Column van de Voorzitter, deel 3

Door Ross Goorden

Al bijna twee maanden is Nederland in lockdown. Al bijna twee maanden is Orca in lockdown. En vorige week bleek al dat er voorlopig alleen voor de jeugd een versoepeling in zat. Inmiddels heb ik toch met plaatsvervangende trots naar de skiffs van Viking zitten kijken (zie foto). Het roeien is niet onmogelijk meer, er zijn boten op het water! Want zeg nou eerlijk, je kunt ergometeren, fietsen en burpees in de achtertuin doen tot je erbij neervalt, maar het is niet hetzelfde als in de boot zitten.

En gelukkig heeft Inge haar eerste training op de Bosbaan gehad, dus de eerste Orca-halen zijn weer gemaakt. Ook kijken we terug op de eerste digitale ALV van Orca, van Utrecht en de roeiwereld, een groot succes!

Protocollen tot je er bij neer valt

Al vorig weekend vlogen de eerste protocollen om de oren. Een sector-specifiek protocol van NOC*NSF, een KNRB protocol en nog vele anderen waren nog maar het begin. De afgelopen week hebben we in nauw contact met Triton en vooral Viking gestaan over hoe we de jeugd op de Driewerf gingen managen. Want studenten hebben het niet persé nauw met de regels, maar opstandige pubers, daar moet je echt bovenop zitten. Looproutes, extra desinfectiemiddel, vakken op het vlot. Overal is over nagedacht, denken we tenminste. 

Want in deze situatie geldt niet alleen dat we als verenigingen elkaar helpen en scherp houden, maar ook dat we als Driewerf (waar de drie voorzitters ook bestuurder van zijn) zorgen dat het gebouw wordt gebruikt zoals dat mag. Er is dus nu een dagelijkse schoonmaak, in plaats van alleen doordeweeks, alleen de “studenten-wc’s” zijn open en nog een aantal andere zaken. We houden de situatie in de gaten, maar na de eerste paar dagen lijkt het Vikingprotocol een goede basis. 

Rare noorderlingen

Vorige week schreef ik dat onze RTC’ers, roeiers met een talentstatus, nog niet het water op kunnen. Nu blijkt dat in Groningen er wel degelijk wordt geroeid door het RTC Noord. Gyas, Aegir en Hunze hebben toestemming gekregen voor hun talentenroeiers om te gaan roeien. Helaas moest dit via via vernomen worden, ondanks (in ieder geval uit Orca’s hoek) herhaaldelijke verzoeken om dit soort zaken openlijk te delen. 

Inmiddels weten we hoe het tot stand gekomen is en kijken we meteen of we zoiets ook in Utrecht van de grond kunnen krijgen. Met gepaste voorzichtigheid staan de eerste afspraken meteen gepland om de situatie weer opnieuw te bespreken. Volgende week hoop ik hier te kunnen melden dat er vooruitgang is geboekt en anders blijven we vol goede moed doorgaan. 

Toekomst

Voor aankomende week dus niet heel veel spannends in het verschiet, op bestuurlijk (corona-) vlak dan. Het is voorbereiden, afstemmen, lobbyen en ook afwachten. Orcanen vinden elkaar daarentegen nog beter en vaker, de Compocie Pubquiz was een ongekend succes. Om nog niet te beginnen over wat de lustrumcommissie de komende tijd in petto heeft.

Voor nu rest mij niks anders dan iedereen aan te moedigen om activiteiten te organiseren (op afstand), elkaar te blijven vinden en enthousiast door te trainen. Laat dat vooral weten via #OrcaHaaltDoor en @AUSR_Orca op Instagram!

Haal door!