Voorbeschouwing H4K 2021 (herfst editie)

Door Remy Chou

De H4K roeien in oktober is eigenlijk net zo raar als de Heineken roeivierkamp roeien op de Amstel. Het is nou eenmaal zo dat er geen stuk water genaamd ‘Heineken’ bestaat. Jammer genoeg bestaat corona wel, waardoor de H4K niet in maart heeft door kunnen gaan. Gelukkig wordt dit weekend een heuse inhaal editie georganiseerd! Met hetzelfde spektakel, toproeiers en dezelfde kans op afgelasting wegens stormachtig weer zoals altijd. 

h4k

Een spektakel gaat het zeker zijn, deze editie vindt namelijk plaats na de Olympische Spelen. Hierdoor is er ruimte voor toproeiers om voor hun eigen verenigingen te starten. In onze Dames Elite 8+ vinden we dan ook niemand minder dan Inge Janssen! Zij ruilt dit weekend het rood-wit-blauw in voor het rood-grijs-zwart om vanaf plek zeven de slag te ondersteunen. Het slaggedeelte van de boot wordt aangevuld door onze ouderejaars: Nederlands kampioen Wia en haar oude dubbelpartner Lisanne, waarmee het development klassement werd gewonnen. Op posities één tot drie vinden we onze tweede- en derdejaars middengroepers: Roos, Sophie en Bibianne. Plek vier en vijf worden ingevuld door twee Amsterdammers: WK onder 23 ganger en Okeanos roeier Vera, en Luka van Skoll. 

Zij nemen het op tegen tegenstanders van formaat. Nereus lijkt de grootste kansen te hebben op de blikken, roeiend op hun eigen water in een boot gevuld met alleen maar bondsroeiers. Verwacht wordt dat onze dames een rood onderonsje met Skoll (vier bondsroeiers) en Laga (drie bondsroeiers, waaronder Inges ploeggenoot) moeten gaan roeien voor de tweede plek. 

In het Heren Gevorderden 8+ veld starten twee Orca boten: een ouderejaars boot en een tweede- en eerstejaars middengroep boot aangevuld met wat ervaren roeiers. De ouderejaars boot wordt voorgeslagen door de ervaren Daan Klomp (don’t call it a comeback, hij is er al jaren) en Douwe Rietveld. Daarachter bevindt het powerhouse met iemand die wel echt een comeback in het rood-grijs-zwart maakt. Van de overkant van het kanaal, terug naar het Merwedekanaal, hebben we Oxford Brookes roeier Robbert. Samen met Maarten, Michiel en Pim lijkt de motor in de boot in ieder geval over voldoende PK’s te beschikken om hoog in de rankings te eindigen. De souplesse van Vincent Goris en Mart moet het chassis proberen in toom te houden voor stuurvrouw Aniek.

De tweede ‘zware’ boot gestuurd door Charlotte heeft een soortgelijke bootverdeling. Ervaring op slag met Joost en oud-lichte Pelle, daarachter Niek, Erik, Vincent de Vries en Valentijn. Als we alleen naar max deadlift cijfers van Erik zouden kijken, komt deze boot vier op één. Met de laatste twee boegen gaat deze boot precies voor 50% uit oud lichte roeiers bestaan. De jonge ‘dawgs’ Sven en Redmer proberen in MGZ het bijvoeglijk naamwoord ‘Big’ te verdienen als boegpaar. Op de lange baan moet deze ploeg prima resultaten laten zien, op de korte afstanden moeten we nog zien of iedereen al genoeg wedstrijdervaring heeft om het hoofd koel te houden. Met een boot gevuld met WKU23 en Henley roeiers lijkt Nereus ook in dit veld ook weer de beste papieren te hebben. 

We vervolgen de voorbeschouwing met de eerstejaars ploegen. In het Lichte heren eerstejaars veld start EjL’21 samen met de beginnelingen boordroeiers van MGL’21. Vorig jaar liet EjL’21 al zien dat ze met de top drie van hun klassement mee konden draaien. Voeg daar nog drie ervaren roeiers van MGL toe en dan zou het alleen maar harder moeten gaan. Van hun grootste concurrenten van vorig jaar, doet alleen Laga nog mee in een combi boot met Proteus. Als de ouderejaars – die vorig jaar alleen maar gesculld hebben – niet snoeken, zien we deze boot wel een blik winnen. 

In het Dames eerstejaars veld start een volledig EjD’21. Trijntje en Lara mochten afgelopen Amstelbeker al een aantal keren oefenen op de 750 meter en de rest van de boot doorloopt ‘gewoon’ middengroep selectie. Nereus en Njord vormen een groot obstakel voor het verkrijgen van het blik, maar de H4K is hoe dan ook goed voor het verkrijgen van meer wedstrijdervaring en een boel lol.

Last but not least hebben we een combi van Okeanos, Euros, Viking en Orca dat in het Zware eerstejaars veld start. Met Jos, Nederlands junioren kampioen in de 8+, aan boord beschikt de boot in ieder geval over veel talent. Onze Orca nestor Coen weet als geen ander hoe de Amstel eruit ziet en kan de rest hopelijk naar een mooie plek in het veld leiden. Gezien de te overbruggen afstand tussen Utrecht, Amsterdam en Enschede, weten we niet precies hoe vaak er samen is getraind. en kunnen we dus weinig zeggen over hun kansen. Hopelijk zijn ze niet té hard gegaan tijdens de evenementen van de ARCO periode. 

In het Clubachten veld stuurt Orca twee boten per geslacht. De dames talentenacht neemt het op tegen de ervaren ‘Ultra 8’. Uit bronnen is vernomen dat de talentenacht afgelopen periode maar 1x in de wedstrijdopstelling heeft getraind. Gelukkig komt 7/8ste van deze opstelling uit de Dames Clubacht van vorig jaar. Alleen Danique zal haar wedstrijddebuut maken in de acht. Deze talenten krijgen te maken met de zelf gedoopte ‘Ultra 8’ bestaande uit alleen maar ervaren dames. Zwaai vooral even als je onze wedcom van vorig jaar, Pien, langs ziet roeien. De andere concurrentie bestaat uit burger verenigingen, wat het voorspellen alleen maar lastiger maakt. Je weet nooit of zo’n vereniging haar beste junioren of een groep middelbare vrouwen stuurt. Maar gezien de invulling van beide ploegen, moet top drie een reële inschatting zijn. 

Bij de heren vinden we soortgelijke strijd: de zware talentenacht neemt het op tegen een ploeg met oud-wedstro’s. De talentenacht bestaat voor een groot deel uit HCL’21 roeiers, met Florens, Daan en Pieter die hun achten debuut gaan maken. HCL’21 liet vorig jaar al zien goed te zijn in lange afstanden met een overwinning op de 4,5 kilometer van de PEiL. Hun coach zegt dat top tien varen, en dus doorstromen naar de 5 kilometer van zondag er dik in zit. Hopelijk kunnen ze hun lange afstands trucje weer herhalen. De ‘Zware ploeg met drie pikken van licht’ heeft last minute een vervanger moeten regelen in de vorm van Sylas van EjL’21. Gelukkig heeft Sylas niet heel veel trainingen gemist. Nu de verdeling tussen oud lichte en oud zware roeiers precies 50/50 is geworden, kan de boot alleen maar nóg soepeler lopen. We durven wel te wedden (voor €50) dat beide boten hard genoeg varen om zondag de 5 kilometer te mogen varen. Ook bij de heren is het veld gevuld met onbekenden. Aegir lijkt met een aantal wedstrijdroeiers die vorig jaar nog actief waren, de beste papieren te hebben. 

In een Bedrijfs 8+ veld met één inschrijving, lijken drie afstandsoverwinningen een zekerheidje. We feliciteren Hillhorst alvast met hun overwinning! Als laatste stuurt Orca een lichte dame naar de Amstel. Jonna gaat een Dames Veteranen C dubbel viertje over de Amstel sturen. Nogmaals, we hebben echt nul kennis over burgerverenigingen, dus hier kunnen we geen voorspellingen over doen. Als Jonna ze de wedstrijdroeiers mentaliteit kan overbrengen, dan zien we ze wel winnen?