Voorbeschouwing H4K 2022

Door Remy Chou

12 maart 2022, onthoud die datum. Het is namelijk de datum waarop Nederland, voor het eerst sinds het begin van de corona crisis, eindelijk weer volledig kan genieten van een normale roeiwedstrijd. Probeer even alle andere heisa te vergeten en geniet van één van dé mooiste roeiwedstrijden van het jaar. Voor de Orcanen onder ons die al twee jaar lang, alleen nog maar in de wandelgangen wat vaags hebben gehoord over de wedstrijd, een korte uitleg:
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn het vier afstanden in één wedstrijd. In volgorde: zaterdag 2500 meter, direct opgevolgd door een 250 meter sprint. Op zondag een 5000 meter en later op de middag nog een 750. Voor de clubvelden is het eigenlijk maar een driekamp, de 750 meter wordt niet gedaan. En als je op zaterdag niet hard genoeg vaart, mag je de 5000 meter niet starten. Ach ja, dan hoef je tenminste niet 5000 meter te roeien, en krijgt hoe dan ook een H4K glas mee naar huis.

We trappen het weekeinde af met twee damesclub achten. De daadwerkelijke Dames Club8+’22 en Scrambled Leggs. Voor de Dames Club8+’22 gaat dit de allereerste wedstrijd worden, altijd spannend vooral voor een vrijwel onervaren ploeg. Stuurvrouw Laura Evers kent alle hoeken van de rivier wel al, ze heeft de herfsteditie al gestuurd. Met een pak extra ervaring erbij, hopen we dat uitwijken voor een naderende boot dit keer niet nodig is. We hopen dat menig boten juist voor hun moeten wijken.
Scrambled Leggs, een volledig self-sufficient compo-acht, heeft een stuk meer ervaring in hun boot zitten. Oud EjD roeier Sacha Dral aangevuld met Dames Club8+’20/21 en Emma Scheffers. Het is nog wachten hoe goed hun trainingen zijn verlopen en of iedereen nog voldoende conditie heeft om de 2500 meter keihard te roeien. Het is hoe dan ook een goede start van hun bokaal.
Tegenstand verwachten we van onze burger buren: Viking. Oud-Orcaan en Europees universiteiten-kampioenschap roeister, Evi Nijhof zit daar de boot voor te slaan. Daarnaast zijn de thuisroeiende verenigingen Skoll en Nereus traditioneel sterk.

Scrambled Leggs

Dé compo-acht was niet alleen voor de lol aanwezig op Amstel trainingsweekend. Oké dan, misschien een beetje. Wat in het begin door iedereen als een grap werd gezien, bestaande uit een groep roeiers van >40 Orcanen, is onder de begeleiding van Jonas uitgegroeid tot een vast roeiende ploeg. Onder toeziend oog van Anton Out, kan het bijna niet slechter gaan dan de ploeg die Anton voor het laatst heeft gecoacht op de H4K.
De Heren Club8+’22 heeft tijdens de afgelopen Evcie bumping een dijk van een afstand neergezet, wat veelbelovend is voor de 2500 meter. Vele griepjes hebben de jongens wat minder fit gemaakt, dus de vraag is of ze alles er uit kunnen halen dit weekeinde. Ook hier zijn Nereus altijd een lastige ploeg om te verslaan. Proteus-Eretes weet elk jaar ook een goede clubacht te bouwen, want zoals een Proteër ooit zei: “Omdat je toch niks anders te doen hebt in Delft, ga je maar gewoon heel veel roeien.”.

HCl8+’22

Van de jonge dames en jongens, gaan we naar de vedettes, de gelouterde roeiers, de door roeihalen gehouwen mannen: de veteranen. Zoals je bij het lichte roeien een gemiddeld gewicht moeten bereiken met je boot, moet je bij het veteranen roeien een gemiddelde leeftijd bereiken. De inschrijvingen voor deze H4K lopen van categorie A (vanaf 27 jaar) tot categorie H (gemiddeld minstens 70!!). In de A categorie start een Orca boot gevuld met oud-wedstrijdroeiers. Deze boot heeft welgeteld drie roeiers in de boot die in Orca’s ergo 10 tien staan. Tot voor kort waren dit er nog vier, maar Pim’s PR heeft Jort er jammer genoeg uit getrapt. Deze boot zien we hoog eindigen, maar veel tegenstand krijgen van Nereus/Hoop en Maas/Willem III.
Juliette Verschoor stuurt ook nog een Okeanos/Amstel acht. De nummer twee in hun boot, Martijn, heeft ooit brak nog keihard gewonnen van EjLD’21. Dat belooft veel goeds.

Over EjLD gesproken, EjLD’22 gaat met een sterk gevulde vier aan de start verschijnen. Drie van de vier dames hebben of in de sterke Club4* van vorig jaar geroeid of hebben al een jaartje EjLD erop zitten. We verwachten op de lange afstanden dat er goede tijden neergezet worden, de sprint is nog een grote onbekende voor de dames. Ligt er een langeafstands blik in het verschiet? Florieke valt tevens in bij Nereus. Een eerstejaars combi boot is altijd lastig, maar altijd goed voor de ervaring.
Van de eerstejaars, gaan we over naar de ouderejaars lichte dames. Ze starten in het DE4* veld, dus ook met ‘zware’ dames. Aan boord: een Proteër waarmee Jonna ook al het EK Orca recordhouder op de ergo. We verwachten een mooie strijd voor de podiumplekken tussen Njord en Skoll (gestuurd door Orcaan Sander Quast) bij de zware dames. Bij de lichte dames is de boot van Nereus/Skoll/Aegir een sterke tegenstand.

Lichte Dames’22

Van 4*’en, gaan we weer over naar de 8+’en: Dames’22. De dames hebben op de bumping een goede tijd neergezet, wat een goed gevoel met zich mee brengt. Het doel blijft echter realistisch op dit moment van het seizoen: hun eigen, beste race varen. Eén ding is wel realistisch, Triton blijven ze met redelijke zekerheid voor.
Hun blok wordt gevolgd door MGD’22 in het Dames gevorderde 8+ veld. Het is een sterk gevulde acht. Nederlands kampioen Wia slaat de boot voor met daarachter een paar dames waar je roeiend Nederland wel bang maakt. Lisanne en Lydia hebben al een jaar het ritme van Wia in de 4- kunnen volgen en worden aangevuld met de ervaren middengroepers Bibianne, Roos en Sophie. Ook de familie van der Pijl mag opdraven: laten we hopen dat hun familieband het roeien beter maakt. Veel kunnen we nog niet voorspellen i.v.m. een groot aantal internationale ploegen, maar de verwachting is dat er top 5 gevaren kan worden.

Dames’22

Alle dames zijn nu geweest, tijd om weer verder te gaan met de mannen. Het is op dit moment ongeveer 14:00 en de mannen van licht mogen gaan wegen. Dat betekent dat ze waarschijnlijk pas rond 14:30 hun eerste eten (en benodigde zout) mogen nuttigen. Vooral bij de Eerstejaars wordt er goed gecrasht. Maar onder toeziend oog van ervaren crasher, coach Thijs, lijkt de inweegwedstrijd goed te verlopen. Veel coronagevallen/scares hebben de ploeg afgelopen weken doormidden gebroken, wat het voorspellen lastiger maakt. Maar je weet: als je ziek hard moet crashen, beschik je wel over een aantal goede grote units van lichte pikken. Ik kan geen verwijzing verzinnen naar CAT, dat mogen ze zelf doen op hun insta.
In het gevorderde veld start een combi van Argo en Orca. Beide verenigingen worden gecoacht door onze profcoach, dus we zijn benieuwd of het hem gelukt is om de haalbeelden wat meer naar elkaar toe te brengen. Vorig jaar kwamen de jongens van Argo nog goed mee in het eerstejaars veld. Samen met onze roeiers van EjL’21 wordt het hopelijk een mooie pot. We verwachten echter dat onze donkerblauwe buren met de winst vandoor gaan.


Het, theoretisch, hardste hebben voor het laatst bewaard: zware mannen. En we starten af met eerstejaars Zwaar. Deze boot gaat best hard. Dit zagen we bij de bumping al. Qua trapvermogen zit het ook wel snor. Hun 2k ergotests van afgelopen maand gingen goed, met een uitschieter van Bartho naar 6:10(!). Iets wat menig middengroep roeier nog niet lukt. Ervaring putten ze uit een combinatie van jeugdroeiers, oud-clubachters en oud-EjZ. En oh ja, Mart van MGZ roeit ook mee. Lonkt er een afstandsblik? “Dom pompen amice”, “‘vo Zwaar”, “graven”, “gaskraan”.
Naast deze acht hebben we ook nog een Utrechtse combiboot in het HEj veld: Tijn, Jelle, Jesse en Lou zullen samen met een aantal Triton jongens de Amstel bevaren. Op dit moment zoeken ze nog een invaller vanwege een coronageval. Interesse om in de legendarische ‘vobo te roeien? Stuur een DM.

Zwaar’22