Voorbeschouwing – ZRB 2018

Door Lex van der Hulst en Maria Mojet

Na alle wedstrijden op de Willem-Alexander Baan is de ZRB in Tilburg een leuke afwisseling voor de wedstrijdroeiers. Misschien is het het weer of het safaripark, maar het voelt bijna als vakantie. Toch gaat er door de volgende mensen weer hard geroeid worden!

 

Op een onredelijk vroeg tijdstip op zaterdagochtend mogen Henk Jan Schuijt en Daan Klomp het spits afbijten in het HE1x-veld. De finale zal waarschijnlijk gaan tussen Gerard van der Velden (Saurus) en Daan, met Henk die voor een verrassing kan zorgen.

Op zondag start Henk Jan Schuijt het HG1x-veld. Bij veel velden op zondag geldt dat de voorwedstrijd in de vorm van een time-trial wordt gevaren. Alleen de 4 tijdsnelsten gaan door naar de a-finale. Met 13 inschrijvingen is dat grimmig, maar Henk heeft de afgelopen wedstrijden goede zaken gedaan in het gevorderde skiffveld. Wij verwachten dan ook dat hij in de finale zal staan en ook mee zal doen om het blik.

 

MGZ heeft het plezier van een groot nummer weer gevonden. Ze starten op zaterdag in het HE8+veld. Voor de achtste roeier hebben ze Jort Timmer weer in de boot gekregen. In plaats van coachen gaat hij nu samen met de vijf zwaren van de 4+ en de broertjes Rietveld onder leiding van Marijse Hofstede vechten voor een plek in de finale. Ze hebben namelijk de zwaarste voorwedstrijd geloot. Deze voorwedstrijd zou zomaar sneller kunnen gaan dan de finale.

Erin Smeijsters en Timon de Boer hebben alleen finale op zaterdag in het HE2-veld. Njord is de ploeg om rekening mee te houden, maar doordat er geloot wordt voor banen zouden Erin en Timon geluk kunnen hebben. Tilburg staat namelijk bekend om de voordeelbanen.

Op zondag krijgen Erin Smeijsters en Timon de Boer concurrentie van Douwe en Jeppe Rietveld in het HG2-veld. Zij moeten ook eerst een time-trial afleggen voordat de finale wordt gevaren door de beste 4 ploegen. Het nadeel van een time-trial is dat je tijdens de race niet weet hoe je in het veld ligt. Vooral ploegen die extra goed doen met tegenstand ernaast zullen hier last van hebben. Als de Orcanen hun hoofd erbij houden en vol eindsprinten, zit er voor beide zeker finale in.

Een krappe 45 min na de time-trial van Erin en Timon stappen ze bij Jeroen Haesenbos Coen Rozema (Triton) en Kayleigh Polman in voor de voorwedstrijd in het HG4+veld. In de andere voorwedstrijd starten Menno de Vries, Boyd Beerling, Bas van der Veen, Cas Klingenberg en Marijse Hofstede tegen Floris-Jan van der Woude, Allard Veenstra, Boyd Biersteker, Tom Monster en Nynke Kok. In dit veld is de kans op een blik voor Orca erg groot. Niet alleen omdat drie van de zes ploegen Orcanen bevatten, maar de Orcaboten zijn alle drie favoriet. Wij verwachten dat zondag Timon zijn handdoek zal krijgen.

 

Voor EJZ is het dit weekend alles of niets. Na de vorige keer net naast een blik te hebben gegrepen, gaan ze dit weekend er vol voor. Met niets minder zullen ze tevreden zijn in HB8+ veld zaterdag. Ook zondag wordt het spannend of ze bij de eerste vier ploegen kunnen komen in de time trial. Met Gyas achter ze, zullen ze in ieder geval heel hard moeten staan in het HEj8+ veld.

 

Na gespeeld te hebben met de zwaren, keert Vincent Goris terug bij de lichten. Hij start op zaterdag in het LHE1x-veld. Met David Kampman (Skøll) en Matthijs Oggel (Okeanos) in de andere voorwedstrijd heeft Vincent een gunstige loting te pakken. Hierdoor zou hij energie kunnen sparen voor de finale.

Op zondag zal het in het LHG1x-veld tussen Vincent Goris en Matthijs Oggel gaan. Vincent zou dus of zijn winning streak van zaterdag kunnen doorzetten of zich revancheren.

 

De vier banen van Tilburg zijn echt een nadeel voor Pelle Laken en Niels Kanters. In het LHB2x-veld op zaterdag moeten ze eerste worden of tijdsnelste 2e. Alleen dan mogen ze de finale starten. Het wordt een zware kluif maar zeker niet onmogelijk. Ze hebben de afgelopen week een aantal trainingen gedraaid in de skiff voor extra handigheid. Op zondag mogen ze in het LHDev2x-veld lekker kilometers knallen.

 

EJL is opgesplitst in twee 4+ na de teleurstellende wedstrijd tijdens de Westelijke. De twee viertjes startten zaterdag naast elkaar in het LHB4+ veld. Na al meerdere keren met elkaar te hebben gespard, kunnen ze nu eindelijk tegen elkaar echt racen. Misschien is een verrassing zelfs in de maak. Zondag in het LHEj4+ wordt het een lastiger verhaal, aangezien de concurrentie een stuk sterker is.

 

Op zaterdag gaan Myrna Brandt, Danielle Bruel, Lisanne van der Lelij en Maria Mojet in het DG4-veld starten. Alleen de langzaamste van de twee voorwedstrijden gaat niet door naar de finale. Ze hebben deze week meer getraind in de 4- en dat zal zeker het verschil gaan maken in de finale.

Op zondag splitst de 4- zich op in twee 2- voor het DG2-veld. Bij de Westelijke werden Lisanne en Danielle in dit veld tweede. Zij zullen gebrand zijn om Okeanos (de winnaar van toen) te verslaan. Myrna en Maria zullen daar vlak achter zitten.

 

Op zaterdag vaart Carlijn Haringsma in het DB1x-veld. Carlijn is hierin één van de favorieten en de andere twee kanshebbers zitten samen in een voorwedstrijd. Doordat alleen de eerste en de tijdsnelste 2e doorgaat naar de finale, zou het zomaar kunnen dat een favoriet wordt uitgeschakeld in de voorwedstrijd.

Carlijn start op zondag in het DG1x-veld. Ze heeft de iets betere voorwedstrijd en hoeft maar één andere skiff voor te blijven voor de finale. In de finale kan van alles gebeuren en de grootste concurrentie van Carlijn is Jocely Spruit (Okeanos).

 

In het DGb4-veld starten voor Orca Wia Ruiter, Tami de Lange, Pien Barnas en Emma Verkaaik. Gelijk in de voorwedstrijd zullen ze aan de bak moeten om Asopos voor te blijven of de tijdsnelste 2e te worden.

Als eerste Orcanen op zondag zal MGD in het DDev4-veld de baan over gaan. Ook al wordt het verschrikkelijk vroeg, zullen ze toch uitgerust zijn omdat ze naast de baan gaan slapen. Zo zullen ze heel hard uit de start vliegen en een finale plek bemachtigen.

 

EJD werd tamelijk uit het niets tweede op de Westelijke in het DB8+ veld. Ze zullen daarom gebrand zijn om het weer zo goed te doen, en mogelijk zelfs beter. Daarna kunnen ze zondag nog even vlammen op de 1K’s in het DEj8+ veld zondag. Hopelijk zijn er geen ernstige blessures meer en kunnen de dames zonder invallers roeien.

 

Tosca Kettler start op zaterdag in het LDE1x-veld. Het veld is divers en er zitten ook een paar onbekende skiffjes in, maar Tosca maakt goede kans op het blik.

 

In het LDB1x-veld starten voor Orca Joan Lintmeijer en Manouk Sinnema. Joan maakt deze keer kans op winst en zal dan beginneling-af worden. Voor Manouk is finale nu een redelijk doel. Ze hoeft maar één ander bootje voor te blijven.

Op zondag bundelen zij hun krachten in het LDB2x-veld. Ze hebben gelijk finale en nemen het op tegen onder andere een boot die ook het LDDev2x-veld start die dag.

 

Ze hebben 2 weken lang kunnen genieten van hun overwinning, de EJLD. Maar nu zullen ze toch echt weer aan de bak moeten in het LDEj4+ veld zondag. Ze startten nu wel in een nieuwe boot, de “4 Just is”. Zouden ze weer een stuk harder gaan? We hopen maar dat ze hun slidings schoon hebben gehouden.

 

Heb jij nou ook zin gekregen in een weekendje weg, maar is Maastricht te ver weg? Kom dan aanmoedigen in Tilburg!