Voorbeschouwing H4K 2023

Om te kunnen tippen aan de voorbeschouwing geschreven door mijn concullega’s Prof. dr. M.P.A. Landweer en Prof. dr. S.W.A. van ‘t Hag, moest ik mij als opper-burger weer onderdompelen in het studentenleven. Een goed beginpunt is de ‘Corpsliederen’ Spotify playlist, en met name het nummer ‘Amsterdam Is Anders’, uitgevoerd door de leden van de A.S.C. en A.V.S.V. In dit nummer wordt gesproken over waar men aan denkt bij een studentenvereniging. Simpelere zielen benoemen in de intro van dit nummer de volgende dingen als hen gevraagd wordt waar ze aan denken bij studentenverenigingen: ‘Goudvissen doorslikken’, ‘Gekke tattoo’s zetten ofzo’ en ‘Hele erge dingen gewoon’. Maar studentenverenigingen, en met name studenten roeiverenigingen, zijn veel meer dan dat! Iets wat het nummer mooi opsomt.

Prachtig voorbeeld: de Heineken Roeivierkamp, een primeur toen het voor het eerst werd georganiseerd. Een idee van een stel studenten om het roeiseizoen te verlengen, wordt uiteindelijk de eerste klassementswedstrijd die georganiseerd wordt over twee dagen en over vier afstanden. De formule, gebruikt om de tijden over de afstanden om te rekenen naar één vergelijkbare eenheid van roei-prestatie, wordt zelfs door de schaatssport overgenomen. Want studenten in Amsterdam Zijn Anders, en daar vloeien vernieuwende ideeën uit. Iets dat trouwens voor de gehele studentenpopulatie geldt.

We trappen de wedstrijd op zaterdag om 9:30u af met de Dames Clubacht. Deze ploeg wordt door Orca vaak goed vertegenwoordigd in het klassement. Zodoende ook dit jaar. Met een sterk optreden op de Head dat leidde tot een derde plek, lijkt Orca weer over een talentvolle lichting dames te bezitten. Waar tijdens de Head de ervaren Sander Quast het stuur in handen had, maakt hij nu plaats voor de talentvolle Emma Verstappen. Met haar achternaam en een extra dosis ervaring van de roeisters, zien we de Damesch op de 5000 meter hun tegenstanders voorbij racen. Alleen moet deze afstand wel verdiend worden door op de 2500 en 250 meter hoog genoeg te eindigen. Weten ze hun lange halen om te zetten in de explosieve en kortere halen die nodig zijn voor de 250 meter? Grote kans van wel. 

Daarna starten hun tegenhangers: de Heren Clubacht. Met een goede 3k tijd tijdens de Head, hebben ze laten zien vooral op kortere stukken te kunnen domineren. Jammer dat de Head 8k was, maar dit is perfect voor de 2500 en 250 meter. Tempo tikken lijken de jongens in de tussentijd wel onder de knie te hebben gekregen: uit betrouwbare bronnen is vernomen dat hier veel op is getraind en dat ze zelfs tempo 46(!) gehaald hebben. Of het er mooi uitziet boeit natuurlijk niet, zolang het maar hard gaat en er niet gesnoekt wordt. De VoorbeschouwingCie ziet deze mannen doorstromen naar de zondag, waar de 5k op ze zal wachten. Daar misschien iets minder hard starten en dan de hele afstand domineren! Hopelijk kruipen onze mannen een paar plekken omhoog in het klassement richting de top 5. 

Na dit eerste blok aan studentenroeiers, gaan we over op een aantal burgerboten. Huh, Orca is toch een studentenvereniging? Klopt, maar we hebben ook een aantal fanatiek roeiende bedrijfsroeiers! Met Kantoorhalen en Hilhorst bezet Orca 2/3de van het hele veld. Enkel Proteus stuurt ook een bedrijfsacht. Met ervaren stuurtjes in de vorm van Floris de Jong en Eline Engelen zullen deze boten sowieso de top drie halen. 

Hierna starten onze Master boten: ploegen met een bepaald gemiddelde leeftijd in plaats van gewicht, zoals bij lichte ploegen. De jongste van het stel is een volledige Orca ploeg met gelauwerde roeiers. Deze boot bevat een aantal oud-internationals met misschien wel meer roeiervaring dan alle huidige wedstrijdboten bij elkaar opgeteld. Alleen is het zien of hun 40-urige werkweken nog voldoende ruimte bieden om fit genoeg te worden. Vorig jaar was dat wel het geval toen ze ruimschoots de overwinning pakten, dus nu is het de vraag of ze het dit jaar weer kunnen. Voor de winst moet gevochten worden met de altijd sterke Hoop ploeg en Maas 2.

In de combi van Leyte, Zwolsche, Hoop, Rijnland, SilVia en Skøll, gaan we Sjoerd Hamburger zien. Deze combi boot wordt ook wel de ‘Opbel-ploeg’ genoemd. Als je in het verleden goed genoeg roeide, word je opgebeld met de vraag of je mee wilt doen om de H4K te winnen. Zo ook dit jaar.

Na dit blok aan herenploegen, gaan we weer terug naar waar Orca om bekend staat: sterke dames. Middengroep Dames is dit jaar breed bezet en stuurde op de Head ook al een volledige acht. Daar werd, door deze mix van ervaren middengroepers en tweedejaars, een mooie vierde plek behaald achter respectievelijk Laga, Gyas en Proteus. Van deze ploegen doet alleen Laga mee in dezelfde opstelling, dus in theorie zouden er mogelijkheden moeten zijn om te klimmen in de klassering. We verwachten daarnaast een verhitte strijd met onze buren van Triton, Okeanos en Njord.

De Eerstejaars Dames hebben tijdens de Winterwedstrijden en de Head laten zien dat ze over voldoende roeicapaciteit beschikken om mee te doen voor de knikkers. Bij de Head was het Nereus dat er met de winst vandoor ging, maar toen hadden ze een groter thuisvoordeel. Onze EjZD bezit nu namelijk weer een extra beetje Amstel-ervaring en is helemaal klaargestoomd voor de kortere afstanden. Met een PR op 250 meter, ondanks een snoek, lijkt hun olifantenhaal er steeds beter uit te komen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar we verwachten dat het weer l(A)OEispannend gaat worden in de bovenste regionen van het klassement. 

Misschien nog wel spannender: het DE4* veld. Hierin wordt Orca gerepresenteerd door Wia Ruiter in combinatie met Proteus en Thêta. Deze combi is zeker niet mals: Nederlands kampioen Wia wordt vergezeld door o.a. WK Onder-23 roeisters. Ondanks al deze indrukwekkende accolades, wordt de winst ze niet in de schoot geworpen. De grootste uitdagers zullen Skadi, met ex-Olympische roeier Marieke Keijser, en Njord zijn. De lichte dames combi van Proteus, Vidar en Okeanos kan met wind mee ook hoge ogen gooien. 

We blijven bij lichte scullende dames, maar dan met iets minder ervaring. EjLD zal, vanwege wat pijntjes, opnieuw combineren met Skadi, zoals bij de Head. De dames hebben bij de Head hun domper van de Winterwedstrijden van zichzelf af kunnen roeien, mede mogelijk gemaakt door stuurvrouw Isa, die absoluut de strakste koers van de Amstel schijnt te kunnen sturen. Als eenzelfde koers gereproduceerd kan worden, in combinatie met een 100% toename aan wedstrijdervaring, zien wij de dames hun stijgende lijn doorzetten. 

Het, in absolute tijd, hardst varende blok, simpelweg door het gewicht aan spieren, vindt plaats aan het einde van de dag. Onze MGZ stuurt een, op papier, ijzersterke boot van ervaren jongens aangevuld met talentvolle tweedejaars naar het Gevorderde-B veld. We weten niet hoe het af gaat lopen, maar mogelijk worden er een afstandsblik mee terug naar de A.U.S.R. Orca genomen. Grote tegenstand verwachten we van het thuis-roeiende Nereus, Okeanos en de meestal sterke Britse vereniging Molesey. 

Achter MGZ zal EjZ starten. Tijdens de Head moesten ze wegens uitvallers nog aanspraak doen op de lichtere Poris Binske. Dit keer zal EjZ met vol oorlogsgewicht aantreden om de Head klassering te verbeteren. De roeiers mogen nu dan wel weer volledig fit zijn, des te anders is de situatie bij de coaches. Twee coaches bevinden zich nu in het buitenland en eentje is ziek, waardoor oudgediende Boyd Beerling dit weekend meehelpt als invalcoach. De grilligheid van het veld waarin zelfs Phocas ineens wint, maakt het moeilijk om de H4K te voorspellen. Wie weet snoeien onze jongens zich weer de top 6 in. We verwachten dat Nereus als thuisroeiende ploeg weer kans maakt naast het verrassende Phocas. 

Als laatst startende Orca ploeg vinden we EjL. Gelukkig zitten ze redelijk comfortabel onder het inweeggewicht van maximaal 72,5 kilo. Laat inwegen om 15:00u zou een mogelijk voordeel over de tegenstanders kunnen bieden. Hoe minder honger ze in de tussentijd hoeven te lijden vergeleken met de tegenstanders, hoe beter. Ze hebben in trainingen al aardige stappen kunnen zetten met tempo tikken. Een paar weken geleden stokte de motor nog op tempo 39, maar met wat extra trainingen verwachten we dat het maximale tempo nu wel een stuk hoger ligt en de klassering van de Head verbeterd wordt. Gewoon lelijk hard roeien dus.

Wat er ook gebeurt, de H4K gaat voor spektakel zorgen, dus komt allen!

Was getekend,

Gewoon Remy Chou