Taarten met Maarten: De Orcataart

Het mooiste gebak, met het grootste gemak!

In de wekelijkse rubriek ‘Taarten met Maarten’ zal ik, Maarten, u van tips voorzien in het bereiden van overheerlijke en oogstrelende creaties. Niet alleen is een taart een genot om te verorberen, maar het bakken van een taart geeft plezier en voldoening. Waar de één zijn uiterste best doet om de smaak in de fijnste mate te perfectioneren, besteedt een ander zijn tijd aan de ultieme presentatie. Vandaag leert u hoe beide elementen in balans kunnen zorgen voor een optimaal baksel. Als voorbeeld is voor u de Orcataart genomen, in het leven geroepen door een patron in de patisserie, tevens tovenares der taarten, Annemieke San Giorgi (extern).

taart

Als ingrediënten voor een dergelijke taart (15 personen) dient u de volgende producten in huis te hebben of te kopen bij de dichtstbijzijnde (super)markt:

 • 330 gram biscuit mix
 • 8 eieren
 • Water uit de kraan
 • 400 gram red velvet mix
 • 80 ml plantaardige olie
 • 250 gram botercrème mix
 • 300 gram ongezouten boter
 • 700 gram fondant
 • (Eventueel kleurstoffen voor de fondant)

Daarnaast biedt het hebben van het volgende keukengerei veel hulp bij het creëren van uw perfecte taart:

 • Bakvorm
 • Beslagkom
 • Mixer (of garde)
 • Oven, voorverwarmd op 150⁰C
 • Deegroller
 • Kraan

Het bereiden van de taart is opgedeeld in 3 onderdelen: biscuit, red velvet cake, botercrème. Als kers op de taart kan de taart op eigen wijze versierd worden met fondant.

 

Biscuit

Pak 5 eieren en tap 33 ml water uit de kraan. Om te meten hoeveel water u heeft, kunt u een maatbeker gebruiken. Doe de eieren en het water, samen met de biscuit mix, in een beslagkom. Mix de ingrediënten ongeveer 10 minuten lang samen tot een glad, licht opgeklopt beslag. U kunt dit doen met een mixer (op hoge stand), maar een energiezuinigere oplossing is een ouderwetse garde. Hiermee traint u bovendien nog uw biceps door herhaaldelijke bewegingen met de arm. Giet de mix hierna in een bakvorm en zet de bakvorm in de oven op 150⁰C. Na 35 tot 40 minuten is het biscuit klaar. In dit proces is het zeer van belang dat u het biscuit niet stoort tijdens het bakken, aangezien hij dan kan instorten. Open de oven gedurende de wachttijd dus NIET.

 

Tip van de week: Wanneer u de taart niet in uw eentje kunt verorberen, kunt u hem delen met uw ploeg of commissiegenoten. Dit heeft een positief effect op ploeg- of commissieliefde.

 

Red velvet cake

Het tweede element is de red velvet cake, wat gaat zorgen voor een mooie en volle rode kleur in de kern van de taart. Pak hiervoor nogmaals een beslagkom en doe hier de overige 3 eieren in, samen met 80 ml plantaardige olie, 160 ml water en de red velvet mix. U raadt het al, we gaan de mixer er nogmaals bij pakken. Zet deze nogmaals op een hoge stand en laat hem lekker 7 tot 8 minuten losgaan in je kom. Pak hierna de (lege) bakvorm er nogmaals bij en giet de mix erin. Zet de bakvorm in de oven en laat wederom de magie zo’n 35 tot 40 minuten zijn werk doen op 150⁰C.

Tijdens het wachten op de red velvet cake kunt u even een momentje pauze nemen, door bijvoorbeeld een serie aan te zetten. Kies hiervoor een serie met afleveringen korter dan 40 minuten, aangezien u anders wordt onderbroken door de oven. Een alternatief is het verder gaan met het bereiden van het laatste element: de botercrème.

 

Botercrème

Pak wederom de beslagkom en doe hier de botercrème mix in samen met 250 ml water. Klop deze substantie op en laat het een uur lang opstijven op kamertemperatuur (tussen de 18⁰C en 21⁰C). Dit uur kunt u nuttig besteden door bijvoorbeeld 3×20 minuten ergometertraining of een middagdutje. Wanneer de substantie stijf is, kunt u 300 gram boter los van de mix opkloppen tot een zalvig geheel. Klop hierna de boter samen met de mix op tot de voltallige botercrème.

 

Het samenvoegen

Als het goed is kunt u nu aan de slag met het in elkaar zetten van de taart. Snij de stukken cake horizontaal op in 2 à 3 stukken. Leg deze om en om op elkaar en smeer tussen elk stuk een laag botercrème. Een alternatief hierop is een laag aardbeienjam, om bijvoorbeeld een extra tint rood naar voren te laten komen. Wanneer dit alles op elkaar ligt, smeert u de taart in zijn geheel in met botercrème. Probeer dit zo glad mogelijk te maken, voor de laatste fase. Zet de taart nu in de koelkast. Na een halfuurtje zou hij lekker stijf moeten zijn.

 

The final touch

Haal ondertussen de fondant uit de kast en rol deze uit tot een plak van maar een paar millimeter dik. Als het goed is heeft u nu een oppervlakte bereikt, welke de taart volledig kan bedekken. Wanneer dit niet het geval is, zult u nog even door moeten gaan met rollen. Hierna kunt u de plak fondant uitstrijken over de taart. De fondant die u overheeft kunt u gebruiken om de taart te versieren naar eigen invulling. U kunt de fondant mengen met kleurstoffen, door de kleurstoffen op een plak fondant te deponeren, waarna u de plak dubbelvouwt, kneedt en dit proces herhaalt tot u een egale kleur heeft.

Versiertips:

 • het is al bijna Valentijnsdag. Creëer met fondant (in combinatie met roze kleurstof) een hart en leg deze op de taart. Die ene Orcaan die u wel ziet zitten kan nu echt geen nee zeggen tegen uw liefdesverklaring.
 • Omring satéprikkers met stukken fondant. Hiermee kunt u stellages maken op uw taart, zoals de Eiffeltoren. Pas wel op bij het eten dat u niet de satéprikkers in uw mond plaatst, dit kan als zeer pijnlijk ervaren worden.

Uw eigen taart is af! Dat wordt smullen. Mocht u nog vragen of suggesties hebben kunt u mailen naar blikredaxi@orcaroeien.nl onder vermelding van ‘Taarten met Maarten’.