Een kaartje van… Anna Gerritse

In “Een kaartje van…” sturen Orcanen elkaar een kaartje met een doorgeefvraag. In deze editie aan het woord: Anna Gerritse over de Duurzaamheidscommissie (DuCo).

Hey Jan-Joost!

Wat leuk om over jouw ervaringen met het wedstrijdroeien te lezen! Hoewel ik het mezelf niet zo snel zie doen, heb ik veel bewondering voor mensen die zo’n groot deel van hun leven wijden aan sport. Ik heb je al leren kennen in jouw Arco-periode, toen je het na je jaar als EJZ-roeier bij Vidar eens bij Orca kwam proberen en ik jouw Arcocoach was. Hoewel jij mij waarschijnlijk meer hebt bijgebracht over het roeien dan ik jou, mocht ik jou kennis laten maken met onze vereniging (en daarbij misschien ook wel met een hoop bier drinken). Ik vind het leuk om te zien dat je inmiddels helemaal je plek binnen Orca hebt gevonden en dat je het wedstrijdroeien weer volledig hebt opgepakt!

“Als je het mij vraagt is het eigenlijk gek dat er nu pas een duurzaamheidscommissie is!”

Jij hebt mij gevraagd hoe het is om in de duurzaamheidscommissie (DuCo) te zitten. Ik ben inmiddels alweer vijfdejaars Orcaan en heb er al wel een paar commissies op zitten. Na de Barcie, Feecie, Mixed, Compocie & Arco, is de DuCo het nieuwste avontuur dat ik ben aangegaan in mijn Orcarrière (wat een vervelend woord eigenlijk haha). De DuCo is een vrij nieuwe commissie, die vorig jaar is opgezet naar aanleiding van een goed gesprek tussen Tesse (nu DuCo voorzitter) en Muriël (Commissaris Externe Betrekkingen). Als je het mij vraagt is het eigenlijk gek dat deze commissie er nu pas is! Misschien komt dit omdat ik zelf veel in aanraking kom met duurzaamheid binnen mijn master Forest & Nature Conservation. De mensen die mij kennen weten ook dat ik, misschien wel iets meer dan de gemiddelde student, nadenk over mijn eigen milieu-impact en hoewel ik er zelf eigenlijk ook niet altijd zin in heb, verstrik ik mezelf vaak in lange discussies over klimaatverandering. Ik denk dat er op Orca al een hoop mensen zijn die graag na willen denken over duurzaamheid en dat de sporadische vega-hap ook steeds meer wordt geaccepteerd. Maar het kan natuurlijk altijd beter!

“Ik denk dat verandering uiteindelijk uit iemand zelf moet komen”

De DuCo wil zijn best doen om duurzaamheid op een manier te brengen waar we mensen zo min mogelijk op leggen, maar vooral aan het denken zetten. Ik denk dat verandering uiteindelijk uit iemand zelf moet komen omdat diegene zelf graag wil een steentje bij wil dragen aan een betere wereld. Het doel van onze commissie is dan ook om Orcanen bewuster te maken over duurzaamheid. Daarnaast ondersteunen we het bestuur en commissies bij het duurzamer maken van het gebouw en van evenementen. Er is dit jaar bijvoorbeeld kosteloos een energiescan gedaan van de Driewerf door NOC*NSF, waardoor we kunnen zien op welke plekken er meer energie dan nodig verbruikt wordt, zodat we dit in de toekomst kunnen verbeteren. Hieruit is bijvoorbeeld al gebleken dat iets simpels als het schoonmaken van de koelkast al energie kan besparen!

“Nu zijn we vooral bezig met het organiseren van de (meer luchtige) Duurzame Dagen!” (Schrijf je in!)

Hoewel dit een behoorlijke challenge gaat zijn hopen we dat er uiteindelijk zonnepanelen op het dak van Orca zullen verschijnen. Verder zijn we nu vooral bezig met het organiseren van de Duurzame Dagen die van 7-11 juni zullen plaatsvinden. Hoewel duurzaamheid misschien een erg serieus onderwerp lijkt, willen we ook activiteiten te organiseren met een wat ‘lichter’ karakter zoals bijvoorbeeld een rietadtborrel met herbruikbare rietjes, het maken van een biodome en een kledingruil (schrijf je deze week allemaal in! [schaamteloze zelfpromo]).

Ik hoop dat hieruit een beetje duidelijk wordt wat de plannen van de DuCo zijn! Ik zou zelf graag mijn kaartje willen sturen naar het Kandidaatsbestuur, ik ben namelijk erg benieuwd naar jullie ambities voor het komende jaar en hoe jullie Orca een comeback gaan laten maken na alle corona-tragedie.