Voorbeschouwing – Gyas Meerkamp

Door Niels Weijenberg

Voorbeschouwingen van roeiwedstrijden zijn soms net Homerus. In de Ilias vertelt Homerus hoe het machtige leger der Grieken na een heftige oorlog de stad van haar vijand, Troje, verovert en vernietigt. Tijdens die oorlog beschrijft Homerus familieruzies, politieke intriges en geweld, waar Game of Thrones niets bij is (behalve de seks, die mis je wel in de Ilias). Een voornaam deel van dit verhaal bestaat uit opsommingen van alle meevechtende strijders. Stel je eens voor: onze Westerse beschaving gaat ten onder, en duizenden jaren later wordt deze voorbeschouwing zonder enige context gevonden, net zoals de Ilias. Dan zal men lezen over de heldendaden op de Gyas Meerkamp in Groningen anno 2018!

De Gyas Meerkamp is de slotwedstrijd van de stuurboordzijde van de NOOC-bokaal. Na een seizoen lang hard gestaan te hebben (of niet) is het einde in zicht. Wie zullen de eer van Orca deze laatste keer gaan verdedigen?
We beginnen bij Dames poule 1. Onder luid gezang van de muzen zullen Ogenblikje en Rowsvicee aan de start verschijnen. Ook Giraft, die vorige week nog blikte op de Orca Competitie Slotwedstrijden, zal zich in deze strijd mengen. Alle drie de ploegen draaiden een goed jaar en willen de competitie vermoedelijk mooi afsluiten. In de poule 2 zal twee keer het rood-grijs-zwart van Orca te zien zijn, gedragen door Boatiful en Welvarend. In hun C4+-galeien volgen de dames van TEMPO, Storm en Vandaag is Rowd in poule 3. Na een seizoen te hebben geroeid hopen deze ploegen eindelijk af te rekenen met de directe concurrentie. De amazonen van Tipsea starten in poule 4 en zullen hard trappen om met een blik de NOOC te beëindigen.

Over naar het eerstejaars herenklassement. In de eerste poule neemt How I met your rower het op tegen Gold Riggers. De terugkerende strijd over wie nou met de mooiste wapenrusting (de beste toewijzingsboot) mocht starten, moet nu voor eens en voor altijd worden beslecht. Beide ploegen worden door de bookmakers getipt voor een overwinning. Er zijn geruchten dat Incapaboot en Rita Verdronk uit poule 2 het over een andere boeg gooien. Na mythes gehoord te hebben over een Groningse goudgele toverdrank die onoverwinnelijk maakt, gaan deze ploegen er mogelijk op uit om dit geheime wapen te vinden (met alle risico´s van dien). Poule 3 wordt het strijdtoneel van Kyrowgre en Breaking Boot. Mogen de hydro pomp van de eerste en crystal meth van de tweede ze naar de overwinning leiden.

Ten slotte zal de ervaren ploeg van ANNA-Erowtisch zich begeven naar het Heren 4+-veld. Hopelijk kunnen ook deze getalenteerde heren met een overwinning het jaar afsluiten.

De Blikredaxi zal een offer brengen aan Poseidon en Athene en wenst alle ploegen veel succes op de Gyas Meerkamp. Hoewel deze voorbeschouwing ook in de toekomst niet gerekend zal worden tot de meesterwerken van de wereldliteratuur, hoopt ze net als de Ilias de lezer vermaakt, doch ingelicht, te hebben met dit verhaal over de Groningse titanenstrijd.