Commissie in de spotlight – De COCOS 17′-18′

Door Lard Montesano Montessori

© Marco de Ruijter
© Marco de Ruijter

 

Morgen is dan eindelijk de dag aangebroken waarover op facebook zo veel gespamd wordt. De Orca Competitie Slotwedstrijden zijn weder gekeerd.  De 23e editie van dit evenement zal de Bosbaan op 23 en 24 juni doen opbloeien. Voor velen, en met name eerstejaars, is de COCOS een commissie die in nevelen gehuld is. Daarom zal in dit stuk het boekje opengedaan worden over de essentie van deze commissie.

De Commissie Competitie Slotwedstrijden, beter bekend als de COCOS, is zeker geen nieuw fenomeen. De wedstrijd gaat immers haar 23e levensjaar in. Menig Orcaan kan zich vast wel iets voorstellen bij ons takenpakket. Het inrichten van de Bosbaan is geen kleine taak. De logistiek moet gesmeerd lopen zodat de roeiers gerust een wedstrijd kunnen starten en het volk op de kade moet versnaperingen hebben.  Panem et circenses, brood en spelen. En dat voor een behoorlijke grote groep bezoekers, we hebben dit jaar maar liefst 608 inschrijvingen.
Deze zaken liggen nogal voor de hand, iedereen is wel eens op een wedstrijd geweest. Is de COCOS dan enkel een saaie organisatie commissie? Zeker niet!
Elk jaar wordt een prijs uitgereikt voor de beste NOOC wedstrijd, deze felbegeerde prijs willen wij natuurlijk in de wacht slepen. Om dat doel te bereiken is de Way To Fame, doorgaans de WTF-sub, opgericht.

De WTF-sub heeft maar één opdracht: ludieke ideeën bedenken om de wedstrijd zo memorabel mogelijk te maken. Je kon het zo gek niet bedenken of de ideeën werden geopperd. Van opblaasbare voetbalvelden, tot lasergame arena’s en silent disco’s. Van het huren van bioscoop schermen tot bubbel ballen. Allemaal prachtideeën totdat onze penningmeester zich hierover boog  en van mening was dat er iets meer op de prijs/fame verhouding gelet moest worden.  Dat we één van de grootste commissies van Orca zijn wil niet zeggen dat we zwemmen in het geld, er moet immers winst gemaakt worden.
“Laten we een Orca pak huren!” of “Hebben jullie vroeger wel eens op zo’n buikschuifbaan gegleden? Zo’n plastic glijbaan ding waar je heel veel zeep en water overheen gooit”.  Zo stuurden ze hun creativiteit aan om ondanks de limitaties toch iets moois te brouwen.
Naast het geld is de Bosbaan zelf namelijk ook een heikel punt. De grasvelden zijn ideaal voor chillen maar er mogen geen haringen in bevestigd worden. Daarnaast moet het allemaal ook nog eens veilig zijn voor loslopende kinderen/studenten.
Ook de Jacuzzi’s van de Lidl (ze waren ooit 50 euro!) werden gestalkt om het evenement nog grootser, nog beter te maken.

Uiteindelijk moesten we grootsheid vinden in eenvoud. Daarom kozen wij voor ouderwets touwtrekken. Perfect om die ploeg die je het hele jaar er net wel of net niet uit roeit eens even te laten zien wie de baas is. Later op de dag is er natuurlijk behoefte aan vocht. Bier is de hele dag te verkrijgen, maar wie houdt er niet van een spelletje? Vandaar dat we in de namiddag een bierpongtafel klaarzetten. Stel dat je het touwtrekken verliest kan je altijd nog domineren met hand oog coördinatie.

En dan de magnum opus van de WTF-sub: Kristiaan Helfferich, de voorzitter van de WTF-sub, en Jeroen Copini, onze penningmeester, hebben er vele uren aan gewerkt. De ergoblender! Een blender gemonteerd op een ergometer, waarop je je eigen smoothies kan trekken. Zo ver gaat de toewijding van de COCOS. Jezelf door alle bochten wringen, en zelfs een doe-het-zelf project opstarten, om het mooiste compo evenement van het jaar neer te zetten.

En dan is het slotfeest, met 800 verkochte tickets, nog niet eens geweest.