Column van de Voorzitter, deel 2

Door Ross Goorden

Weer een week in quarantaine voorbij. Het beloofde een spannende week te worden, mogen we weer iets meer vrijheid of niet? Het bleek, zoals stiekem al een beetje verwacht, een flinke teleurstelling. Er is nog niet genoeg controle op het virus. Die klap kwam, samen met het af moeten lassen van alle evenementen tot 1 september, flink binnen. De vereniging blijft fysiek op slot.

Deze week neem ik jullie graag een klein beetje mee in de handreiking die het kabinet wel deed naar jeugd- en topsport. Want wat in de persconferentie niet werd verteld was dat ook topsporters weer zouden kunnen gaan sporten, onder strenge voorwaarden. En is wedstrijdroeien niet een enorme topsport? Uiteraard gingen bij ons als bestuur ook belletjes rinkelen, misschien konden we wel wat skiffs voorzichtig weer het water op laten. 

Wat is topsport?

Het statement van het kabinet (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/21/maatregelen-corona-verlengd) leidde in ieder geval bij onze hoofdcoaches, alle studentenroeivoorzitters en nog talloze andere groepsapps tot flinke reuring. Want 7x per week of meer trainen, dat zou wel eens topsport kunnen zijn. Vrij snel werd duidelijk dat er op twee borden geschaakt moest worden, landelijk en lokaal. De eerste inzet vanuit Orca zou zijn om onze RTC roeiers weer het water op te laten, zij hebben namelijk een erkende, bestaande status in de sportwereld. En tot nu toe bij alle maatregelen wordt zoveel mogelijk bestaande terminologie gebruikt.

Als onderdeel van het Regionaal Talentcentrum Midden-Nederland heeft Orca zeven roeiers die de talentstatus hebben, naast uiteraard onze eigen Inge die een zogeheten A-status heeft. Na de bestuursvergadering op woensdagochtend zijn we gaan mailen, appen en bellen. Landelijk zijn we rechtstreeks naar de KNRB gegaan, alsook naar de NSRF. Dus ons standpunt (en overigens van vele andere studentenroeiverenigingen) was al duidelijk bekend bij de bond, voordat de technisch directeuren van sportbonden in overleg gingen. Dat was een kwestie van afwachten.

Lokaal zijn we meteen naar ons koepel SportUtrecht gegaan, om hen duidelijk te maken dat wij vinden dat onze RTC roeiers topsporters zijn. Als belangenbehartiger hebben ze dit (ook weer met input van andere RTC’s uit de stad) meteen uitgedragen bij de gemeente Utrecht. De gemeente zal namelijk uitzonderingen moeten gaan maken voor de zogeheten topsportlocaties. Via een ongerelateerd overleg over Vianen kwamen we erachter welke sportambtenaar over deze keuzes zou gaan. Uiteraard heeft de beste man meteen een uitgebreid verzoek ontvangen om de Driewerf aan te merken als topsportlocatie.

Helaas mocht het niet baten, voor nu zijn alleen de roeiers van het Aegon Nationaal Roeiteam (ANRT) de topsporters van het roeien. Naast Inge hebben we in Utrecht ook nog een pararoeister van Viking in het ANRT en nog drie donkerblauwe buren, dus vijf roeiers met die A-status. Het traject om de Driewerf als topsportlocatie aan te duiden loopt daarom nog, ook al zal er niet veel gebruik van gemaakt worden door deze vijf, geeft het wel een makkelijker opstapje bij nieuwe versoepelingen. 

Junioren

Dinsdagavond werd ook duidelijk dat sport tot en met 18 jaar ook mogelijk zou worden. En Viking wist ons, zoals vaker, snel te vinden om mee te sparren over hoe dat eruit kon zien. Nog geen 24 uur na de persconferentie lag het eerste concept voor een protocol voor de neus van Mats (voorzitter van Triton) en mijzelf en waren we in overleg met Nieske (voorzitter van Viking). Vragen gingen van heel breed, hoe stemmen we protocollen zo snel en makkelijk mogelijk op elkaar af?, tot heel smal, zou een extra kraantje op het vlot nu niet heel handig zijn?

Het werd snel duidelijk dat er nog aardig wat werk te verzetten was, gelukkig vooral voor de bewoners van het Walhalla, maar ook voor Orca en Triton. Op moment van schrijven is versie 6 van het protocol al voorbij gekomen, waarin uitgebreid wordt ingegaan op het desinfecteren van boegballen. Zo’n protocol lijkt misschien onnodige administratief werk, maar is essentieel. Zonder een protocol dat goedgekeurd is door de gemeente mag er niet gesport worden. 

Toekomst

Ook als Orca, waarschijnlijk in zeer beperkte mate ergens in de komende tijd, weer sporten mag toestaan zal een streng protocol gelden. Ook die is in voorbereiding en afstemming, alles zodat er zo snel mogelijk weer geroeid kan worden.

Voor nu helaas niet heel veel spectaculair nieuws of spannends te melden, we houden jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ik hoop jullie gezichten allemaal zoveel mogelijk te kunnen zien deze woensdag op de allereerste digitale ALV van Orca. Geniet voor nu van een heerlijke Woningsdag.

Hou vol, blijf gezond en haal door!