Voorbeschouwing NSRF Slot en Argo Sprint

Door: Hannah Vreeburg

De NSRF Slot wedstrijden zijn, zoals de naam al verklapt, eigenlijk altijd de laatste wedstrijd van het roeiseizoen. Deze wordt gevaren op de Willem Alexanderbaan in Rotterdam, beter bekend als de WAB. Met het beperkt aantal wedstrijden van dit jaar (lees: alleen NK’s en Varsity) zal dit voor de eerstejaarsploegen meer als het begin dan het einde voelen. Maar absoluut een welkome kers op de taart van een jaar keihard trainen. Daarnaast zijn bij de eerstejaars dit weekend ook de eerste tellende blikken te verdienen. Een goed moment dus om de coronafrustratie om te zetten in wat extra push in de boot. Voor de middengroepen en ouderejaars, die wel op de NK’s en Varsity mochten roeien is dit weekend wat meer als vanouds, en zij starten dan ook zoals goede gewoonte betaamt in feestelijke combinaties.

Argo Sprintkampioenschappen

Op de vrijdag trappen we af met de Argo Sprintkampioenschappen. Een mooie kans om de boot alvast af te stoffen en het erevlot van dichtbij te bekijken. Vanaf 17:15 zullen de ploegen over 500m hier in een voorwedstrijd strijden voor een plekje in de finale (of de beste baan), om daar dan natuurlijk als 1e over te finish te komen. Vanuit Orca starten hier maar liefst 13 ploegen en er zullen zeker een aantal blikken (en NSK titels) getrokken worden -> reden genoeg dus om lekker te streamen tijdens je VrijMiBo.

Zo is daar de Middengroep Licht 4* die met een harde eerste 500m op de 2km vorig weekend favoriet zijn voor de winst. Eerstejaars Lichte Dames sturen maar liefst 3 boten: met de 4*, de 2x van Alba en Mette en Isa in de skiff hebben ze de kansen ruim verdeeld. Eerstejaars Dames stuurt ook twee boten; de 8+ evenals een combi 4+ van Lara en Sacha met Vidar.

Middengroep Zwaar gooit op vrijdag alles om, en verschijnt in een 2- met Michiel en Pieter, de 2- met Mart en Douwe en een 2x van Niek en Erik. Waar Niek en Erik allebei van EJZ ’20 natuurlijk goed op elkaar ingespeeld zijn, wordt ook van de andere tweetjes flink wat roeigeweld verwacht. De Ouderejaars Dames 4-, waarvan 3 dames al samen roeiden op de Varsity verschijnt op vrijdag samen met Lydia aan de start. Verder zijn Vincent Goris, Jonna van Mourik en Willemijn Winters ook in de ervaren skiffvelden op de vrijdag te vinden. Voor Vincent zal het in de voorwedstrijd een krachtmeting worden tegen geduchte concurrent Ward van Zeijl en voor Jonna zal de voorwedstrijd erg spannend worden, gezien Ilse en Hannah de grootste concurrenten in zo’n beetje het hele veld zijn, en enkel de Top 2 door mag naar de A-finale. Bij Willemijn doen er, buiten de penningmeester van Proteus en Jonna’s oud-ploeggenootje van het EK<23, alleen LDB mee, dus een A-finale moet haalbaar zijn!

Het volledige tijdsschema van de Sprint kan je vinden op time-team.

NSRF Slotwedstrijden

Op zaterdag begint het roeigeweld dan echt en moeten de ploegen over 2km laten zien wat ze waard zijn. Hierbij varen de ploegen 2 keer een 2km, zowel een voorwedstrijd (of race for lanes) als een finale. Een race for lanes is een wedstrijd waarin geen ploegen afvallen, maar wordt bepaald in welke baan er in de finale mag worden gestart, wat soms nog best handig is als het gaat waaien op de WAB. Na een voorwedstrijd vallen wel ploegen af, die mogen dan starten in de B-finale of C-finale. Enkel in de A-finales zijn die felbegeerde blikken te verdienen.

We trappen ’s ochtends om 9:00 gelijk goed af met de lichte mannen van Orca. De Eerstejaars Lichte Heren 8+ eindigde vorig weekend op beide dagen in de Top 3. Vanaf daar is natuurlijk alles mogelijk. Wetend wat de eigen kwaliteiten zijn verwachten ze hoge ogen te kunnen gooien en zullen niet settelen voor minder dan de 1e plek. Freek duidt: “Het doel van dit weekend is gewoon blikken! Het zit er gewoon in.” Met geduchte tegenstanders in Nereus (al in de voorwedstrijd) en Laga belooft dit zeker het kijken waard.

Om 9:12 schieten we gelijk door naar de voorwedstrijd van de LH4* van Middengroep Licht. Na het succes van afgelopen weekend gaan de jongens van MGL in het LB4* veld niet voor minder dan beginneling-af. Ze zullen hierin een geduchte tegenstander krijgen in de vorm van Proteus die zeer hard kan eindsprinten. Ook last-minute inschrijvers Skoll en Euros worden niet onderschat. De eindsprint moet nog beter en dat gaan ze vrijdag oefenen op de sprint waar ook zeker een sprintblik te halen is. Gelukkig nemen de jongens genoeg Utreg’s drinkwater mee, om nog even bij te tanken na het inwegen.

We blijven nog even bij de lichten, want om 9:24 zal Eerstejaars Lichte Dames in de 4* dit weekend gelijk vol vuur de voorwedstrijd willen knallen. Waar er afgelopen zondag door een blessure niet meegedaan kon worden voor de knikkers maar wel de B-finale werd gewonnen, is de ploeg er dit weekend helemaal klaar voor. En wie aan de start ligt, kan zomaar als 1e over de finish komen. Als we het commentaar van de zware ballen moeten volgen van vorig weekend, wordt er enkel “Sharp, pats” door de dames geroeid. Om 10:12 zullen dan ook Alba en Mette met de 2x het vuur aan de schenen van de andere ploegen proberen te leggen. Een A-finale was vorige week nipt behaald, maar in deze voorwedstrijd moet er wel echt hard gevaren worden om in de Top 2 terecht te komen.

Daarna is het tijd voor wat zwaarder geweld, en wordt om 9:42 door de Eerstejaars Zwaar 8+ flink het water van de WAB opgeschut. In tegenstelling tot de meeste ploegen, zal EJZ ook op de ARB en ZRB later in juli de strijd aangaan voor de blikken. Afgelopen weekend beloofde veel goeds, met een sterke 4de plek in de A-finale op zondag. Dankzij Hugo (#HugoBedankt) zijn verschillende zware ballen deze en vorige weken een vaccin toegediend, dus de hoop is op soepele halen en in ieder geval mooie dansmoves op zondagavond.

Ook Middengroep en Ouderejaars Dames gaan dit weekend weer flaneren op de 2km baan. Sacha en Sophie zullen in de 2x om 10:00 aftrappen. Dit tegen Tami de Lange die met haar zusje van Skadi ook in het beginnelingen dubbeltwee veld te vinden is. Wia en Lisanne gaan tegen de slagen van de Skoll 4- in de dames gevorderde 2x strijden om 12:48. Waar de Skoll 4- ze vorige week net een halve seconde voorbleef in de finale, zullen er nu extra op gebrand zijn het gas nog meer los te gooien. Verassend is dan nog de combi van Anne en Ariana in het DG2x veld, waarbij de geruchten gaan dat er tijdens de trainingen geen slechte tijden gevaren worden. In hun voorwedstrijd om 12:54 kunnen echter wel bijna alleen maar ervaren namen gevonden worden, dus zal het knokken worden om zich daartussen te wringen voor een plekje in de a-finale.

Erik en Nicos zullen daarna voor Middengroep Zwaar aftrappen om 13:12 in de 2x. Deze combinatie van jonge bluf en ervaring heeft de afgelopen weken veel tijd samen in de boot doorgebracht en hard gewerkt aan de harde halen op hoog tempo, dus dat belooft veel goeds.

Halverwege de middag is het dan eindelijk aan Eerstejaars Dames om de zaterdag af te sluiten. De EJD 8+ kreeg vorige week toch wat last van de wedstrijdspanning, maar met de ervaring van vorig weekend op zak gaat de ploeg om 14:12 de strijd aan om een plekje in de A-finale te bemachtigen. Lara en Sacha zullen om 14:42 samen met de Vidar dames in de 4+ proberen in de Top 3 van de voorwedstrijd te eindigen, waardoor ze door mogen naar de A-finale later die middag.

Na een uitgerust nachtje slapen zal de Willem Alexander Baan op zondag ’s ochtends meteen flink omgespit worden. We beginnen namelijk om 8:30 met de Heren Elite 8+en. Waar Ouderejaars Zwaar op de Holland Beker in de recent gevormde 8+ al goede zaken leek te doen, zullen ze dit weekend zeker meegaan voor de A-finale. Aniek van Veenen is ook in dit veld te vinden, zij zal de Aegir combi 8+ sturen die daarna doorgaat richting Henley. De Eerstejaars Zware mannen van Orca deinzen dit weekend nergens voor terug, en moeten om 8:36 in hun voorwedstrijd alles uit de kast trekken voor een Top 4 plek in dit eliteveld. Gelukkig hebben ze vorige week al geoefend met 4de worden in de A-finale, dat geeft hoop.

Ja en dan is het hoog tijd voor de illustere Middengroep Dames 8+ om hun opmars te maken. Om 8:48 zullen zij flink wat tegenstanders moeten overtreffen om in de Top 4 van de 7 ploegen te eindigen in de voorwedstrijd. Gelukkig hebben ze op de Holland Beker al even de strategie kunnen uitkristalliseren. Aldus de slag Bibianne: “Eigenlijk merkte we dat zaterdag onze start heel sterk was en zondag het eindstuk dus we zijn van plan dat te combineren.” En ook de welbekende Orcapush zal niet ontbreken.

En dan gaan we door met de Middengroep en Ouderejaars Lichte Dames. Jonna van Mourik start hier om 9:06 met de race for lanes in de LDE4x in een Aegir/Nereus/Orca combi, wat op 1 persoon na gewoon een reünie is met de EK<23 meiden. Laga en Skadi zullen de voornaamste tegenstand vormen, maar ze vertrouwen op de meters die vorig jaar al samen zijn gemaakt. Om 11:24 is dan de finale.

Tussendoor maken we dan even een uitstapje naar de Middengroep en Ouderejaars Lichte Heren. Hier zullen Pelle Laken en Kai Mos het stof afbijten tegen elkaar in voorwedstrijd 1 van de beginner skiff om 9:18, met geduchte tegenstand van Okeanos en Njord. “Hier gaan we allen voor de winst uiteraard.” aldus Kai. Ook Evert Manders gaat in voorwedstrijd 2 om 9:24 de strijd aan met maar liefst 7 tegenstanders. Hier wordt vooral ingezet op een snellere tijd dan bijna-2x partner Patrick uit voorwedstrijd 1. Vincent Goris gaat de strijd aan met zijn ploeggenoot van het afgelopen EK en regerend Nederlands kampioen in de skiff Ward van Zeijl van Apensop (lees: Asopos) in de LHE-skiff. Met enkel een race for lanes is de starttijd van de finale (11:48) een stuk interessanter.

Anne Wouda start even later in het LDB1x veld om 9:48. Door het gebrek aan wedstrijden is er een enorme kudde aan lichte beginnelingen roeisters ontstaan. Net als Anne hebben zij waarschijnlijk al een jaar flink wat tijd in de skiff doorgebracht en deze eerste ontmoeting met de rest van het veld zal daardoor gegarandeerd een gave wedstrijd opleveren. Ervaring met golven en tegenwind heeft Anne inmiddels wel na het starten van het NK, dus dit zal ze in haar voordeel gaan gebruiken op de WAB.

Tosca en Willemijn starten beiden in het LDE1x veld om 10:06. Na terugtrekking van het halve veld zullen ze welgeteld één niet-Utrechter als tegenstander hebben. Tosca is hier de duidelijke favoriet, maar zowel Tosca als Willemijn zullen tegenstand vinden uit Amstelveen in de vorm van Okeanos. Een Utrechts podium is natuurlijk het doel!

Sophie Tubbergen van MGD gaat dan ’s middags nog even laten zien wat ze waard is in het DG1x veld. Spannend vindt ze het zeker, maar toch ook wel heel vet. Met 4 tegenstanders in de voorwedstrijd, en een Top 4 die doorgaat naar de A-finale, zou het zeker binnen de mogelijkheden moeten liggen.

Als afsluiter is daar dan nog de Ouderejaars Dames 4- met Wia, Tami, Lydia en Lisanne. Zonder Nereus zal het een gewaagde strijd worden tussen Skoll en Orca in de finale om 16:30 die je echt niet wilt missen. Zullen zij het laatste blik van dit weekend mee naar huis nemen.