Commissie In De Spotlight – Galacie ’18 – ’19

Door Bas van Putten en Max Groot

Weinig Orca-evenementen zullen een plek in zoveel agenda’s veroverd hebben als het Orca-gala van aankomende 16 november. Reizigers op Utrecht Centraal zullen zich afvragen of reizen met de trein opeens een dresscode heeft en Utrechtse stomerijen draaien as we speak overuren voor wat er deze avond plaats gaat vinden. Een chique en vooral omvangrijke delegatie Orcanen zal afreizen naar Stadsvilla Sonsbeek te Arnhem, om een legendarische avond te beleven en daar – om wat voor reden dan ook – in meer of mindere mate herinneringen aan over te houden.

Zoals iedereen waarschijnlijk al vernomen heeft, zal dit gala het drukste gala in de geschiedenis van Orca worden. Twijfelaars sloeg de schrik om het hart toen aangekondigd werd dat het gala uitverkocht was, iets dat nog nooit eerder is voorgekomen. Het is de GalaCie gelukt de hoeveelheid beschikbare kaartjes te verhogen van 500 naar 530. Als gevolg daarvan hebben Orcanen tot wel twee uur in de rij gestaan om de laatste kaartjes te kunnen bemachtigen. De populariteit en verwachtingen van het gala zijn hoog, maar wat gebeurt er achter de schermen bij de organisatie van dit enorme evenement? Om een antwoord te geven op deze vraag spraken wij met Lex van der Hulst, voorzitter van de GalaCie ’18-’19.

Naast Lex bestaat de commissie uit Tessa van Langelaar, Stijn Geerlings, Lizzy Pruijssers, Julie van Bokhorst en Zinzi de Waard. Hoewel niemand bij de samenstelling van de commissie elkaar goed kende, klikte het goed en verliep de samenwerking soepel. Dat is maar goed ook, want een efficiënte samenwerking was noodzakelijk om zo’n groot project in beperkte tijd op te zetten. De definitieve samenstelling van de commissie was namelijk halverwege september bekend, terwijl het gala twee maanden later al plaats moest vinden! De stress die deze tijdsdruk opleverde verdween echter grotendeels toen de locatie definitief vastgesteld was en het promotiefilmpje gepubliceerd werd (Daarvoor nog een dikke shoutout van Lex naar Studio Orca!)

De sleutel van een succesvol gala zit hem voor een groot deel in de locatie: Het moet bijzonder, bereikbaar en (enigszins) betaalbaar zijn. Een zoektocht naar een locatie binnen Utrecht werd al snel gestaakt: De meeste locaties waren niet verwelkomend naar studentengala’s of waren simpelweg niet bijzonder genoeg. Geïnspireerd door het uitermate succesvolle gala van vorig jaar, gegeven op een boot in Amsterdam, werden de ogen gericht op een zo uniek en mooi mogelijke locatie in een andere stad. De keuze viel al snel op Stadsvilla Sonsbeek. Dit landhuis, gelegen op een heuvel in een park, met spotlights in de Orcakleuren, was namelijk verreweg de mooist beschikbare locatie. De kleine treinreis die gemaakt moet worden om de villa te bereiken, die overigens dichtbij het station ligt, is het dus meer dan waard.

Het is dan ook geen wonder dat Lex, misschien nog wel iets meer dan de gemiddelde Orcaan, ontzettend uitkijkt naar het Gala. Ondanks de verrassende hoeveelheid werk die nog volgde na het fixen van de locatie, is alles nu zo’n beetje rond. Zelf kijkt hij het meest uit naar de eerste reactie van mensen als ze de villa binnenlopen en de aankleding zien. Op de vraag waarom dit het beste gala ooit gaat worden, kon Lex geen kort antwoord geven. Hij noemt het thema (Casino Royale), de gezamenlijke busreis terug (Er zijn tot nu toe 7(!) bussen geregeld) en het feit dat, met zo’n grote hoeveelheid verkochte kaartjes, je praktisch elke actieve Orcaan tegen kan komen. Over de uitwerking van het thema wil Lex niet al te veel loslaten, maar als je van een goed gokje niet Fiche bent, zou je wel eens in de prijzen kunnen vallen (sorry hiervoor).

Het belooft in ieder geval weer een schitterend gala te worden en dat is volledig aan de GalaCie te danken. De Blikredaxi bedankt Lex voor dit kijkje in de keuken en heeft nog meer zin gekregen in aankomende vrijdag. We hopen jullie allen te zien op de zestiende, om samen een legendarische avond te beleven!