Groetjes uit de bergen in Bergen

Door Esther de Groot

dig

Een verademing is het, het koele, regenachtige weer momenteel (12 juni) in Bergen, Noorwegen. Geloof het of niet, maar in een van de natste steden ter wereld is het de afgelopen weken tropisch warm en alleen maar zonnig geweest. Het is niet zo gek dat ik daardoor het schrijven van dit artikel alsmaar uitstelde, met zulk weer ga je niet binnen zitten!

Januari dit jaar verruilde ik Nederland voor Noorwegen. De natuur was een van de belangrijkste redenen voor de uitwisseling, maar ook de kleinschaligheid van Bergen sprak me erg aan. Ik kan nu alvast verklappen dat mijn keuze me niet is tegengevallen: het is een onvergetelijke ervaring geweest!

Met zo’n 50kg aan bagage liep ik op een donkere dinsdagavond, 4 januari, voor het eerst door Bergen. Het was een uitputtingsslag, maar de Mary Poppins momenten waren het waard. Zo toverde ik het ene na het andere uit mijn backpack en koffer: staafmixer, koffiefiltertje, vitamine D pilletjes… Het mocht allemaal niet ontbreken en ik was goed voorbereid!

Bergen was een nieuwe start: zo leverde ik de roeiboot in voor een unihockeystick en de kookcommissie verruilde ik voor de Buddycommissie bij ESN. Verder leerde ik haken, leerde ik Noors, sloot me aan bij the Future in Our Hands en ging ik voor het eerst dumpsterdiven. Stiekem was het best een verademing om weer eens zo’n dynamische teamsport te beoefenen. Tragisch was alleen wel dat ik aan het einde van de eerste training snoeihard de bal tegen mijn neus kreeg. Een bloedbad volgde, maar, zoals ik hen beloofde, ik kom terug! In deze eerste maanden vormde ik een nieuwe routine: maandag yoga en unihockey, donderdag ook unihockey, zondag zwemmen & sauna, en tussendoor hardlopen, hiken en spinnen. En colleges, die waren er natuurlijk ook (maar niet zoveel). Prima leventje zo!

Deze vredige routine werd begin maart doorbroken: opeenvolgend kreeg ik bezoek van een vriendin uit Nederland, ging ik naar Tromsø en zag ik het noorderlicht, ging ik met een cruiseboot, met dutyfree aan boord, naar Denemarken, ging ik naar Lapland waar ik onder andere een sledehondentocht heb gemaakt, verbleef ik voor een week op een schapenboerderij waar ik een lammetje ter wereld bracht, roadtripte ik met mijn zus, bezocht ik Stavanger met mijn vader, en ging ik naar Oslo. Deze drukke tijd ging door tot eind mei en gaf me enorm veel nieuwe indrukken.

image-2018-06-20

Verder waren hoogtepunten de Bergen International Climate Conference, de 5km City Marathon (Met Remy Chou) en de 7 Fjellsturen (7 Bergenwandeling). In mei waren er tentamens, en was er de National Constitution Day (17 mei). Met een prosecco breakfast en een lekker zonnetje kon dat niet anders dan een geslaagde dag worden. Daarna moest er nog gestudeerd worden: mijn laatste tentamen had ik de 28e waarna ik officieel vrij was om te gaan en staan waar ik maar wilde (dat deed ik ervoor eigenlijk ook al). Een heerlijk gevoel! Nu kon ik echt gewetenloos boeken lezen, schetsen en wandelen. Tijdens een van de wandelingen die ik maakte, spotte ik bij een dichtbijzijnd fjord een roeivereniging. Na wat research zocht ik contact met hen op waarna ik vrij makkelijk een skiff van ze mocht lenen. Ietwat onwennig kon ik eindelijk weer wat halen maken, dat voelde goed! Het was wel wennen dat je de boot extra goed moest schoonmaken met dat zoute water…

Begin juni mocht ik mijn ploegmaatjes Alice en Myra ontvangen, dat was ook feest! Nadat ik hen trakteerde op een citytour met allerlei info over Bergen (opgericht in 1017 door een viking genaamd Olav Kyrre), namen we een verkoelende duik in het dichtbijzijnde fjord. De volgende dag vertrokken we met de trein naar Upsete, waar vandaan we naar een cabin hikten. We waren verbaasd en euforisch toen we voor het eerst sneeuw spotten, maar na een uitgebreide fotoshoot bleek dat we nog vele sneeuwvlaktes te trotseren hadden. Na zo’n 3 uur wandelen bereikten we de cabin waar we de enige waren! We settelden ons, haalden water uit het dichtbijzijnde meer en haalden ijs om de wijn en likeur 43 koud te zetten. Het werd een lange avond vol gezelligheid (#kingsenmetzndrieen). Sidenote: het werd niet meer donker, zelfs om half 3 in de nacht was het nog licht!

image-2018-06-20 (1)

image-2018-06-20 (2)

 

 

 

 

 

 

 

Het is gek om dit alles op te schrijven en te beseffen dat ik over iets meer dan 2 weken weer ben aangewezen op de polders… maar anderzijds kijk ik er erg naar uit om iedereen weer te zien! Het was een enorm gave ervaring en ik kan elke avonturier Bergen van harte aanbevelen!