Een kaartje van… Middengroep Zwaar ’20

In “Een kaartje van…” sturen Orcanen elkaar een kaartje met een doorgeefvraag. In de vorige editie vroeg Thomas Nieboer MGZ’20 naar hun tips voor het fit blijven in quarantainetijden. 

Ha Thomas,

Leuk dat je ons  een kaartje stuurt, en gefeliciteerd met je plek in het KB! Net zoals iedereen hebben wij de afgelopen tijd een behoorlijke klap gekregen. Normaal zouden we nu midden in het seizoen zitten, hard trainen en (na een lange, saaie winter) eindelijk wedstrijden varen! Zoals we allemaal weten, gaat dat helaas niet meer lukken.

Daarmee zijn ook de doelstellingen enigszins verschoven. Eigenlijk zouden we nu naar een piekconditie toewerken, maar dat heeft weinig zin als er geen wedstrijden zijn om op te pieken. Daarom is de doelstelling geworden de komende tijd ‘gewoon’ fit te blijven.

Hoe we dat doen? In de eerste plaats door dagelijks te blijven sporten. Alle wedstrijdroeiers hebben toegang tot een ergometer – shoutout naar Anton en Maria –, maar we fietsen en hardlopen ook veel. Combineer dat met gezond eten en een core-rondje op zijn tijd: je blijft fit.

Dat is de praktische kant van het antwoord, maar er mist wel een belangrijk aspect. Het moeilijkste in deze tijd is namelijk niet de fysieke uitdaging, maar de mentale. Dat is ook het belangrijkste dat we aan iedere Orcaan willen meegeven: blijf zin hebben in het sporten, dan is het de komende maanden vol te houden.

Zo zoeken wij elkaar bijvoorbeeld veel op de fiets op – op gepaste afstand en maximaal met zijn tweeën, natuurlijk. Je kan ook met een ploeggenootje gaan hardlopen of samen Skypend een core-ronde doen. Houd een klassement bij: wie kan er op één dag de meeste push-ups, wie kan er het verst lopen, of de hardste tien kilometer fietsen? Dit valt overigens ook allemaal bij te houden met Strava, ook wel het nieuwe Instagram – volg ons en geef kudo’s 😉 ! Met deze app kun je je ploeggenoten uitdagen om zo snel of zo ver mogelijk te fietsen/lopen.

Een andere tip is om een zekere consequentie aan te brengen in je sportleven. Houd vast aan ‘eens in de twee dagen’, ‘iedere dinsdag, donderdag en zaterdag’ of een ander rooster waar je je fijn bij voelt. Een dagelijks buikspierrondje is altijd goed, en met de zomer op komst al helemaal niet onverdienstelijk.

Onze vraag gaat uit naar Robbert Kooijman, vorig jaar nog  onderdeel van MGZ bij Orca, inmiddels roeier bij Oxford Brookes. Robbert, kan je ons vertellen hoe je bij Brookes terecht bent gekomen, hoe het is bevallen, en wat de verschillen zijn met Orca?

Veel liefs, blijf fit!

MGZ