Battle of the Traika’s

Door Gertie Dekker en Roos Reinartz

Het lijkt een eeuwige strijd te zijn tussen de wedstrijd-  en clubachtsectie en de competitieroeiers: welk trainingskamp is er nou beter? Is dat Brugge, waar keihard wordt gestaan op prachtig roeiwater en de roeiers in een heuse herberg slapen, of is dat het CTW waar roeien gecombineerd wordt met legendarische feestjes en de accommodatie doet denken aan alle sleepovers die je op de basisschool hebt gehad? In dit artikel wordt deze vete voor eens en voor altijd uitgevochten.

 

Roeiwater

CTW

Het CTW vond dit jaar weer goede-gewoonte-getrouw plaats in het oosten van ons land bij de gezellige Almelose roeivereniging Amycus. De vereniging grenst rechtstreeks aan het Twentekanaal. Dit is een prachtig stuk roeiwater van 65 kilometer lang en tijdens het roeien kom je (naast een vuilstortplaats vol autowrakken die de rust een beetje verstoort) niks anders tegen dan groene weides en wuivend riet. Heel iets anders dan ons oude vertrouwde Merwedekanaaltje dus. Menig competitieroeier had voor dit weekend nog niet op ander water geroeid (behalve in Groningen, maar daar waren we te druk bezig met de kou om iets van de omgeving te kunnen zien), dus het was een welkome afwisseling. We hadden ook nog eens het geluk dat er het hele weekend geen wolkje aan de lucht te zien was, wat zelfs het sturen geliefd maakte omdat dit een goede gelegenheid was om even met je gezicht in de zon van het weer en de frisse lucht te genieten. In tegenstelling tot thuis in Utrecht hoefde je immers toch niet op te letten voor botsingen met woonboten en plots opdoemende dukdalven.

Al met al was het Twentekanaal dus een werkelijk hemels roeiwater.

traika2
Bootoverend geniet van de zon

 

Brugge

Zoals de naam al zegt, vond het trainingskamp Brugge plaats in Brugge. Nou, niet écht in Brugge, maar buiten de stad grenzend aan het dorpje Dudzele. De wedstrijdroeiers en clubachtroeiers waren welkom in Jeugdherberg de ‘Herdersbrug’. De ‘Herdersbrug’ grenst meteen aan het Boudewijnkanaal. Voor roeiers een perfecte locatie om te roeien: rustig water, weinig boten, een breed kanaal waar in ieder geval drie boten naast elkaar kunnen liggen, geen woonboten en een goed fietspad naast het water. Helaas was het uitzicht vanaf het kanaal niet te vergelijken met het uitzicht in Brugge zelf. Weinig historische prachtgebouwen, monumenten of andere bezienswaardigheden. Dit hebben de roeiers natuurlijk sowieso niet gezien, want die hebben hun ogen in de boot. Al met al is het roeiwater in Brugge fantastisch om mooie halen te maken en het niveau van de roeiers omhoog te laten stijgen.

traika3
Het Boudewijnkanaal in volle glorie

Winnaar

Beide roeiwateren lijken erg op elkaar en hebben dezelfde voor- en nadelen. In deze categorie kunnen we daarom ook helaas geen winnaar benoemen.

CTW: 0

Brugge: 0

 

Accommodatie

CTW

We verbleven in de sfeervolle kantine van de Almelose Onderwatersportvereniging Aragosta en dit was duidelijk in de inrichting terug te zien. Van de lampen creatief beplakt met zeesterren en schelpen tot de visnetten aan het plafond, overal was te zien dat dit gewoonlijk de thuisbasis was van een stelletje ernstige waterratten. Naast het sfeervolle interieur zorgde ook het feit dat we met z’n allen in één ruimte verbleven en sliepen voor de nodige bonding. Daarbij was de enige spiegel in het hele gebouw te vinden op de herentoilet, dus was er ook niet echt sprake van gescheiden toiletfaciliteiten. Dit was voor de soms schuchtere Orcamannen eerst wel even wennen, maar al snel werd het de gewoonste zaak van de wereld en werden naast de spiegel ook tubes tandpasta en luchtbedden met het andere geslacht gedeeld.

Kortom, een knusse accommodatie waar heel wat nieuwe vriendschappen zijn ontstaan.

 

Brugge

Zoals eerder vermeld mochten de roeiers gebruik maken van Jeugdherberg de ‘Herdersbrug’. Een lange gang met aan elke kant kamers met plaats voor ongeveer zes bedden per kamer. De kamers waren simpel, maar alle basisbenodigdheden waren aanwezig: een bed om op te slapen, een wc, een douche en een wasbakje. Daarnaast heeft elke kamer een enorm raam om te kunnen genieten van uitzicht op een bouwplaats of uitzicht op de weg. De Herdersbrug biedt ook een enorme keuken met een gezamenlijke ‘woonkamer’. Hier werd gegeten, ge-relaxed of gestudeerd (de tentamenweek lag immers op de loer). Daarnaast had de Herdersbrug nog iets anders te bieden waar mening Orcaan wild van wordt. Helaas konden de roeiers hier geen gebruik van maken, maar de coaches waren razend enthousiast: een heuse bierautomaat met Belgische speciaal biertjes.

Naast de Herdersbrug zit de Brugse Trim- en Roeiclub (BTR) waar Orca gebruik mocht maken van het  krachthonk en de ergometers. Deze stamden wel uit een historisch tijdperk, dus zo heeft elke roeier toch nog iets van historie meegemaakt in Brugge.

 

Winnaar

Deze categorie gaat naar Brugge. Met bedden in plaats van matjes en een stuk meer sanitaire voorzieningen (en niet te vergeten de bierautomaat) hebben zij toch wel een streepje voor op de slaapgelegenheid van het CTW.

CTW: 0

Brugge: 1

 

Feestjes & gezelligheid

CTW

CTW en Dieka, ze gaan samen als chocola en aardbei, als Bert en Ernie, als slag en boeg. Door alle wilde verhalen van ouderejaars zat iedereen zaterdagavond dan ook vol spanning (en vol met bier) in de gammele partybus die ons naar de plaats van bestemming bracht. Gelukkig werden de verwachtingen meer dan waargemaakt. Dieka heeft eigenlijk gewoon alles: van een themazaal in de vorm van een molen tot een heuse snackbar. En natuurlijk kon ook de vechtpartij met de plaatselijke jeugd niet uitblijven. Naast de wilde nacht in Dieka kende het CTW echter nog meer gezelligheid. Zo werden er vele spelletjes gespeeld, waaronder bijvoorbeeld het bananenspel. Alle aanwezigen kregen een banaan en een lootje met daarop een naam, vervolgens was het idee dat je de banaan moest afpakken van diegene wiens lootje je had getrokken en tegelijkertijd je eigen banaan moest verdedigen. Dit ging er soms zo heftig aan toe dat menig Orcaan er blauwe plekken aan over heeft gehouden. Andere spellen die de revue passeerden varieerden van het burgerlijke Kolonisten van Catan tot het altijd spannende Never Have I Ever. Dit laatste zorgde voor de nodige onthullingen. Wij van de blikredaxi dachten alles te weten wat er zich op Orca afspeelt, maar dat bleek toch vies tegen te vallen.

traika4
Een prachtige demonstratie van hoe fanatiek het er aan toe ging tijdens een van de vele gevechten om de felbegeerde bananen

Brugge

Van feestjes was geen sprake gedurende het trainingskamp Brugge. De coaches hebben nog wel getracht Brugge in te gaan op zaterdagavond, maar de BOB had het na een halfuurtje wel gezien. Waarschijnlijk beseften de coaches dat ‘there ain’t no party like an alcoholic party’ niet zo gezellig is zonder gezelligheid van de roeiers. Ze zullen dus nog even moeten wachten tot de uittraining.

Van gezelligheid was echter zeker sprake tijdens het trainingskamp. Ploegen zijn dichter tot elkaar gekomen en er was zeker sprake van teambonding. Daarnaast werden op zaterdagavond alle ploegpresentaties getoond; over de presentatie van de Eerstejaars Zwaar werd nog lang nagepraat en gedroomd door mening vrouw (én man…).

traika5
Gezelligheid in Brugge

Winnaar

De winnaar van deze categorie is het CTW. Op het gebied van gezelligheid had dit weekend namelijk toch wel wat meer te bieden dan Brugge, waar zelfs de coaches niet in waren voor een avondje losgaan.

CTW: 1

Brugge: 1

 

Spijs & zopie

CTW

Het hele CTW werd georganiseerd door de Evcie en en ook het onderdeel voeding hadden ze tot in de puntjes uitgedacht. Vrijdagavond werden we verwelkomd met een heerlijke pastasalade en zaterdagavond konden we genieten van een zeer bevredigende pasta pesto. Want you can’t go wrong with pasta als het om roeiers gaat toch? Ook het ontbijt en de lunch waren goed geregeld. Elke ochtend werden we bijvoorbeeld wakker met een gedekte bar vol bergen brood en beleg. Het was nog net geen ontbijt op bed, maar zo voelde het toch wel een beetje. Chapeau Evcie!

 

Brugge

Eten en roeien is als ying en yang eeuwig met elkaar verbonden. Daarom ging de Kookcie mee om alle roeiers en coaches van voedsel te voorzien. Op zaterdagavond hebben zij zichzelf overstegen en een waar feestmaal gemaakt. Namens alle roeiers en coaches: bedankt!

 

 And the winner is…

Ook in bovenstaande categorie springt geen van de twee weekenden er met veel overtuiging bovenuit. De jury heeft daarom besloten om ook hier geen winnaar te benoemen. Dit betekent dat er sprake is van een gelijkspel. Wat nu? We besloten de experts van de HCL8+ 2016, die dit jaar op beide weekenden aanwezig waren, te vragen om hun professionele mening. Uit een wirwar van  intelligente uitspraken zoals “Almelo is qua cultuur ook een soort Brugge”, “Ik eet mijn banaan gewoon op”, “Hoor ik daar nou alweer Ilse de Lange” en “We hadden ook naar pleinvrees kunnen gaan” konden we toch wel concluderen dat ze een lichte voorkeur hadden voor het Competitie Trainings Weekend. Bij deze is het dus besloten. CTW RULES.