Een kaartje van… Jan-Joost van Paridon

In “Een kaartje van…” sturen Orcanen elkaar een kaartje met een doorgeefvraag. In deze editie vertelt Jan-Joost over wat er zo mooi (of juist minder mooi) is aan wedstrijdroeien.

Hey Claartje!

Wat leuk dat je mij gevraagd hebt om het volgende kaartje te schrijven! Uiteraard een enorme eer. Ook wil ik nog even gezegd hebben dat ik het erg dapper vind dat je als eerstejaars het skiffavontuur aangegaan bent! Daarnaast zet je elke week goede stappen, dat is erg leuk om te zien.


Jij had mij gevraagd om te beschrijven wat ik allemaal uit het roeien haal en waarom dit zo’n mooie toevoeging is aan mijn leven. Om te beginnen zal ik mijzelf even kort introduceren. Ik ben een tweedejaars Orcaan en wedstrijdroeier van de mooiste ploeg van Orca: Eerstejaars Zwaar. In 2019 heb ik al eerder een jaartje EJZ gedaan bij Vidar (in Tilburg). Afgelopen seizoen heb ik regelmatig in de skiff getraind, maar tegenwoordig dus in de zware 8+.

“Ik was altijd al behoorlijk fanatiek bij vrijwel elke sport. Bij roeien is dit niet anders!”

Op de eerste plaats vind ik sporten en alles rondom sport in het algemeen van jongs af aan altijd al ontzettend leuk! Zo heb ik elf jaar lang gevoetbald, kende ik ontzettend veel voetballers door de game FIFA en was ik dagen enthousiast van volleybal-, handbal-, basketbal- en voetbaltoernooien op de lagere en middelbare school. Bovendien was ik behoorlijk fanatiek bij vrijwel elke sport. Bij roeien is dit niet anders.

“Ervaringen met 2K-testen kunnen andere dingen enorm relativeren (haha)”


Wat ik erg vet vind aan wedstrijdroeien is de mogelijkheid om als topsporter te leven en het maximale uit jezelf te halen. Het is écht uniek dat je deze sport op zo’n late leeftijd nog kan beginnen en mits je echt heel goed bent uiteindelijk op de Olympische Spelen kan belanden. Daarnaast is roeien een sport waarin je collectief als ploeg echt samen aan het werken bent en dat is nice. Het idee dat je met je ploeg aan het begin van het jaar bepaalde doelen stelt en alles probeert om die doelen te halen, spreekt mij erg aan. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden zoals doorzettingsvermogen, plannen, commitment en flexibiliteit die in je verdere leven altijd van pas komen. Ervaringen met 2K-ergometertesten kunnen andere dingen enorm relativeren haha.

Op individueel gebied haal ik veel energie uit het continu technisch beter en sterker worden. Soms heb je tijdens een training dat je met een tip van je coach opeens een soort ‘klik’ in je hoofd krijgt, waardoor je een puntje aanzienlijk kan verbeteren. Dat werkt heel motiverend. Ook merk je gedurende het seizoen dat je steeds fitter en sterker wordt.

“De adrenaline die tijdens een wedstrijd door je lichaam giert is echt verslavend.”

Naast dit alles is het gevoel van een technisch goed baantje in ED, hard roeien met je ploeg op een 3x 1000m of 2K of een persoonlijk 2K-pr zetten op de ergometer onbeschrijfelijk. Laat staan hoe blikken en dus winnen van andere verenigingen in Nederland op wedstrijden moet voelen. De adrenaline die door je lichaam giert en het maximaal diepgaan met je ploeg is echt verslavend.

Ook wil ik nog even ingaan op de gehele (wedstrijd)roeicommunity. Deze is naar mijn idee heel open en leuk. Door wedstrijden leer je op een gegeven moment je tegenstanders redelijk goed kennen. Tijdens de wedstrijd ben je uiteraard elkaars vijanden, maar buiten de boot kan je over het algemeen met iedereen chill praten. Of iemand nou bij Nereus, Aegir of Asopos zit, het maakt allemaal niet zoveel uit. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om wat vrienden te maken binnen de roeisport.

“Uiteindelijk zijn de wedstrijden toch een groot onderdeel van het wedstrijdroeien: anders had het wel ’trainingsroeien’ geheten.”

Naast al deze positieve geluiden is wedstrijdroeien soms ook wat minder. Je moet bewuster plannen en het heeft ook een bepaalde invloed op je sociale leven. Daarnaast zitten er best wat trainingen bij waarin het even niet lukt, wat erg frustrerend kan zijn. Bovendien kost vele roeien veel energie waardoor het ook zeker (fysiek) slopend is. Ook de impact van COVID-19 op het huidige seizoen en de kans dat er helemaal geen wedstrijden plaats gaan vinden is niet altijd even makkelijk. Uiteindelijk zijn de wedstrijden toch een groot onderdeel van het wedstrijdroeien anders had het wel ‘trainingsroeien’ geheten :). Wel blijft het écht een voorrecht dat we het gehele seizoen alsnog een volledig trainingsschema hebben mogen/kunnen draaien en dat er telkens creatieve mogelijkheden door het bestuur worden gezocht om alsnog ervaringen op te doen. Denk bijvoorbeeld aan trainingskampen enz., en dat terwijl half Nederland al maanden niet heeft kunnen sporten door aanhoudende coronamaatregelen…

Ik denk dat ik nu wel een beetje een beeld geschetst heb van wat ik mooi vind aan roeien en waarom wedstrijdroeien ontzettend vet kan zijn! Meld je dus vooral allemaal aan voor de selecties aankomend seizoen haha. Voor het volgende kaartje zou ik graag Anna Gerritse willen vragen hoe het is om in de nieuwe duurzaamheidcommissie, DuCo, te zitten en wat de ambities/plannen zijn van jou en deze commissie om Orca steeds duurzamer te maken?