

Maar liefst drie damesploegen van Orca zijn hier te vinden in de D1 poule: TEMPO, Giraft en Rowsvicee. Voor de schatjes van Rowsvicee lijkt het helemaal goed te komen, gezien hun sterke overwinning in de B finale op de Skøll cup. Giraft was echter niet ver van diezelfde overwinning verwijderd: 2,35 seconde achterstand is niet onoverbrugbaar. TEMPO had op de Skøll cup een wat grotere achterstand, maar ook zij kunnen voor een verrassing zorgen, helemaal met zo’n snelle naam.

Ook in de  D2 poule treffen wij weer drie fanatieke damesploegen aan: Ogenblikje, Welvarend en Boatiful. Ogenblikje had op de Skøll cup een blik op het oog, maar moest deze helaas op bijna vijf seconden aan Gyas laten. Welvarend en Boatiful eindigden respectievelijk  in de B- en C-finale maar waren in de voorwedstrijden niet heel ver van Ogenblikje verwijderd.

Een ploeg die op de Skøll cup een klein stapje terug heeft gedaan is Tipsea. Met een tactische verplaatsing naar D4 hebben zij nu een goede kans om de concurrentie ver achter zich te laten en zijn ze serieuze kanshebbers voor een van de felbegeerde NOOC-blikken.

 

Op zondag, precies 399 jaar na de onthoofding van Johan van Oldenbarneveldt zullen vele Orcaploegen proberen de concurrentie een kopje kleiner te maken.

Hoewel op zondag vooral voor de stuur- en bakboordbokalen gestreden zal worden, zal bij het HCL4+ klassement Clubzeedier het op zich nemen de eer van Orca hoog te houden. Na het winnen van de C finale op de Skøll cup zullen zij proberen een finale hoger te bereiken om te zien wat zij daar voor moois kunnen neerzetten.

Om weer bij het superieure boord bij bakboord te beginnen, valt het oog op de D1 poule:  Hier zullen de Big Five van Orca strijden om hun de overwinning.

De Leeuwinnen van Kantjeboord waren op de Traianus slechts 0,08 seconden verwijderd van een blik, maar bereikten daarmee wel de hoogste poule. Op de PEiL moesten ze wel de dames van Avocarows voor zich dulden, die daar flink hebben zitten Buffelen voor de 4e plaats. Nederlagen zijn voor de Rowyalties zo zeldzaam als een Neushoorn. Na de Traianus zijn deze dames gepromoveerd naar poule 1, waarna ze op de PEiL zich wisten te handhaven en op de twaalfde plaats achter kantjeboord eindigden.
De dames van Rowfdier zullen als echte Luipaarden de achtervolging inzetten. Met een tweede plaats in poule 3 van de PeiL wisten zij zich bij poule 1 te scharen.
De Blikspanen lieten op de PEiL zien dat ze over een Olifantenhuid beschikken. Met het behalen van de tweede plaats in poule 2 mogen zij zich nu mengen in het strijdtoneel.

Bij de heren start er één ploeg in de H3 poule op zondag: Rowasis. Met een tiende plaats op de PEiL hebben ze bewezen het niveau van deze poule aan te kunnen, maar het zou goed kunnen dat ze dit weekend een stapje hogerop zullen doen.

Op stuurboord is er bij de dames een mooi duel te zien in de D3 poule: Vandaag is Rowd en Storm zullen beiden een plaats in de A-finale willen veroveren. Vandaag is Rowd kwam daar op de Skøll Cup al aardig dichtbij: in zowel de voorwedstrijd als de daaropvolgende B finale werden zij tweede. Storm neemt een klein stapje terug van Poule 2, en hopelijk wordt voor hen de Rottebokaal geen storm in een glas water.
Ook bij de heren wordt er hard gestreden: In de H1 poule zal How I Met Your Rower het opnemen tegen de Gold Riggers. Voor How I Met Your Rower is het te hopen dat deze finale beter verloopt dan die van de Skøll cup en van hun zo geliefde serie. De Gold Riggers hebben tot nu toe de betere tijden neergezet van de twee, maar in een maand kan natuurlijk veel veranderen.

In de H2 poule zijn vier herenploegen van Orca te vinden. Kyrowgre , Incapaboot, Rita Verdronk en Breaking Boot hebben onderling al gestreden op de Skøll cup. Incapaboot noteerde toen de snelste tijd, ondanks wat tegenslagen op het gebied van starten. Kyrowgre komt qua tijden echter behoorlijk dichtbij, en het is ook zeker mogelijk dat Breaking Boot of Rita Verdronk voor een verrassing zullen zorgen.

De compocie roeit ook nog.