De keuringsdienst van koffie (to go)

Als student is er één drankje essentiëler dan bier: koffie. Deze zwarte substantie sleept jou door je deadlines, geeft je nét die extra booster of dat extra ‘verwen momentje’. Maar, waar haal je als student nu de beste koffie? De Blikredaxi zocht het voor je uit. Wij gingen langs bij vier essentiële koffie to-go plekken in Utrecht en beoordeelden de koffie op smaak, prijs/kwaliteit en klantervaring. Dit deden we zowel voor de normale zwarte koffie als ook voor de cappuccino*: voor iedere koffiedrinker wat wils! 

Plus Voorstraat

Koffie

Smaak
Stiekem ben ik deze test ingegaan om de koffie van de Plus bekender te maken. Tijdens pauzes, waarin ik te lui ben om zelf koffie te zetten, ga ik naar de Plus voor mijn bakkie. De smaak is stevig, zoals een echte kop koffie hoort te smaken: donker gebrande koffie met veel ‘koffiesmaak’. De gebruikte zakken biologische koffiebonen worden trots achter de machine gestald, alsof ze willen pronken met wat van goede shit ze in hun machine doen. En terecht. Drink ‘m wel snel op! Want als de verrassend goede crèmelaag weg is, merk je toch dat de koffie een beetje waterig is.

Prijs/kwaliteit
Voor €0,50 een versgemalen koffie van biologische koffiebonen met gratis onbeperkt koffiemelk en suiker. Het kan haast niet beter!

Klantervaring
Het apparaat heeft soms kuren. Soms doet de melkschuimer het niet meer, soms heeft het betaalapparaat geen verbinding. Alles wordt meestal wel binnen een dag gefixt. Voor de rest doet het wat het moet doen: je kan zonder sociale interactie een kop koffie scoren.

Bonuspunten:

  • Ze hebben echt veel keuze! Chocomelk, latte macchiato’s, espresso’s, alle dingen die je nodig hebt kan je er vinden. 

Cappu

Smaak
De cappu van de Plus Voorstraat smaakt romig. De koffie blendt goed met de melklaag zoals een échte italiaanse koffie betaamd. Toch bestaat de cappuccino uit koemelk met een hint van koffie in plaats van koffie met koemelk. Al met al, zeker geen slechte ervaring. (geen havermelk beschikbaar)  

Prijs/kwaliteit
Met de luttele prijs van 1,- is de prijs/kwaliteit verhouding van de cappu Voorstraat erg goed. Alle benodigde koffie accessoires zijn verder in geruime hoeveelheid aanwezig, denk aan verschillende maten bekers, roerstaafjes, honing, suiker etc.

Soms zijn de grote bekers niet beschikbaar

Klantervaring
Op maandag rond 13.00 stond er bij de Plus Voorstraat geen rij. Er was een snelle doorstroom, je hoeft dus niet lang te wachten. Er is wel weinig plek om binnen te staan. De Plus Voorstraat is daarom niet aan te bevelen bij stromende regen.

Bonuspunten
+ je hoeft bij de Plus Voorstraat met niemand te converseren
+ er staan duidelijke bordjes met instructies en de knopjes op het apparaat zijn helder
– als je nog boodschappen wilt doen moet je met je koffie door de winkel

Spar Uithof

Koffie

Dan krijg je dit als je een grote cappuccino neemt (Viefs schuld, niet die van de Plus)

Smaak

Met een soort kunstmatige/chemische crème laag proberen ze te maskeren dat ze eigenlijk thee met koffie smaak serveren in plaats van echte koffie. Het smaakt heel erg naar koffie, op een verkeerde manier. Zoals een docent van middelbare leeftijd ruikt nadat hij/zij een hele pauze lang alleen maar lerarenkamer koffie heeft gedronken en geen kauwgompje heeft genomen. Of ben ik de enige met deze associatie? Anders smaakt het ook naar te aangelengde limonade.

Prijs
Je kan met een speciale sticker en je eigen beker, korting krijgen. Maar dan is het nog steeds een matige prijs/kwaliteit verhouding. Je krijgt wat meer koffie dan bij de Plus, maar dat maakt het nog steeds niet goed.

Klantervaring
Het is wel goed dat ze korting geven als je zelf een beker meeneemt. Dat maakt het wat duurzamer!

Cappu

Smaak

De schuimlaag van de Spar cappu kan ook wel omschreven worden als een bubbelige kleilaag. Door de stevige schuimlaag blijft je roerstaafje kaarsrecht overeind staan. Wil je de melklaag en koffie mengen? Dat kan niet, na vijf minuten roeren zijn de koffie en melk weer van elkaar gescheiden. ‘Het lijkt wel scheerschuim’, aldus recensent Remy Chou. De koffie heeft verder een wat bittere afdronk. Je drinkt wel meer koffie dan melk. (havermelk beschikbaar)

Gratis scheerschuim bij je cappu.

Prijs kwaliteit  
Met 1,25 is de koffie van de Spar nét iets duurder dan de Plus. Je krijgt iets meer koffie in je bekertje. Als die koffie je doet denken aan een scheikunde proefje waarbij de twee vloeistoffen maar niet willen mengen, is het maar de vraag of je er 1,25 voor over hebt.  

Klantervaring
De Spar Uithof is een wat drukkere plek. De icoontjes op het scherm zijn wat klein en de koffie accessoires liggen in wat smoezelige bakjes onder het koffieapparaat. Wel goede muziek!

Bonuspunten
+ je kunt eerst boodschappen doen en daarna je koffie halen
+ je kunt xtc doen tijdens je koffiepauze op de techno van de Spar
– je kunt xtc doen tijdens je koffiepauze op de techno van de Spar.

UBinnenstad

De UBinnenstad heeft twee soorten koffie: de goedkopere instant versie en een duurdere ‘beans of coffee’ versie.
Instant koffie

Smaak
Het eerste wat je proeft is de smaak van hopjes, die koffie snoepjes. Het smaakt naar koffie, op de meest generieke/basic mogelijke manier. Het is de smaak die toegevoegd wordt aan vla of yoghurt of gebak, als je iets naar koffie wilt laten smaken. Een ideale start voor eerstejaars studenten die nog nooit koffie hebben gedronken of koffie nog niet lekker vinden. Een boost in cafeïne voor de minst ‘offensive’ koffiesmaak. Het is niet vies, het bestaat gewoon.

De crème ziet er chemisch uit, maar wat verwacht je anders van UB koffie. Het hoort bij de experience.

Prijs
Voor €0,55 kan je weinig klagen. Als je iemand met een personeelspas kent, dan is de koffie gratis. Tip: bij de geneeskunde faculteit is het altijd gratis.

‘Beans of coffee’ koffie

Smaak
De naam van de duurdere variant doet vermoeden dat je koffie krijgt van versgemalen ‘beans of coffee’. Het smaakt jammer genoeg meer naar snelfilterkoffie. De smaak is zacht en niet zo bitter. Het ruikt naar pure chocola, maar de geur verdwijnt snel. De crèmelaag lijkt wat kunstmatig en is ook snel weg. Er blijven stukjes gemalen koffie aan de onderkant van je beker liggen. 

Prijs
Voor €1,10 is het één van de duurdere selfservice koffies. Het is het niet echt waard: voor de smaak doe je het niet, als je gewoon cafeïne wilt, kies dan de instant koffie.

Klantervaring
Net zoals alle plekken hiervoor: je hoeft met niemand te converseren voor een kop koffie. Als je dat wel wilt, is het koffiezetapparaat de perfecte plek om met andere studenten te praten. De benaming ‘beans of coffee’ voor de versgemalen bonenkoffie klopt toch niet? Het klinkt alsof het meerdere keren door Google Translate is gegaan. Misschien vermijden ze hiermee een rechtszaak als blijkt dat het eigenlijk geen ‘freshly ground coffee bean’ – koffie is. Of iemand is te lui om het aan te passen.

Cappu

Smaak
Dit is de standaard eerstejaars psychologie student onder de koffie’s. Een instapkoffie voor de niet koffiedrinker. Door veel suiker en een mokka-achtige smaak proef je bijna niet dat dit échte koffie is. Dit is meer de smaak van koffie aroma, zoals in koffie ijs of koffie likeur. Ook missen wij de melk laag. Een crème laagje van melkpoeder is niet cappuccino waardig. Het oordeel luidt dan ook: écht vies! (geen havermelk beschikbaar)

Prijs/kwaliteit
Afzetters! Je betaalt 1,10 voor een erg klein kopje. Het apparaat staat wel dicht in de buurt van je studieplek/collegezaal.

Klantervaring
De doorstroom bij deze koffiezet apparaten is erg hoog. De apparaten zijn helaas ook erg gevoelig voor een error. Dit kan ervoor zorgen dat je erg lang moet wachten. 

Bonuspunten
+ dicht bij je studieplek
+ je hebt je koffie erg snel
– erg duur voor de hoeveelheid koffie aroma
– ‘beans of coffee’

De Ontdekking 

Koffie 

De koffie die we hiervoor gedronken hebben, zijn allemaal waterig in textuur. In tegenstelling tot deze koffie: deze heeft body! Het heeft de consistentie van melk, wat goed is. De verschillende smaken van koffie komen goed naar voren: een beetje zuur, een licht bittertje, zoete smaak van amandel. De smaak blijft hangen, waar je in dit geval wel blij mee bent. De crème laag is een blijvertje, zelfs nadat het wat afkoelde.

Prijs
€2,55 is ‘by far’ het hoogst. Je krijgt zelfs een kleiner kopje koffie vergeleken met de rest. Maar het compenseert met de smaak. 

Beker halfvol, maar de smaak is vol

Klantervaring
Als je echt genoeg hebt gehad van studeren, dan is de Ontdekking een goede plek om even op te laden. Lees een krant of geniet gewoon van de aankleding. Bewonder hoe de barista aan de slag gaat met jouw bestelling.

Cappu

Smaak
De cappu van de Ontdekking heeft een bewegelijke schuimlaag. Het aroma is zacht en zoet en streelt over de tong. De cappu is op een goede temperatuur en drinkt lekker weg. Cappu zoals cappu hoort te zijn: de schuimlaag blijft mooi op de koffie liggen en de smaak is rijk met hinten van chocolade en noot. (havercappu beschikbaar)

Prijs/kwaliteit
De Ontdekking cappu is met zijn 3,00 in verhouding erg duur. Het wordt aangeraden om deze cappu te kopen voor het ‘verwen momentje’.

Klantervaring
De ontdekking weet wat een klantervaring is. Aardige medewerkers schuimen je cappu voor je op terwijl je zelf door een er duur uitziend tijdschrift kunt bladeren bij het licht van een geurkaarsje in een warm-houten omgeving. 

 Bonuspunten
+ aankleding van de ontdekking
+ aardige medewerker die de koffie voor je maakt
+ een échte ontdekking

–  je moet daadwerkelijk converseren met iemand om een koffie te krijgen.

*  de cappucino had in dit geval koemelk, waar een havermelk optie beschikbaar was is dit aangegeven. 

Winnaar: De Plus Voorstraat. Voor €0,50 heb je een prima kop koffie, voor €1,- ook een prima cappuccino. Je kan met deze prijzen niet klagen, ook omdat het echt versgemalen koffie is.