Voorbeschouwing Winterwedstrijden 2023

Aanstaand weekeinde vindt dan eindelijk de officiële aftrap van roeiseizoen tweeduizenddrieëntwintig plaats. Dit gebeurt met niet zomaar een wedstrijd, maar met de Winterwedstrijden. In negentienhonderdzesenzeventig ontsproot de Winterwedstrijden aan het brein van de KNRB die, veilig binnen de verwarmde ring van onze hoofdstad, behoefte had aan brute en grimmige selectietesten. De organisatie ligt net als tijdens de eerste editie in de handen van onze vrienden van Proteus-Eretes. Dit zijn echter wel ietwat zwakke vrienden, wat ertoe heeft geleid dat er een kilometer van de oorspronkelijke afstand van zesduizend meters is gehaald. Rest ons dus een bumping (botsing, zo u wil) van vijfduizend meters met een zeer nauwe band met het koningshuis! In de ons bekende jaartelling is het namelijk driemaal voorgekomen dat de wedstrijd is geannuleerd als gevolg van de vorst. Da’s een leuk grapje hè?  Zo ziet u maar, het ietwat armetierige Delft en de Schie herbergen een opzienbarende geschiedenis.

Onze schitterlijke vereniging trekt met een ware armada richting het, met openbaar vervoer, schie(r) onmogelijk bereikbare Delft. De vooruitzichten zijn veelbelovend over de volledige linie en wij lichten u graag toe wat onze roeiende en sturende krachtpatsers op het water zullen leggen!

Damesch

De voorbeschouwing brengen wij op gang met een analyse van de dames. Niet alleen omdat we anders gesteggel krijgen rondom wokisme, maar bovenal omdat het gewoonweg leuk is om lekker roeiende ploegen te bespreken. Op zaterdag start EJD in het eerstejaars veld de eerste serieuze test van dit jaar. Hoewel het bij voorbeschouwingen altijd speculeren blijft, geldt dit extra voor de eerstejaarssecties, daar wij nog weinig wedstrijden van hen hebben mogen aanschouwen. Echter, moge de sparsessies op ons eigen Merwedekanaal ons van enige indicatie voorzien, kunnen we niet anders dan verwachten dat deze olifantenboot (niet red.) zeker een aantal bootjes zal gaan verpletteren. Verder zal Phocas een dark horse zijn in dit veld, aangezien onze geelzuchtige vrienden uit Nimwegen een handje geholpen worden door onze EJD, waar Syl in hun eerstejaarsdamesacht zal stappen. Verder zullen de dames hun weekend-OV optimaal benutten en zondag voor een tweede keer de Schie bestormen, in het DB8+ veld. 

Dag dames! De dames van MGD gaan in meerdere nummers in de aanval. Allereerst is daar de 8+ die in het Elite veld de strijd aanbindt met lichtblauw schorriemorrie uit Leiden en die ene vereniging uit Amsterdam die iedereen altijd vergeet. Het belooft een spannende aangelegenheid te worden, gezien het feit dat zowel Njord als Okeanos uitstekende boten sturen. Daar staat echter tegenover dat onze acht (Bibianne, Chaja, Floortje, Hanna, Lydia, Roos, Trijntje en Vera, gestuurd door Aniek) zowel wattage als souplesse kan overleggen. Langzaamaan wordt al toegewerkt naar die heerlijk lopende boot en er kan dus zomaar een leuke verrassing in het vat zitten voor Orca. Lydia en Trijntje zullen eveneens de winst betwisten in de DG2-. Het is hun eerste wedstrijd samen in dat nummer, dus het blijft koffiedik kijken maar als we de resultaten van de sparsessies erop naslaan kunnen wij niet anders dan concluderen dat er zeer veel snelheid in die boot schuilt! Houdt het dan al op? Zeker niet! Lisanne start in het DE1x veld om zich nog wat verder in de picture van de bond te roeien. Deze dame is niet bang voor wat competitie en kan gedurende langere periodes waanzinnige wattages op het water leggen. Wij zien uit naar haar verrichtingen! De ingeschreven boot in het DE4* veld boezemde dusdanig veel angst in bij potentiële competitie dat niemand anders zich durfde in te schrijven. Derhalve is deze boot uiteengegaan in twee boten in het DB2x veld. Niemand minder dan Lara en Eline zullen vier riemen ter hand nemen en raad eens, voormalig light ladies Mette en Iza doen dat ook! Mette, Iza en Lara hebben al wat scullervaring opgebouwd terwijl Eline grote stappen aan het zetten is. Tel daarbij op dat dubbels sowieso machtig mooi zijn en wij voorzien spektakel van de damesch!

Lichtgewicht damesch

Thans volgen de (verwachte) avonturen van de lichte dames. Een tamelijk compacte sectie maar met een hoge concentratie aan spier- en wilskracht en gebrek aan gemiemel getuige de forse trainingen van deze dames. Dat levert een aardige formule op voor potentieel succes (want zoals Descartes altijd stelde: succes = spier * wil – miemel)! EJLD zal aan de start verschijnen in de welbekende dubbelvier-met. Dat gebeurt alleen op de zaterdag, de dames zijn zelfs gefocust in het uitzoeken van hun strijdmomenten. Sinds het laatste traika heeft de ploeg helaas wel te kampen gehad met fysieke malaise, maar ook dat is roeien. Wij raden aan om voldoende met cottage cheese gevulde puntpaprika’s te verorberen om deze malaise het hoofd te bieden. Onze scouts hebben de dames bezig gezien en zijn vol vertrouwen dat er ontzettend hard en technisch gestampt gaat worden. Net zo leuk is het verhaal van Arwen, het 1.68 meter grote powerhouse start in de skiff tussen de niet inwegende dames. Ze heeft een prachtige beheerste haal waar veel kracht achter schuilt, houd haar in de gaten! Vanuit MGLD starten Rozemarijn, Hanna en Tosca. Voor de variatie starten ze allemaal in verschillende skiffvelden, echt helemaal leuk. Rozemarijn zal volle bak gaan in het Senioren-B veld voor een ‘mooie pot roeien’, zoals de even legendarische als aimabele Robert Lücken zou zeggen. Hanna daarentegen trekt ingewogen ten strijde in het Lichte Dames Beginner veld om eens te kijken hoe de vlag er daar bij hangt. Ondersteboven, kunnen wij ons zo voorstellen. Tosca valt het Dames Elite veld aan en gezien haar uitmuntende prestaties van de afgelopen jaren maar ook zeker de laatste maanden, is de verwachting dat zij bovenin ontzettend hard gaat uithalen. Op zondag zullen Hanna en Rozemarijn ook nog eens de krachten bundelen in de dubbeltwee. Zij zullen dit seizoen het developmentklassement starten en gebruiken deze wedstrijd dus als voorbereiding daarop.

Zwaere heeren

Ons zware gespuis zal ook acte de présence geven op de Winterwedstrijden en het zwaarder gebouwde plebs bestrijden met alle kracht die in hun corpulente lijven schuilt. EJZ start laat op zaterdag, waarschijnlijk onder het mom van ‘wat goed is komt ergens achteraan in het blokkenschema’. Het coachkader wist ons te melden dat de laatste zware overwinning van tweeduizendelf is en een twaalfjarig jubileum van die winst zou natuurlijk alleraardigst opgeluisterd worden door nieuw gejubel op de finish. De zenuwen zijn er op de Vikingbumping uitgeroeid, dus de focus kan nu op lange stukken, lange klappen afgeven in het Delftse golfslagbad. Op zondag doen de mannen het nog eens dunnetjes (?) over maar dan in het eerste blok! 

Op de zaterdag zal MGZ in drie 2-’s aan de start verschijnen in de HG 2-. Voor Pjotr en Jasper zal dit hun eerste wedstrijd in de 2- zijn. De heren roeien pas een maand samen, maar doen dit zeker niet onverdienstelijk, dus wie weet komt er nog een mooie verrassing voort uit de mannen die comfortabel de rol van de onderhond vervullen. De andere 2-’s zullen gevuld worden door de ouderejaars, in de duo’s Niek & Mart en Douwe & Robbert. Het belooft een spannende strijd te worden: waar Douwe en Robbert op papier sterker zijn (en op ergo’s, zo denken wij), hebben Niek en Mart meer kilometers met elkaar gemaakt. Het zal in ieder geval niet mogen verrassen als we beide boten in de bovenste regionen van het veld zien eindigen.

Op de zondag zullen de ouderejaars 2-’s hun krachten bundelen in de HG 4+ veld, onder stuurbegeleiding van Lotte. Ook hier zullen zij goed voorin mee kunnen doen om de knikkers. De grootste tegenstand zullen zij hier treffen in de Oude Vier van Proteus. Maar goed, wat zegt dat, van een vereniging die de Varsity nog voor een eerste keer moet winnen. In hetzelfde veld start ook de 4+ met Jorrit, Michiel, Redmer en Bartho, gestuurd door Charlotte. Door wat blessures hebben zij misschien niet de voorbereiding gehad die ze wilden, maar goed, voorbereiding is onbelangrijk zolang je maar op tijd catcht, aldus PC Navi. Als laatst zal MGZ ook nog twee skiffs de Schie op sturen. Voormalig jeugdroeier Jelle zal na een jaar boordroeien bij EJZ de scullriemen weer oppakken om zijn eerste skiffwedstrijd voor Orca te starten in de HB 1x. Hij zal hier vergezeld worden door Erik, die na afgelopen week een 2k-pr van 6:13 te hebben getrapt een gouden toegangsticket heeft bemachtigd tot het First Team, ‘Erik doe rustig’. Dit moge als bewijs dienen dat Erik dit seizoen een zeer goede kans maakt om zijn eerste scullblik te bemachtigen.

Lichtgewicht heeren

Licht, but not least, the last.. eh, lichten. Na een wat moeizame periode heeft EJL in Tilburg het licht gezien (HAHA) en kreeg hun haal er een paar centimeters bij, wat zich toch maar mooi vertaalde naar extra schnelheid. Het stelt dus gerust dat de mannen zich op onbekend water varend weten te houden. Aan de lichte heren dus de eenvoudige taak om de positieve trend vast te houden. En dat mogen ze gaan doen zonder invallers, wat volgens hun coaches, gezien de vele blessures, een klein wonder genoemd mag worden. Waar blessures ook hun tol hebben geëist is bij MGL, maar dat mag de winterpret zeker niet drukken. Welgeteld drie skiffs zullen ten tonele verschijnen… Nietgeteld trouwens ook. De verwachtingen voor Niels, Ouwe Nel, zijn niet afwezig, ook gezien de dunne bezetting van het LHG 1x veld. Nu moet gezegd worden dat Niels zich meer bekwaam voelt in sprintachtig gekloot, dus zo lang hij zich de wedstrijd maar voorstelt als een 10x500m, moet een blik binnen handbereik zijn. Niels, Junior, en Kai zullen de riemen kruisen in het LHB 1x veld. Waar Kai kan bogen op een inmiddels aardige bak aan ervaring en enorme progressie in de wintermaanden, zal BabyNel het van zijn druistige enthousiasme en aanleg moeten hebben. De verhoudingen qua watts per kilo zitten wel snor, wij kunnen geheel onbevooroordeeld dan ook stellen dat wij vuurwerk verwachten van deze drerries.

Alles bij elkaar mogen wij spektakel, hard roeien, gespetter en agressie verwachten van al onze roeiers en stuurtjes. Keihard erin en alles voor de winst!

Ideeën voor de volgende voorbeschouwing? Leuk.

Was getekend,

Prof. dr. S.W.A. van ’t Hag | Bijzonder hoogleraar Voorbeschouwingskunde aan de UvA

Prof. dr. M.P.A. Landweer  | Emeritus hoogleraar aan de UU en meester Speculeerrecht