Voorbeschouwing Varsity 2021

Door: Jurrian van de Kraats

We hebben lang moeten wachten, maar het is eindelijk zover. Het twee kilometer lange rechte stuk in het Amsterdam-Rijnkanaal rond Houten zal vandaag weer traditiegetrouw gekleurd worden met de jasjes en dasjes van roeiend Nederland. Een roeiwedstrijd als geen ander, een strijd tussen de beste studentenvieren voor het gouden blik. Een wedstrijd die door sommige roeiers op gelijke voet staat met internationale titels. Na twee jaar zal eindelijk de Varsity weer verroeid worden.

Maar wat is het dat deze wedstrijd nu zo bijzonder maakt? Het is tenslotte een ‘incourant nummer, op een incourante baan, met een incourante afstand’ (Sjoerd Hamburger, Varisty winnaar).  En toch, voor velen een van de belangrijkste wedstrijden in het jaar. Waar de andere wedstrijden in het seizoen om de roeiers of de ploegen draaien, draait de Varsity om de verenigingen. Waar de roeier het blik krijgt, wint de vereniging de Varsity. De winnende leden worden met een parade en een kroegjool (receptie met gratis bier) ontvangen en zullen vereeuwigd worden in de geschiedenis van de roeivereniging. De Varsity incourant? Nee, de Varsity is het grote corporale feestje. De verwezenlijking van jaren aan mores, geschiedenis en verenigingstrots in een roeiwedstrijd.

Een feest waar Orca eigenlijk in eerste instantie niks te zoeken heeft. Wij zijn niet corporaal, wij hebben geen mores en we hebben goeie gewoontes, geen tradities. En toch, vijfmaal heeft Orca in zijn kleine vijftigjarig bestaan deze wedstrijden mogen winnen. Niet dat het gewaardeerd werd, Orca heeft ongeveer elke mores van de Varsity aan zijn laars gelapt: geen kroegjool, geen jaarlijkse deelname, instapvieren en roeiers wegkapen uit een andere vereniging en zelfs een combi met Viking. Op de finish werden bierflesjes gegooid naar de winnende leden en een beveiligingsbedrijf is ingehuurd om de loods te beschermen tegen de dronken woede van onze beledigde corporale concurrentie. Orca’s deelnames zijn de reden voor een groot deel van de Varisty zijn regels. Een trots in vijftig jaar Orca. Want ook in Orca leeft de Varsity en ook Orca heeft in dit corporale circus een plek gevonden. Want wat is er nu mooier om namens notabene Orca de Varsity te winnen?

De Oude Vieren

Een normale Varsity heeft vele velden, maar uiteindelijk maar twee hoofdnummers. Dit jaar zullen helaas alleen deze twee verroeid worden. Dit zijn de oude vier (een 4+) en de dames vier (een 4-). Beide hebben een voorwedstrijd over twee kilometer, waarna de dames vier een A finale op hetzelfde parcours aflegt. De mannen zullen traditiegetrouw een kilometer eerder starten en een baan van drie kilometer met bocht trotseren. Beide boten worden met kanonschot ontvangen op de finish waarna in een normaal jaar de vereniging (naakt) naar ze toe komt zwemmen om ze te feliciteren. Helaas zal deze traditie door corona dit jaar geen doorgang vinden.

Onze oude vier wordt voorgeslagen door Douwe Rietveld. Dit is niet zijn eerste deelname aan de oude vier en deze ervaring zal hij gebruiken om de boot met een noodtempo uit de start te trekken. Achter Douwe zit Mart Boersma, deze soepele roeier staat er om bekend dat hij zichzelf helemaal terminaal kan roeien en zelfs dan nog blijft leveren. Deze stabiele factor zal tevens net nog dat stukje souplesse in de vier weten te pompen. Souplesse die nodig is want achter Mart zit ergobeest Pim Matthijsen. Een 4+ is vermogen en een 4+ is lomp pompen en Pim kan beiden. Een oude vier is natuurlijk niet compleet zonder een (uitgewogen) lichte. Op boeg zit daarom EK roeier Vincent Goris. Op de ergo meet deze man zich met de snelste lichte van Nederland en waar Vincent tegenwoordig voornamelijk scullt, liggen zijn roots toch echt bij het boordroeien. Deze vier mannen worden gestuurd en in lijn gehouden door Aniek van Veenen. Deze topstuur van Orca is natuurlijk als geen ander bekend met de Varsity en haar jaren aan ervaringen binnen en buiten Orca zullen onze mannen net die extra push geven om nog harder te gaan.

Waar wij natuurlijk de volste verwachting hebben dat deze mannen voor Orca de winst mee naar huis zullen nemen, zal de strijd niet makkelijk worden. Zowel Nereus als Laga hebben uitgeselecteerde bondsroeiers in hun vier gezet en ook de vier van onze donkerblauwe buren is dit jaar weer sterk. Het zal dus al vanaf de voorwedstrijd een spannende race worden. De grootste concurrenten zijn hier Triton en Theta. Beide een degelijke vier, maar niet een die we niet al eens eerder verslagen hebben. Hoe dan ook zal dit een Varsity worden voor in de boeken: met drie grote kanshebbers in dezelfde voorwedstrijd (v.w. 2) en geen vier die er met kop of schouders bovenuit steekt is de finale van deze Varsity zeker de moeite waard om te gaan kijken!!

Dames Vier

De dames vier zal dit jaar voorgeslagen worden door Wia Ruiter. Deze dame is eerder dit jaar al met ploeggenoot (en nummer 3 van onze dames vier) Tami de Lange Nederland kampioen in de 2- geworden. Beide dames zijn als geen ander op elkaar ingespeeld en zijn er op gebrand om ook deze titel in hun zak te steken. Op twee zit oud 2- partner van Tami Willemijn van der Pijl, deze vaste kracht in dames roeiend Orca heeft al de motor gevormd van meerdere succesvolle boten. Op boeg zit Varsity routinier Lisanne van der Lelij. Waar Wia en Tami Nederlands kampioen werden, had Lisanne (in een andere heat) de snelste tijd. Deze elite roeister weet als geen ander hoe ze boot sneller moet laten varen. Met een bulk aan ervaring is deze dame de ideale boeg om onze dames vier over de finish te jagen.

Ook voor de dames vier zal het spannend worden. Ook hier zijn Nereus, Laga en Skoll de grote concurrenten. Deze verenigingen hebben nog snel de dames van de niet geplaatste dames 8 van de bond in hun dames vier gezet. Waar deze viertjes op papier misschien meer potentie hebben, hebben onze dames aanzienlijk meer samen getraind. Met een harde start, die ze tegen de EJ achten geoefend hebben, zullen zij in de eerste 500 meter het puntje ervoor proberen te drukken om als eerste bij de spoorbrug aan te komen. Orca heeft al 5 keer de Varsity gewonnen, maar nog nooit in het nieuwe hoofdnummer, de dames vier. Het zal ook niet de eerste keer zijn dat Orca er als outsider met de winst vandoor gaat. Ook deze finale belooft dus een spannende race te worden die je zeker niet wilt missen!