(Voor)beschouwing – Okeanos Competitie Tweekamp

Door Remy Chou

Uniek waren ze al: Het is de enige wedstrijd waar er een feest losbarst op de soos. En daarbij organiseren ze iets veel mooiers! Een echte biercantus! En dit jaar komt er nog een primeur bij. Deze zaterdag is het zover: de Heineken Okeanos Competitie Tweekamp. Jazeker u leest het goed: een tweekamp! Zelfs op hun eigen site kan Okeanos het nog niet geloven. Onze compoploegen zullen de klassementspunten over twee verschillende afstanden moeten bevechten: een 500  en een 1000 meter. Dit keer met inside information van de ploegen zelf. Het wordt niet alleen spannend wie er dit keer het hoogst eindigt, maar het wordt ook leuk om te zien welke ploegen de meeste zelfkennis hebben.

De ploeg die het spits moet afbijten is Breaking Boot. Een veelbelovende ploeg die grotendeels samen is gebleven na de ARCO. Allemaal hadden ze het potentieel, allemaal hebben ze het, zoals hun ploegnaam doet vermoeden, compleet afgebroken met ontelbaar veel borrelavonden. Maar met een boel invallers die het roeien nog wel serieus nemen en nadat ze een poule zijn gezakt, bestaat de kans dat deze mannen hun biercalorieën om kunnen zetten tot een blik in poule 3.

In poule 4 starten Vandaag is Rowd en Tipsea. Vandaag is Rowd loopt, qua puntenaantal en tijden in de juiste baan om hoge ogen te gooien. De kortere afstanden lijken ze wel goed te liggen! De dames van Tipsea vechten met Gyas, Phocas en Aegir voor een plekje in de top-100. Met een voordelige baan en een lager alcoholpromilage dan de tegenstanders, kan dit zo maar gaan lukken.

Na de grimmige start met kapotte boten, roertjes en ander averij, leek hun seizoen, net zoals hun coach, in het water te vallen. Echter zijn de koppen bij elkaar gestoken, de frustraties omgezet in beenspiermassa en zijn ze helemaal back in business. De Damesclub8+ heeft tijdens de PEiK en de sprint op de Rotte laten zien dat de korte afstanden hun goed liggen. Door wat finetuning onder begeleiding van Pim Laken (vader van), kunnen ze het heel goed gaan doen.  Ze zullen wel enig tegenstand ondervinden van Nereus, die op dit moment bovenaan staat, en nog een andere Orcaploeg: Want ook Strijkkwartet is tijdens deze wedstrijd te vinden in het DCL8+-veld. Onder begeleiding van lentelid-Phocaan Renee Schrijen, gaan ze in ieder geval proberen te winnen van de Phocas dames. Aangezien Renee al ervaring heeft met Phocas verslaan  tijdens een roeimeerkamp (H4K), ligt het er alleen nog maar aan of de Fz blijft drijven.

Storm is de ploeg die Orca’s eer gaat in poule 3. Gezien hun hoge notering in poule 3, kunnen zij mee gaan doen voor zo’n mooie taart.

We vinden vier herenploegen in poule 2. Te beginnen met Incapaboot in voorwedstrijd 2. Ze gaan best lekker. Vorige wedstrijd keihard gegaan op het EDR-feest (wat tot iets mindere prestaties tijdens de race leidde), zijn ze deze week allemaal intraining gegaan. Hiermee hopen ze niet alleen hun pasverkregen plek op het Orca compobord te kunnen beschermen, maar ook  op meer! Zeker een ploeg om in de gaten te houden dit weekend. Voorwedstrijd 4 bestaat voor de helft uit Orcanen. Jammer genoeg zullen alleen de winnaar en de twee tijdsnelste tweeden een plekje in de A-finale krijgen.  How I met your Rower zien wij als één van de ploegen die deze voorwedstrijd zomaar kan gaan winnen. Na hun recente (tactische?) degradatie naar poule 2, hebben de mannen afgelopen week er een tandje bij gezet. Meer trainen en minder nonsens. Wie weet zien we ze terug op bij het erevlot. Ze zullen te maken krijgen met Incapaboot, zij doen al een langere tijd mee in poule 2 en weten dus in welke hoek de klappen vallen, hopelijk zien we deze mannen ook hoog eindigen. Waar Kyrowgre een Kyogre is, is Incapaboot hun Groudon. Als eeuwige rivalen gaat Kyrowgre in ieder geval proberen te winnen van Incapaboot. Na geproefd te hebben aan een mogelijke eerste plek in een A-finale, zullen ze deze motivatie maximaal moeten gebruiken om dit kunstje weer te flikken. Ze moeten het als de lichtste Orcaploeg vooral van de techniek hebben, maar gelukkig hebben ze deze genoeg geoefend bij het tafelvoetbal. Het wordt zeer spannend in poule 2!

Bij de dames van poule 2 is de spreiding van Orcanen een stuk beter door de voorwedstrijden. We beginnen bij TEMPO in voorwedstrijd 2. Na een goede start en een slechter vervolg, hopen ze dit keer echt hard te gaan, al dan niet in het bier drinken. In voorwedstrijd 3 krijgen we te maken met Boatiful. Het Merwedekanaal lijkt Orcanen een grotere affiniteit te geven voor kortere afstanden, dit geldt ook voor deze ploeg. Een stabiele middenmoter in poule 2. Zij zijn bereid alles te doen om zo hard mogelijk te roeien: Wie mooi wilt zijn moet immers bereid zijn pijn te lijden. Welvarend (winnaars C-finale Rottebokaal) gaat dit weekend ook hun favoriete afstanden roeien. Ze zijn gebrand om een goede tijd neer te zetten en weer een plek in een B-finale, of misschien zelfs de A, te veroveren. Als dat niet lukt zetten ze het gewoon op het zuipen.

Twee ploegen die deze wedstrijd starten in de sprintbokaal zijn de damesploeg Rowlaris en de herenploeg Intieme Riemen. Beide ploegen hebben geluk dat het Merwedekanaal zo smal is dat er bijna alleen maar op sprintjes geoefend kan worden. Hopelijk hebben zij dit ook voldoende gedaan en zien wij ze op een hoge positie eindigen.

Een unieke combinatie: Astrownauten, Kanorca’s en het vriendinnetje van de slag die bij Skoll zit.  Na twee keer gezakt te zijn voor B2, zoeken de mannen het weer op in het koningsnummer: het Heren Ervaren C4+ veld. Met één hele training achter de rug, zijn ze uit op de winst. In de wandelgangen gaat rond dat Anton O. meerdere malen verloren heeft met tafelvoetbal om minder bier te winnen zodat deze boot topfit het water op gaat. De directe concurrentie kunnen zij van Thêta verwachten, die al sinds de HNOT wacht op een overwinning op onze heren.

Er zitten drie Orca damesploegen in de top (zoals het heurt). Ogenblikje start in voorwedstrijd 1. Hun geringe lengte is opvallend tussen alle beesten van poule 1. Gelukkig zit het met de mentaliteit, kracht en techniek goed genoeg om mee te draaien. In voorwedstrijd 4 vinden wij de andere twee. Rowsvicee roeit op dit moment best goed, maar lijkt conditie te missen door het ontbreken van ergotrainingen. Gelukkig heb je geen conditie nodig voor een sprint en daardoor verwachten wij dat deze dames prima gaat presteren. Ze krijgen te maken met Giraft, een ploeg die de C4+ ontgroeid lijkt te zijn. Watervrij roeien terwijl ze uit de boot fauna aan het spotten zijn en ook nog eens hard genoeg roeien om meerkoeten te kunnen onthoofden.

Arrow, onze damesclubC4+ gaat zich in het Dames Onervaren C4+ klassement proberen de top-15 van heel Nederland binnen te worstelen. Met een kleine 2 punten verschil met Aegir, moeten ze dit keer weer alles geven. Ze moeten weer met een invaller starten, dus het wordt een moeilijke opgave. Gelukkig zijn sprintjes hun ding. Het Merwedekanaal is tenslotte perfect voor sprintjes.

De enige gladde vier dit weekend wordt bemand door de dames van Bootoverend. Merendeel van deze ploeg is derdejaars of ouder, tijdens de EDR hebben zij bewezen dat ervaring het kan winnen van conditie. De Triton top4+ werd het erg moeilijk gemaakt en dit keer willen onze dames erover heen gaan. Als dat niet op wijsheid lukt, dan moet Triton maar snoeken.

De enige herenploeg in poule 1 is op dit moment Gold Riggers. Ze laten tijdens trainingen goede dingen zien, de tijden schieten omlaag. Na de training schiet het alcoholpromilage omhoog. Wat kunnen ze bereiken nu ze het roeien dit keer serieus nemen en een week hebben zitten detoxen? Wij en u kunnen alleen maar gissen en vooral hopen.

Onze heren-C4-roeiers van ClubZeeDier hebben tot nu toe nog niet een al te inspirerend seizoen gehad. Drie keer hebben ze acht andere boten voor zich moeten dulden. Hopelijk kunnen ze er dit keer zeven, zes of misschien zelfs vijf van maken. We wachten gespannen af en putten wederom hoop uit het feit dat het Merwedekanaal erg geschikt is voor sprintjes.