How to: Uittraining

Op de Driewerf klinken de afgelopen weken vreemde geruchten. Naakt in de Poema? Het feest niet halen vanwege overmatig indrinken? PUOs? Wedstrijdroeiers die er na twee bier af liggen? Desondanks blijft het op een spervuur aan vunzige anekdotes na vaag voor je wat er komende zondag nou precies plaats gaat vinden.

Lees hier kort wat de uittraining is, wat je kunt verwachten en hoe je je voorbereidt.

De uittraining vindt altijd plaats op de laatste dag van de NSRF Slotwedstrijden. Normaliter is dit voor wedstrijdroeiers de afsluiter van het seizoen, waarna ze ‘uit training’ gaan en voor het eerst weer alcohol mogen drinken. Het feest dat die avond wordt gegeven is de tegenhanger van de intraining, wat het laatste moment dat wedstrijdroeiers alcohol drinken is (aan het begin van de kerstvakantie). Nu is dit jaar een uitzondering, aangezien er nog zomerwedstrijden gestart zullen worden. Waar menig wedstrijdploeg wel al uit training zal gaan morgenavond, geldt dit niet voor iedereen. Een tweede uittraining wordt hierom gehouden op 18 juli.

De in- en uittraining staan bekend als de hardst escalerende Orcafeesten die in het jaar gegeven worden. Waar dit enerzijds toegekend wordt aan de lage alcoholtolerantie van aanwezige wedstrijdroeiers, heeft dit ook vaak te maken met de zomer- en kerstvakanties, waar beide feesten voor veel mensen in vallen. Waar de in- en uittrainingen sowieso altijd al bekend staan als plekken waar weinig woorden gewisseld hoeven te worden voordat mensen elkaar bespringen, wordt verwacht dat komende editie er helemaal eentje voor in de boeken gaat worden. Echter, dit betekent niet dat je zoals elk ander feest zomaar naar binnen kan wandelen. Zie hieronder de drie regels die je moet volgen voor een succesvolle uittraining.

  1. Regel een ‘outfit’

Je betreedt een uittraining niet in je normale kleding. Sterker nog, met name de mannen zul je zelden met een shirt aan op de dansvloer tegenkomen. In plaats daarvan draagt men een speciaal daarvoor aangeschafte ‘outfit’. Waar je hier je creativiteit de vrije loop mag laten gaan, wordt als algemene regel het principe van ‘less is more’ aangehouden. Hoe meer huid, hoe beter. Hoewel het natuurlijk belangrijk is dat je je niet extreem ongemakkelijk voelt in je aangeschafte outfit, is het ook belangrijk je te beseffen dat je deze alleen draagt op een gelegenheid waar iedereen hetzelfde gekleed is en waar je zelf niet bepaald nuchter meer bent. Coaches kopen vaak de outfits voor hun coachkids en vice versa.

2. Het is een marathon, niet een sprint

Elk jaar gebeurt het weer. Mensen kijken wekenlang uit naar de uittraining, hebben een outfit gekocht, met de ploeg van te voren gegeten en gaan vervolgens volledig neer tijdens het indrinken. Het klopt dat de uittraining overkomt als een plek waar je alleen maar wilt zijn als je kogellam bent. Bedenk echter dat je het feest wel moet halen. Het loont om dat laatste shotje dat je tijdens het indrinken wilde nemen te bewaren tot je daadwerkelijk het feest gehaald hebt. Het kan handig zijn om een of meerdere fietsbuddy’s aan te wijzen die de persoon die er het slechtst uitziet tijdens de fietstocht te begeleiden. Als persoon die er meermaals vrij slecht uitzag na het indrinken en niet elke fietstocht zonder kleerscheuren gered heeft, kan ik met name deze laatste tip beamen.

3. Let een beetje op elkaar

Ploegsolidariteit dient zich natuurlijk niet te beperken tot de tocht richting het feest, maar is met name belangrijk als je er al bent. Enerzijds betreft dit het voorkomen dat je vrienden volledig sneuvelen en zo ver van de kaart raken dat zelfs de aanwezige Poema schoonmaakster ze niet meer van de WC wegkrijgt. Anderzijds betreft dit een stukje sociale veiligheid. Waar veel alcohol en weinig kleding vaak tot mooie dingen leidt, is het belangrijk om altijd op elkaar te letten om te kijken of er wel echt sprake is van wederzijdse toestemming. Mocht je iets zien wat naar jou idee niet oké is, zoek dan vooral ook iemand van het bestuur of het Poemapersoneel op.

Al met al kijken we uit naar een legendarisch feest die het begin inluidt van een prachtige zomer vol met activiteiten op Orca. Hoewel de uittraining kan klinken als een ietwat intimiderende aangelegenheid, is het in de kern gewoon een prachtig mooi feest! Een terugblik op hoe het ooit was en een voorbode van al het moois dat we weer mee gaan maken.