Voorbeschouwing – Asopos driekamp

Door Petra Dijkstra

Op 16 juni is het weer tijd voor de Asopos driekamp, een wedstrijd die georganiseerd wordt door het Leidse Asopos de Vliet. Bij deze wedstrijd worden, je raadt het al, drie afstanden afgelegd: 500m, 250m en 1250m. Voordat het echter tijd is voor de uitdaging van de wedstrijd, zal eerst een andere hindernis overwonnen moeten worden. Zo’n 100 meter bij het vlot vandaan moeten alle boten namelijk onder een smalle brug door, waarbij de riemen van de hele boot tegelijk ingetrokken dienen te worden. Het is dus de kunst om te zorgen dat je voldoende vaart hebt, recht op het bruggat afgaat en op precies het juiste moment allemaal tegelijk de riemen intrekt. Voor alle stuurtjes: dit komt vast helemaal goed, er zijn zelfs filmpjes beschikbaar waarin wordt uitgelegd hoe dit aangepakt moet worden. Voor alle toeschouwers: zorg dat je in de buurt van deze brug staat, dit wil je niet missen.

De A3K is onderdeel van verschillende bokalen, waaronder de Vlietbokaal. De damesploegen die in het DErv 4+ veld starten, starten alle in categorie B. Dit zijn Strijkkwartet, Paddlington, Irrowplaceable, en Zeemeerbenen. Aangezien deze dames allemaal de Vlietbokaal doen, hebben ze zich al vaker aan elkaar kunnen meten. In het klassement staan vooral Strijkkwartet en Zeemeerbenen bijzonder dichtbij elkaar, op respectievelijk de derde en vierde plek. Bij deze driekamp zal blijken wie er het soepelste wegstart, wie er het hardste kan sprinten, wie een langere afstand beter volhoudt en wie er het soepelste onder een brug door kan sturen. Voor Irrowplaceble is dit het moment om te laten zien dat ze zeker bij de bovenste helft van het klassement horen. Paddlington zou in deze wedstrijd zomaar eens de underdog kunnen zijn. Tot nu toe zit er een stijgende lijn in hun plaats in het klassement: hopelijk weten ze deze lijn voort te zetten.

In HErv 4+ categorie B zal slechts één Orcaploeg starten: Kanorcas. Deze heren hebben tot nu toe beter gepresteerd op de langere afstanden dan op de tweekamp van de EDR, dus zullen ze nu moeten bewijzen wat ze kunnen waarmaken op een kortere afstand. Niet alleen de vier heren in de boot zullen deze wedstrijd moeten bewijzen dat ze kunnen sprinten, ook hun stuur Pien de Maat kan meteen na de wedstrijd een sprintje trekken. Na de wedstrijd van de Kanorcas zal ze namelijk meteen opnieuw de boot inspringen, ditmaal met de heren van Spookboot.

In het heren HErv 4+ veld starten Spookboot en ANNA-Erowtisch beide in categorie A. Van ANNA-Erowtisch zijn onze verwachtingen hoog, gezien de vele jaren roei-ervaring die deze heren hebben. Deze ploeg is natuurlijk de laatste tijd ook veel bezig met andere zaken, zoals het organiseren van een zekere openluchtcantus, dus hopelijk had dit geen negatieve invloed op het aantal trainingen. Ook Spookboot heeft al de nodige jaren ervaring, maar aangezien we wel van deze boot gehoord hebben, maar we hem nog nooit gezien hebben, kunnen we over hun prestaties helaas geen voorspellingen doen.

Ook onze clubachten zullen de A3K starten. De HCl8, die momenteel ergens midden in het klassement staat, heeft de afgelopen twee wedstrijden heel voorzichtig een stijgende lijn laten zien, die ze deze wedstrijd hopelijk zullen voortzetten. De DCl8 heeft de afgelopen wedstrijd een mooie tweede plek gevaren en staat hiermee derde in het klassement. Kom ze vooral aanmoedigen bij de A3K, wie weet blikken ze wel!

In het MixErv 2x veld start onze enige echte voorzitter Sjoerd Banken, samen met Milou Hennekens. Waar Sjoerd in zijn drukke bestuursjaar de tijd vandaan haalt om te trainen, weten wij ook niet. We zijn in elk geval heel benieuwd naar deze combi!

Verder zal Robin van Putten nog starten in het HErv 1x veld en in het HErv 2x veld, in combinatie met Tim Donker, onder de ploegnaam Met gestrekte benen. Beide zijn ex-wedstrijdroeiers en op de PEiL heeft deze combi al geblikt, dus we hebben goede hoop. Verder starten ook Bas en Floris in het HErv 2x veld. We kijken uit naar hun prestaties op de A3K. Tenslotte start DRIE(S) met z’n TWEE odz Licht als een Veertje in het DErv 2x veld: een duo dat vaak samen in het krachthonk gespot wordt. Aan de trainingen zal het dus in elk geval niet liggen!

Kortom, de A3K belooft een spannende wedstrijd voor alle Orcanen te worden. En mocht je de wedstrijden toch helaas niet spannend genoeg vinden, dan kun je je altijd nog bij de brug vermaken.